4 Ιαν 2017

Καταγγελία της σύλληψης των δύο Βάσκων αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες

Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του Μικέλ Σουλοάγα, εκδότη βιβλίων, και της Μπεγόνια Ουάρτε, δασκάλας, μελών της Βασκικής οργάνωσης υποστήριξης προς τους πρόσφυγες «Αλληλέγγυο Καλωσόρισμα», που έγινε στις 27 του Δεκέμβρη στην Ηγουμενίτσα.

Ο δύο Βάσκοι συνελήφθησαν απ’ την Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών (!) του Λιμενικού γιατί μετέφεραν στο όχημά τους, 8 πρόσφυγες απ΄ τη Συρία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, με σκοπό, περνώντας στην Ιταλία, να πάνε στη Χώρα των Βάσκων, στο πλαίσιο καμπάνιας για την ελεύθερη μετακίνηση και τα δικαιώματα των προσφύγων. Ανέλαβαν δημόσια την ευθύνη της πράξης τους, η οποία έχει κίνητρα αλληλεγγύης, και κρατούνται από τότε, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.

Η σύλληψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αντι-προσφυγικής πολιτικής των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, μιας πολιτικής που ασκείται ενάντια στα ίδια τα θύματα των πολέμων που προκαλούν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη. Εντάσσεται ταυτόχρονα στο κλίμα τρομοκράτησης που επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ αλλά και ποινικοποίησης κάθε στάσης αλληλεγγύης των λαών προς τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αποδέχεται και εφαρμόζει και την αντιπροσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που έχει επίσης επιδείξει «δείγματα» παρεμπόδισης και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες, είναι συνυπεύθυνη για τη σύλληψη και δίωξη των δύο Βάσκων.

Απαιτούμε την απελευθέρωσή τους και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μαζί με τον ελληνικό λαό πρέπει να διεκδικήσουν ανθρώπινη ζωή και δικαιώματα.

3.1.2017

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η καταγγελία σωστή. Για την κινηση τους αυτοι συμφωνείτε ως ΚΚΕμλ. Θα πρεπει να κανουμε και εδω κατι αντιστοιχο;

Αντίσταση στις γειτονιές είπε...

Για εμάς το κυρίαρχο θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των προσφύγων εδώ, στη χώρα μας σε συνδυασμό πάντα με την πάλη για το σταμάτημα των πολέμων που προκαλούν οι ιμπεριαλιστές. Όχι στο πως θα φύγουν μεταθέτοντας τελικά το πρόβλημα αλλού. Χωρίς αυτό βέβαια τα σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε και το δικαίωμα στο να έχουν τη δυνατότητα να πάνε όπου θέλουν.
Η αλληλεγγύη μας σε ανθρώπους του κινήματος, ακόμη και όταν οι διαφωνίες μας είναι μεγάλες, είναι δεδομένη και εκφρασμένη πολλές φορές.