16 Ιαν 2017

Μέσα στις γιορτές η κυβέρνηση βάζει “κόφτη” και χτυπάει την Ειδική Αγωγή

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας για το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής και με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση αυτή προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, τα ίδια που σε άλλες εποχές θα έσκιζαν τα υμάτιά τους για το κλείσιμο των δρόμων από "λίγους". Η κινητοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε από το σωματείο των ιδιοκτητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας και από επιστημονικούς συλλόγους. Το σωματείο εργαζομένων στις μονάδες, ιδρύματα και σχολεία Ειδικής Αγωγής καλεί με στάση εργασίας σε συγκέντρωση τη Παρασκευή.
Για τις εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή, από τη πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και για τη κατάσταση του κινήματος στο χώρο αναδημοσιεύουμε σχετικό άρθρο του Λαϊκού Δρόμου:

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος της ειδικής αγωγής έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, ξεκινώντας από την προηγούμενη δεκαετία και φτάνοντας στα μνημονιακά χρόνια που οι ''μεταρρυθμίσεις'' δίνουν και παίρνουν.

Από τα 200.000 παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής μόνο τα 31.000 φοιτούν σε σχολεία, από τα οποία ελάχιστα ειδικά σχολεία κάθε χρόνο λειτουργούν με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς. Από την άλλη, η συνεχής υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν ειδικής αγωγής, με τις οικογένειες να επιβαρύνονται όλο και περισσότερο για την κάλυψη των θεραπειών των παιδιών τους, ενώ επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις έχουν πετσοκοφτεί στα χρόνια των μνημονίων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι έως και 2 χρόνια σε δομές που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας (ΝΠΙΔ), ενώ άλλοι βλέπουν τους μισθούς να κόβονται μήνα με το μήνα.

Για την κυβέρνηση της ''αριστεράς'' όμως αυτά δεν ήταν αρκετά! Ήρθε μέσα στις γιορτές να βάλει την ταφόπλακα στην ειδική αγωγή για να τηρήσει τις μνημονιακές - υποδουλωτικές της δεσμεύσεις, για να εφαρμόσει ό,τι ψήφισε και υποσχέθηκε στους δανειστές! Έτσι μια μέρα πριν κλείσουν τα κέντρα ειδικής αγωγής για τις γιορτές, όπως συνηθίζει άλλωστε, δρομολογεί αλλαγές στην ειδική αγωγή που θα επηρεάσουν το επόμενο διάστημα δραματικά εργαζόμενους, εξυπηρετούμενους και τις οικογένειές τους. Πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΠΠΥ ανακοίνωσε στις 22 Δεκεμβρίου αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου και αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των δομών, μέσω διαδικασίας υπογραφής ατομικών συμβάσεων με αυτές και με ελεύθερους επαγγελματίες, όντας προϋπόθεση πλέον για την κάλυψη των δαπανών στην ειδική αγωγή. Αστείο και υποκριτικό το λιγότερο μπορεί να θεωρηθεί ότι έδωσαν και περιθώριο 4 ημερών για ανοιχτή διαβούλευση με ιδιώτες και επαγγελματίες, ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους για τις επικείμενες αλλαγές.

Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν, όπως αναφέρθηκε και από τον ΕΟΠΠΥ, στην περικοπή δαπανών, εφαρμόζοντας τον “κόφτη” και στην ειδική αγωγή, αποπληρώνοντας τους συμβασιούχους το λιγότερο μετά από 90 μέρες, κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα πουθενά, καθώς οι αποπληρωμές από τον ΕΟΠΠΥ σε άλλους κλάδους γίνονται στην καλύτερη μετά από ένα εξάμηνο και μπορεί να φτάνουν και δύο χρόνια πίσω. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση εφαρμόζει εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο κουρέματος των κοινωνικών δαπανών και τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν υγείας. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο εκατοντάδες μικρές δομές και εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία ή, στην καλύτερη περίπτωση, με μισθούς και συνθήκες εργασίας που θυμίζουν γαλέρα, στα νύχια των μεγάλων επιχειρηματιών. Οι τελευταίοι είναι και αυτοί που επωφελούνται από τα μέτρα αυτά, καθώς, όντας οι μόνοι που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν, θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμα μεγαλύτερο μέρος από την ''πίτα'', ρίχνοντας τα βάρη σε εργαζόμενους και γονείς. Ήδη έχουν προλάβει να υπογράψουν ή να δηλώσουν τη συμφωνία τους με τη σύμβαση και τις αλλαγές μεγάλες αλυσίδες και επιχειρήσεις, ενώ και μεγάλες ιδιωτικές κλινικές θα θελήσουν να εισβάλουν από το επόμενο διάστημα στο χώρο της ειδικής αγωγής.

Από την άλλη, οι γονείς βλέπουν το μέλλον των παιδιών τους αβέβαιο, αφού όντας ήδη τσακισμένοι από τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων που τους έχουν οδηγήσει στην ανέχεια, θα πρέπει τώρα να βάλουν και άλλο το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το κόστος θεραπειών και τις ανάγκες πρόνοιας των παιδιών τους, ενώ ο φόβος για την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που θα προσφέρονται γίνεται και μεγαλύτερος. Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το ποσό που ο ΕΟΠΠΥ καλύπτει για θεραπείες εργοθεραπείας και ψυχοθεραπείας είναι 1,23 ευρώ και 2, 26 ευρώ αντίστοιχα, κάτι που αρχικά είχε πει πως θα το αλλάξει, αλλά ακόμα 20 μέρες μετά δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή.

* * *

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι αντιδράσεις εργαζομένων και γονιών είναι αναντίστοιχες της επίθεσης. Οι εργαζόμενοι διάσπαρτοι σε διάφορες δομές και χώρους προσπαθούν να καταλάβουν τι επέρχεται, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται μακριά από τη συσπείρωση και οργάνωση στο σωματείο.

Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν γνωρίζει την ύπαρξή του και ακόμα και αν την γνωρίζει δεν μπορεί να βρει ούτε τηλέφωνο επικοινωνίας. Το ΣΕΜΙΣΕΑ (Σωματείο Εργαζόμενων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής) ιδρύθηκε 5 χρόνια πριν με πρωτοβούλια της παράταξης του ΚΚΕ (Αγωνιστική Συσπείρωση εργαζομένων στην Ειδική αγωγή), που είναι και πρώτη δύναμη όλα τα χρόνια, έχοντας 6 στις 7 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο, και μετρά μερικές δεκάδες μέλη. Το ''ταξικό'' σωματείο που εντάσσεται στο ΠΑΜΕ όσο αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, αρχικά αντέδρασε με μεγάλη ολιγωρία, βγάζοντας ανακοίνωση 12 μέρες μετά τις εξαγγελίες του ΕΟΠΠΥ. Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Γενάρη δεν κατέβασε κάποια πρόταση για κινητοποίηση, αλλά ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα οργανωθούν πολύμορφες κινητοποιήσεις, χωρίς να μας πει πού, πότε και από ποιον ακριβώς θα αποφασιστούν. Πριν λίγες μέρες ήρθε στα μέλη του σωματείου κάλεσμα για νέα συνέλευση στις 14 Γενάρη, το οποίο μαζί με τις υπόλοιπες ανακοινώσεις του καταδεικνύει πώς το ΚΚΕ ερμηνεύει τις αλλαγές στην ειδική αγωγή. Το ΚΚΕ στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται βλέπει ως κύριο εχθρό τους ιδιοκτήτες των κέντρων ειδικής αγωγής. Από την αρχή μέχρι το τέλος της ανακοίνωσης αναφέρεται σε εργοδότες, αφεντικά και επιχειρηματίες. Η αναφορά στην κυβέρνηση γίνεται μια φορά, ενώ για τα μνημόνια και την πολιτική ΤΡΟΪΚΑΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ούτε λόγος. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και ότι μόνο με τη μεγαλύτερη και μαζικότερη συμμετοχή γονιών, εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών ιδιοκτητών, που είναι η πλειοψηφία αυτήν τη στιγμή στο χώρο και βλέπουν την επόμενη μέρα τις δομές τους με λουκέτο, μπορεί να αναπτυχθεί ουσιαστικός αγώνας για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Αφήνει ουσιαστικά με τη στάση του αυτή τους εργαζόμενους να ενημερώνονται και να κινητοποιούνται κάτω από τους επιστημονικούς συλλόγους και το σωματείο ιδιοκτητών, αντί να παλέψει από κοινού με όλους όσους χτυπιούνται από την πολιτική της κυβέρνησης και των μνημονίων, προβάλλοντας το αίτημα που θα φέρει τη μεγαλύτερη συσπείρωση και οργάνωση, το αίτημα να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στην ειδική αγωγή. Αντί για αυτό στέκεται ενάντια και εχθρικά σε όποια κινητοποίηση ξεσπάει, αφήνοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Για του λόγου το αληθές, αρκετοί επιστημονικοί σύλλογοι και το σωματείο ιδιοκτητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ψυχική υγεία πήραν απόφαση για κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 16 Γενάρη, ενώ το ''ταξικό'' σωματείο δύο μέρες μετά, με το κάλεσμά του σε συνέλευση, κάλεσε σε στάση εργασίας και δικιά του ''καθαρή ταξική'' κινητοποίηση την Παρασκευή 20 Γενάρη.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν γύρω από τα κοινά αιτήματα απέναντι από τις τακτικές του ΚΚΕ που περιχαρακώνει τους αγώνες. Να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που χτυπάει τη δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια-ειδική αγωγή. Ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, τρόικας - ΕΕ-ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: