15 Ιαν 2017

Διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (για τον Αγώνα σε ναυπηγείο της Γαλλίας)

Για το σύνολο των εργαζομένων, σε όλους τους κλάδους, οι συνθήκες εργασίας στα ναυπηγεία (και) της Γαλλίας δεν είναι κάτι άγνωστο. Είναι όλα αυτά με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη η εργατική τάξη, για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Απλήρωτες υπερωρίες, χαμηλά μεροκάματα, άθλιες συνθήκες εργασίας (πχ χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς θέρμανση), εξαναγκασμοί και άγρια εκμετάλλευση είναι η εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων στον υπεργολάβο της εταιρείας «Α. Γράψας» που δραστηριοποιείται στον τομέα των γύψινων κατασκευών σε ναυπηγείο της Γαλλίας (Σεν Ναζέρ).

Μπροστά στα παραπάνω, αλλά και στην περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τις ημέρες των εορτών, περίπου 30 εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες, αποφάσισαν να σηκώσουν ανάστημα και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Υπερασπίστηκαν τα ταξικά τους συμφέροντα, με βάση τα οποία οργανώθηκαν δημιουργώντας επιτροπή αγώνα ενάντια στις εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας.

Στις 19/12 σαν πρώτη κινητοποίηση προχώρησαν σε στάση εργασίας, ενώ το επόμενο 2μερο 20-21/12 δυνάμωσαν τον αγώνα κατεβαίνοντας σε απεργία με κεντρική διεκδίκηση την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους στον υπεργολάβο με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ναυπηγείο.

Παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας, η ενότητα και η οργάνωση των εργαζομένων στο ναυπηγείο, με την βοήθεια της ομοσπονδίας οικοδόμων, απέδειξαν ακόμα μια φορά πως η ταξική πάλη μέσα στα κάτεργα της μισθωτής εργασίας μπορεί να φέρει μικρές νίκες για τον εργατόκοσμο. Με τον αγώνα τους στο ναυπηγείο κατάφεραν τελικά να κερδίσουν την υπογραφή της ΣΣΕ με 7ωρο, 5μερο, ιατρική κάλυψη και αύξηση του ωρομισθίου.

Όμως πάνω απ’ όλα κατάφεραν να χτίσουν τις συνθήκες πάλης που μπορούν να γίνουν παράδειγμα για τους υπόλοιπους εργαζομένους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, για νέους αγώνες και διεκδικήσεις και ταυτόχρονα να κλείσουν στην πράξη τα στόματα όλων των «τίποτα δεν γίνεται».

http://proletconnect.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com