...................

21 Ιαν 2017

Κοινή ανακοίνωση για το στρατόπεδο Παύλου Μελά - σημείωση του ΚΚΕ(μ-λ)

Οι κάτοικοι του Δήμου Π. Μελά δίνουν επί χρόνια αγώνες για να αποδοθεί το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά στους κατοίκους σαν χώρος αποκλειστικής χρήσης πράσινου, με ανάδειξη των κτιρίων του ως ιστορικών, χωρίς νέα κτίσματα που θα υποβαθμίσουν και άλλο την περιοχή, και χωρίς εμπορική εκμετάλλευση. Γι αυτό και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, με παρεμβάσεις τους, απέτρεψαν την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης που έφερε η Δημοτική Αρχή για ψήφιση.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιες: όχι μόνο ξεπουλούν μία ακόμα προεκλογική τους υπόσχεση, αλλά την εντάσσουν στο ευρύτερο « πωλητήριο » της δημόσιας περιουσίας, για την κερδοφορία ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων, όπως επιτάσσουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις προς τους δανειστές της χώρας.

Η σημασία των πρώην στρατοπέδων είναι καθοριστική για την ποιότητα ζωής στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό από τις αρχές του 2000, κινήματα και τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικούν να καταργηθεί ο νόμος 2745/99 και να αποδοθούν οι χώροι στην τοπική αυτοδιοίκηση ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου.

Απαιτούμε:

Να μην προχωρήσει η Διοίκηση του Δήμου Π. Μελά στη σύναψη της συμφωνίας αυτής, αντίθετα, σε συνεργασία με τα κινήματα πολιτών και τους κατοίκους της περιοχής, να αγωνιστεί για να αποδοθεί στους κατοίκους όλη η έκταση του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά.

• Να καταργηθεί ο ν. 2745/99 (ν. Τσοχατζόπουλου) και οι διατάξεις του ν.4407/2016 που δημιουργούν πεδίο ξεπουλήματος ακινήτων - φιλέτων του ΤΕΘΑ μέσω ενός «δικού του» ΤΑΙΠΕΔ, και οδηγούν στην εκμετάλλευση των πρώην στρατοπέδων από ιδιωτικά συμφέροντα.

Να παραχωρηθούν τα πρώην στρατόπεδα στους Δήμους. Καμία ένταξή τους σε οποιοδήποτε σχέδιο επιχειρηματικής-κερδοσκοπικής αξιοποίησης.

• Να χαρακτηριστούν τα πρώην στρατόπεδα σε κοινόχρηστους χώρους υψηλού πρασίνου υπερτοπικής σημασίας.

• Τα εντός των στρατοπέδων κτίρια που έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία να χαρακτηριστούν ως μνημεία από το ΥΠΠΟ. Αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες κοινωφελείς χρήσεις
(δημοτικές, κοινωνικές ,αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις). Καμία δόμηση στους χώρους.

Καταγγέλλουμε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και του Υπ. Εθνικής Άμυνας, που αποσκοπούν στην εκχώρηση στρατοπέδων φιλέτων σε χρηματοπιστωτικά και σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, και δηλώνουμε ότι θα δώσουμε δυναμικό παρόν στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες Επιτροπών , τις συνελεύσεις γειτονιών και τις δημοτικές κινήσεις που έχουν αναπτύξει δράσεις για την απόδοση των στρατοπέδων στους πολίτες και γενικότερα το δικαίωμα του λαού στον ελεύθερο, δημόσιο χώρο, ως μέρος του συνολικού μας αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ και ΔΝΤ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΚΕ(μ-λ)

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΟΚΔΕ


Σημείωση εκ μέρους της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ):

Από την πλευρά μας, μετά την κοινοποίηση σε μας του τελικού κειμένου με προτεινόμενες αλλαγές εκ μέρους των οργανώσεων που συμμετείχαμε στην διαμόρφωση του κειμένου, προτείναμε την τροποποίηση της τελευταίας πρότασης του κειμένου και στην θέση "του συνολικού μας αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τα υλοποιούν" να μπει "του συνολικού μας αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ και ΔΝΤ".

Η τροποποίηση δεν λήφθηκε υπ' όψη και χωρίς να ενημερωθούμε η ανακοίνωση δόθηκε στα ΜΜΕ, σε μέρος των οποίων ήδη δημοσιεύθηκε από το μεσημέρι της 21/1/2017. Για εμάς εξακολουθεί να ισχύει η ανακοίνωση που περιέχει την συγκεκριμένη διατύπωση που προτείναμε, εξακολουθώντας να θεωρούμε η προσπάθεια οργάνωσης της κοινής δράσης για να σωθεί ο χώρος του στρατοπέδου Παύλου Μελά είναι το σημαντικό και το επίδικο!

Η εμμονή στο να περάσουν σε μια κοινή ανακοίνωση θέσεις που δεν εκφράζουν όλους, δεν ανταποκρίνεται στην ζωτική ανάγκη να προωθηθεί αυτή η κοινή αγωνιστική προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com