22 Ιαν 2017

Θεσσαλονίκη: απάντηση στην φασιστική πρόκληση

Επιτυχημένη για τα δεδομένα της περιόδου υπήρξε η απάντηση του κινήματος στην φασιστική πρόκληση στην Θεσσαλονίκη. Το κάλεσμα των φασιστών της πόλης ενάντια στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία συνέπεσε με τα γεγονότα στο Πέραμα, και έτσι ενεργοποιήθηκαν κάποια αντανακλαστικά. Περίπου 400-500 διαδηλωτές κατάφεραν με την συνολική τους παρουσία στην πόλη να αποτρέψουν την φασιστική πορεία, για την οποία δεν έγινε καν προσπάθεια πραγματοποίησης.

Την Παρασκευή στο κτήριο της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε μαζική εκδήλωση για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, με ομιλητές εκπαιδευτικούς. Παρέμβαση για λογαριασμό των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών έκανε η σ. Δήμητρα Νοταρίδου. 

Υπήρξαν δύο συγκεντρώσεις του α/α χώρου στην πόλη, μία στην Αγίου Δημητρίου και μία στο Άγαλμα Βενιζέλου, που ανακοινώθηκαν πρώτες. Στο Άγαλμα του Βενιζέλου υπήρξε κατά την διάρκεια της εβδομάδας και το κάλεσμα των οργανώσεων της Αριστεράς, μετά από σύσκεψη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας. Τα δύο μπλοκ από το Άγ. Βενιζέλου πορεύτηκαν χωριστά και κατέληξαν στον χώρο του φασιστικού καλέσματος ("πάρκο των εθνών"), το οποίο είχαν καταλάβει από το πρωί άτομα του α/α χώρου. Τέλος, πορεία πραγματοποιήθηκε από κάποια μπλοκ ξανά προς το κέντρο, όπου και διαλύθηκαν. Η κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης συμμετείχε με συγκροτημένο μπλοκ.

Συνολικά, η κινητοποίηση μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, όμως όπως τονίσαμε και με βάση την διαδήλωση στο Πέραμα, η στενή λογική της απάντησης μόνο από τους πολιτικούς χώρους, και ακόμα περισσότερο η "στρατιωτική λογική" της κατάληψης του χώρου των συγκεντρώσεων, μπορούν να έχουν μόνο πρόσκαιρα θετικά αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα, δεν μπορούν να συγκροτήσουν μαζικό λαϊκό αντιφασιστικό κίνημα. Έτσι, μόνο συγκρατημένα ευχαριστημένος μπορεί να είναι κάποιος αγωνιστής.

Κάκιστη εντύπωση προκάλεσε η απαράδεκτη απαίτηση κάποιων αναρχικών στην συγκέντρωση του Αγ. Βενιζέλου, να κλείσει η ΛΑΕ το πανό της, κατηγορώντας την ως συνυπεύθυνη για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (με κάποια ίσως σωστά επιχειρήματα), και επικαλούμενοι ως πρόσχημα ότι το κάλεσμα στην πλατεία είχε προηγηθεί από εκείνους (ισχύει). Η οργάνωση μας αλλά και άλλοι συναγωνιστές της Αριστεράς υπερασπίστηκαν αποφασιστικά το πανό της ΛΑΕ και καταδίκασαν δυναμικά αυτή την απαράδεκτη για αντιφασιστική συγκέντρωση αντιδημοκρατική και γραφειοκρατική πρακτική, που νομίζει ότι δήθεν μπορεί να εξορίσει τις "ενοχλητικές" απόψεις από το κίνημα με τέτοιους τρόπους. Οι συναγωνιστές του α/α χώρου καλά θα κάνουν να "καθαρίσουν" πρώτα τα του οίκου τους γιατί και εκεί υπάρχει μπόλικος ρεφορμισμός, και να μην αναπαράγουν την ιδιοκτησιακή λογική των πλατειών και των συγκεντρώσεων, (χαρακτηριστικό γνώρισμα του ρεβιζιονισμού).

Ακολουθούν φωτογραφίες:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com