...................

15 Ιαν 2017

Χρήση χημικών και δακρυγόνων στη Βέροια στα προκλητικά εγκαίνια γραφείων της Χρυσής Αυγής

Δακρυγόνα και χημικά "έβρεξε" το Σάββατο το πρωί, 14 Ιανουαρίου, στην πόλη της Βέροιας, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν καταφτάσει στην πόλη επιτέθηκαν σε συγκεντρωμένους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία γραφείων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Πιο συγκεκριμένα λίγες δεκάδες αντιεξουσιαστές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην Πλατεία Ωρολογίου και πολλαπλάσιες δυνάμεις ΜΑΤ προκειμένου να τους εμποδίσουν.

Τα εγκαίνια των γραφείων των απογόνων και θαυμαστών του Χίτλερ στην πόλη θα εγκαινιάζονταν με την παρουσία των υπόδικων βουλευτών της Χ.Α., Κασιδιάρη και Λαγού, και όλες τις προηγούμενες ημέρες «ψίθυροι» άφηναν να εννοηθεί πως το ναζιστικό κόμμα θα μετέφερε δυνάμεις από την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που φούντωσε και τις αντιδράσεις.

Με σειρά ανακοινώσεων τις προηγούμενες ημέρες τα διάφορα κόμματα στην περιοχή εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταδίκαζαν το γεγονός της δημιουργίας θύλακα ναζιστών στην πόλη. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Κ.Ο. Μ-Λ ΚΚΕ Ημαθίας. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν και σωματεία εργαζόμενων - ΕΛΜΕ Ημαθίας και Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας. Καλέσματα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έβγαλαν ομάδες αναρχικών της περιοχής στην περιοχή, η ομάδα Attack και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πλατεία Δημαρχείου. Εντύπωση για ακόμα μία φορά προκάλεσε το γεγονός του καλέσματος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ότι η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση καταδίκης του γεγονότος, προφανώς γιατί όταν διεξάγεις αντικαπιταλιστικό αγώνα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα σου φαίνονται δευτερεύοντα!!

Χωρίς καμία ιδιαίτερη πρόκληση, πέρα από τα γνωστά μικρογεγονότα όπως πετάγματα πετρών από τις ομάδες των συγκεντρωμένων, και ενώ πλησίαζε η ώρα προσέλευσης των «επίσημων» υπόδικων βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, οι διμοιρίες των ΜΑΤ σε μία μικροσυμπλοκή ξεκίνησαν επιθέσεις εναντίον των συγκεντρωμένων, με χημικά και δακρυγόνα, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα - πραγματοποίησαν τρεις επιθέσεις γεμίζοντας σχεδόν ολόκληρη την πόλη με αέρια που προκάλεσαν δυσφορία όχι μόνο στους παρευρισκόμενους αλλά και στους διερχόμενους. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως γονείς, μητέρες με μικρά παιδιά έτρεχαν για να αποφύγουν τα χημικά και δακρυγόνα που εξαπλώθηκαν στο κέντρο της Βέροιας, τα οποία κινούνταν ανάλογα με το φύσημα του αέρα. Είναι κατανοητό ότι υπήρχε «σοβαρός λόγος», οι υπόδικοι βουλευτές και οι ελάχιστοι συγκεντρωμένοι, μέλη και οπαδοί της Χρυσής Αυγής, να μπορέσουν ανενόχλητα να επιτελέσουν το έργο τους. Άλλωστε αργά το μεσημέρι έγινε φανερό ότι, αφού όλα πραγματοποιήθηκαν όπως ήθελαν, τα πάντα ηρέμησαν στο χώρο και οι χρυσαυγίτες, φοβούμενοι προφανώς, αφαίρεσαν και όποιο ενδεικτικό σημάδι θα αποκάλυπτε το χώρο των γραφείων τους, όπως πανό και οποιαδήποτε άλλη ένδειξη.

Οι συγκεντρωμένοι με την πίεση των ΜΑΤ και έπειτα από τρεις επιθέσεις συγκεντρώθηκαν στο χώρο της πλατείας Δημαρχείου, όπου και παρέμειναν ως αργά, δίχως να σημειωθούν περαιτέρω επεισόδια.

Το γεγονός των εγκαινίων γραφείων της Χρυσής Αυγής στην περιοχή αποτέλεσε ένα σοβαρό γεγονός που απασχόλησε την πόλη, αλλά και η στάση των κυβερνητικών και αστυνομικών δυνάμεων «προβληματίζει» αφού υπήρξε από τα ξημερώματα ένταση της ασυνομοκρατίας και της τρομοκράτησης των κατοίκων της περιοχής.

http://laikosdromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com