23 Ιαν 2017

Έφυγε από τη ζωή ο σύντροφός μας Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος!


‘Έφυγε σήμερα 23-1-2017, από τη ζωή ο σύντροφος μας Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος. Μας φαίνεται απίστευτο -παρόλο που χρόνια τώρα έδινε πολλαπλές μάχες καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας- γιατί ο σύντροφος Γρηγόρης ήταν για όλους όσους τον ήξεραν σύμβολο της ζωντάνιας, της μαχητικότητας, της αισιοδοξίας. Και γι' αυτό η οδύνη μας για το θάνατό του είναι απέραντη.

Γεννημένος στις 11 Φλεβάρη του 1945 από μια φτωχή αγροτική οικογένεια στην Πλάτη της Μεσσηνίας, όρμηξε στη ζωή γεμάτος ενθουσιασμό, κόντρα στα πολλά βάσανα που αντιμετώπιζε και από πολύ νωρίς εμπνεύστηκε και κερδήθηκε από τις επαναστατικές κομμουνιστικές ιδέες. Με αυτές μορφώθηκε και σε αυτές αφοσιώθηκε και αφιέρωσε όλη τη ζωή του και την πολύμορφη δράση του και πάλη του. Λίγο πριν τη δικτατορία πάει στον Καναδά όπου αγωνίζεται και πρωτοστατεί στις γραμμές του ΑΜΕΕ. Επιστρέφει με τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα και με την πάλη του στα πλαίσια του ΚΚΕ(μ-λ), διαμορφώνεται σε εργατικό και πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής. Είναι από τα πολύ λιγοστά στελέχη της Κεντρική Επιτροπής που την περίοδο 1980-82, δίνουν τη μάχη ενάντια στη διάλυση και στη συνέχεια έχει καθοριστική, ηγετική συμμετοχή στην ανασυγκρότηση του. Σε όλα τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα ο Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος υπήρξε ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης μας, αγκωνάρι της υπόστασης της και της πάλης της με πολύπλευρη προσφορά.

Ο σύντροφος μας Γρηγόρης Κωνσταντόπουλος ήταν ο αγαπημένος, ο λατρεμένος όλων των μελών και στελεχών της Οργάνωσης. Γιατί η καθοδηγητική του προσφορά ήταν πάντα ενωμένη και αξεδιάλυτη με την εργατική του στόφα, τη βαθιά λαϊκότητα του. Γιατί κάθε στιγμή ήταν παρών ο επαναστατικός διεθνισμός του, η πολιτική και πρακτική του έγνοια για τα προβλήματα και τους αγώνες των λαών σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό κιόλας αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε πολύ από τους συντρόφους κομμάτων και οργανώσεων σε όλο τον πλανήτη τον οποίο διέτρεχε για τις διεθνείς συναντήσεις για λογαριασμό της Οργάνωσης μας. Ξεχωριστή ωστόσο ήταν και είναι η εκτίμηση και η αγάπη με την οποία τον περιέβαλλαν οι σύντροφοι του TKP/ML με τους οποίους ο σύντροφος μας είχε αναπτύξει στενή και πολύχ
ρονη σχέση στηρίζοντας τους στις πολύ δύσκολες και άγριες συνθήκες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν. Ακόμα και τώρα, λίγους μήνες πριν το θάνατο του και με την υγεία του σε πολύ κακή κατάσταση, πήγε και ξαναπήγε στο Μόναχο για να σταθεί δίπλα στους δικαζόμενους Τούρκους επαναστάτες κομμουνιστές. Την ίδια εκτίμηση και το ίδιο κύρος κέρδισε και απολάμβανε ο σύντροφος μας Γρηγόρης από όλα τα στελέχη και μέλη των Οργανώσεων στην Ελλάδα, με τις οποίες συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια στα πλαίσια της Κοινής Δράσης που τόσο σταθερά και επίμονα ο ίδιος υπηρέτησε. Και την πιο ειλικρινή αγάπη και εκτίμηση είχε και από κάθε λαϊκό άνθρωπο, από κάθε εργαζόμενο και νεολαίο με τον οποίο συμπορεύτηκε και συναναστράφηκε.

Στις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ο σύντροφος μας Γρηγόρης έμενε αμετάπειστος για τη δύναμη των λαϊκών μαζών και υπεράσπιζε σε κάθε ευκαιρία την επαναστατική προοπτική τους. Πρωτοπόρος επαναστάτης κομμουνιστής, χωρίς ψευδαισθήσεις για την κατάσταση και τις απαιτήσεις της, αλλά και χωρίς κανένα ίχνος προσαρμογής στην αρνητική αυτή κατάσταση.

Ο σύντροφος μας ο Γρηγόρης ήταν και είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για όσα μπορεί να χτίσει και να φέρει το κομμουνιστικό κίνημα στο οποίο αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Γι' αυτό θα είναι πάντα εδώ, πάντα μαζί μας, σημαία και παρακαταθήκη για την Οργάνωση μας, για όλους που βρέθηκαν δίπλα του και είχαν την τύχη να μοιραστούν τον πλούτο του μυαλού και της καρδιάς του.

Αθήνα 23-1 -2017

Το Καθοδηγητικό Όργανο του ΚΚΕ(μ-λ)

* ο τόπος, η μέρα και η ώρα της κηδείας του συντρόφου Γρηγόρη θα ανακοινωθούν σύντομα

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως υπάρχουν πληροφορίες για την κηδεία;

Ανώνυμος είπε...

Aθάνατος!
Με συγκλόνισε ο φυσικός θάνατός του,
όπως πριν 40 χρόνια του Μάο.

xr_xr είπε...

Ένιωσα την ανάγκη να γράψω αυτό το σημείωμα από τη στιγμή που έμαθα για το θάνατο του Γρηγόρη Κωνσταντόπουλου και να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους συντρόφους του και στους οικείους του, να εκφράσω τη λύπη μου για αυτόν τον τρυφερό, ευαίσθητο και συνεπή αγωνιστή.
Σκεφτόμουν ότι ο Γρηγόρης δεν θα έρχεται πια περιοδεία στην Καλαμάτα, όπου μένω, να πιούμε ένα τσίπουρο και να μιλήσουμε για τα πολιτικά, δεν θα ξαναδώ το φωτεινό του πρόσωπο και το ειλικρινές του χαμόγελο στους δρόμους της Αθήνας, γιατί αυτή την εικόνα είχα από το Γρηγόρη, ήταν πάντα στο δρόμο με σφιχτή τη γροθιά και καθαρή ματιά.
Καλό ταξίδι σ. Γρηγόρη
(Χαιρετισμούς στον αγαπημένο μου Βασίλη Γεμιστό)

Χρυσανθακόπουλος Χρίστος

jim papakonou είπε...

Καλο ταξιδι συντροφε μου!
Σε σενα,στον Ηλια κ σε καποιον αλλον αγαπημενο βορειοελλαδιτη συντροφο οφειλω τις επιλογες που εκανα το '82 κ που καθορισαν,σφραγισαν θα 'λεγα την μεχρι τωρα σταση μου στην πορεια της ζωης κ την προσπαθεια μου να ειμαι κομμουνιστης κ να ξεχωριζω την κομμουνιστικη κατευθυνση,τοσο γενικοτερα πολιτικα οσο κ ατομικα!
Δεν εφυγες! Ζεις μεσα μου οσο θα υπαρχω!!

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη τιμή και ευτυχία που σε γνωρίσαμε…