...................

18 Ιαν 2017

Όταν η κρίση γίνεται ευκαιρία... για το κεφάλαιο

Οκτώ άτομα όλα κι όλα, αυτή τη στιγμή, κατέχουν πλούτο όσο και το φτωχότερο μισό του πλανήτη, ήτοι 3.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, όπως χαρακτηριστικά δημοσίευσε η οργάνωση oxfam σε έκθεσή της. Όπως τονίζει ιδιαίτερα, την προηγούμενη οκταετία της λεγόμενης κρίσης, τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 11% ετησίως! Αν δούμε την αντίστοιχη εικόνα στα της χώρα μας,
τα στοιχεία καταδεικνύουν πως το 1% ενισχύθηκε την περίοδο της κρίσης, που από το 2007 κατείχε το 48, 6%, ενώ το 2014 το 56,1% του πλούτου.

Χαρακτηριστικά σημάδια ενός αδίστακτου καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, που όσο περνάει ο καιρός και τα δόντια του δείχνει απέναντι στην εργατική τάξη και τους λαούς, αλλά και εγκυμονεί τις χειρότερες προοπτικές για ολάκερη την ανθρωπότητα. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα, που επέβαλε στο σώμα του συστήματος, η πάλη των λαών τείνουν ολοένα να παρθούν πίσω. Το τσάκισμα μισθών και συντάξεων, η ανεργία, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και γενικά η επίθεση στα δικαιώματά μας είναι η πραγματικότητα σε ολάκερο τον κόσμο, αλλά και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και η αντιπολίτευση συμφωνούν στα συνεχή προγράμματα διάσωσης (της αστικής τάξης καλύτερα), στην ένταση δηλαδή της επίθεσης ενάντια στο λαό. Βαθαίνει η εξάρτηση σε Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, και μάλιστα στα πλαίσια υποτέλειας και τυχοδιωκτισμού, η αστική τάξη της χώρας γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη απέναντι σε μας και τους τριγύρω λαούς, εμπλεκόμενη ενεργά στα σχέδια που έχουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή.

Κέρδη, κέρδη, κέρδη και περισσότερα κέρδη λοιπόν, που ναι μεν θέλουν να αυξάνονται, σε βάρος αυτών που υφίστανται την εκμετάλλευση, αλλά και να είναι σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Όξυνση λοιπόν των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστών, αναδιάταξη συμμαχιών, αλλά και στριμώγματα και επεκτατισμοί εκατέρωθεν, που αλέθουν χώρες και λαούς. Πρωτεργάτες οι ΗΠΑ-Ρωσία και η κόντρα τους, που δίνει αυτή τη στιγμή τον κυρίαρχο τόνο στις εξελίξεις. Σε παράλληλη ρότα και χώρες σαν την Αγγλία, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Γαλλία, που όταν βρίσκουν ευκαιρία, μπαίνουν στο παιχνίδι της λείας και των σφαιρών επιρροής, δείχνοντας και αυτές το αποκρουστικό τους πρόσωπο.

Στα πλαίσια αυτά, το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστές, θεωρούν αδιανόητη γι' αυτούς την ύπαρξη αντιστάσεων και της μαζικής λαϊκής πάλης. Η εκλογή Τραμπ, η ακροδεξιά ρητορεία, η φασιστικοποίηση και η αντικομμουνιστική υστερία δείχνουν ξεκάθαρα που το πάνε. Στην αποσυγκρότηση της εργατικής τάξης πρώτα και κύρια. Στο καναλιζάρισμα του αναπόφευκτου θυμού, λαού και νεολαίας, σε ακίνδυνα μονοπάτια ή και αντιδραστικές κατευθύνσεις. Στην υποδαύλιση των λαϊκών αντιστάσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και της φτωχοποίησης, αλλά και κυρίως στη σύνδεσή τους με την επαναστατική κομμουνιστική κοσμοαντίληψη.

Γιατί μπορεί η Οκτωβριανή Επανάσταση πριν από 100 χρόνια να μοιάζει θαμπή και μακρινή, όμως ήταν αυτή που τράνταξε την κυριαρχία τους. Ξέρουν πολύ καλά, πριν από εμάς, ότι οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα που έχουμε ως και σήμερα, οφείλονται σε γεγονότα όπως εκείνο. Ότι η μόνη πραγματική διέξοδος για τους λαούς, είναι η επανάσταση και η οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας. Έδειξαν το δρόμο οι μπολσεβίκοι και ο Λένιν, δίνοντας της βάσεις του οράματος των κολασμένων της γης, για το σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Να γίνει λοιπόν συνείδηση η ανάγκη για ανασυγκρότηση του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος, σαν κορμό της λαϊκής πάλης. Να γίνει υπόθεση του λαού η οικοδόμηση εστιών Αντίστασης και Διεκδίκησης, ώστε να διεκδικήσει τη ζωή και το μέλλον του. Χτίζοντας έτσι την αποφασιστικότητά του και τις δυνάμεις του για την αναμέτρηση, με αυτούς που του κλέβουν τον ιδρώτα και τον θέλουν βορά στις πολεμικές συγκρούσεις τους.

http://protovouliantistasis.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com