Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 10:30 π.μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΜΑΡΑ 11:00 π.μ.

17 Ιαν 2017

«ΣΟΡΣ -ΤΟ ΞΕΣΗΚΩΜΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ»

Το αριστούργημα του σοβιετικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, το συγκλονιστικό πολεμικό έπος, «ΣΟΡΣ -ΤΟ ΞΕΣΗΚΩΜΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ», του σκηνοθετικού «φαινομένου», ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΟΒΖΕΝΚΟ, προβάλει η NEW STAR, από 19 Ιανουαρίου 2017, σε επανέκδοση.

Ο, ουσιαστικά, αυτοδίδακτος Ντοβζένκο, μετά την εμβληματική «Γη», τον «Ιβάν» και το «Αερογκράντ» και με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι «προ των πυλών» της Σοβιετικής Ένωσης, παραδίδει ανεπανάληπτα μαθήματα σκηνοθετικής μαεστρίας, μετατρέποντας την κινηματογραφική προσέγγιση ενός ιστορικού γεγονότος, σε φιλμικό, πολεμικό «ποίημα», με την ένταση της σύγκρουσης να αποκαλύπτεται μέσα από ζωηρές, ζωντανές εικόνες και τον θεατή παρασύρεται σε μια κινηματογραφική «πραγματικότητα», όπου η μυθοπλαστική πρόθεση «υπονομεύεται» από την «ντοκιμαντερίστικη» κινηματογραφική καταγραφή, με έναν συναρπαστικό, καλλιτεχνικά, τρόπο και μέσα σε μια απόλυτη, διαλεκτική σχέση.

Στο «ΣΟΡΣ» υποκλίθηκε ο Αϊζενστάιν, λέγοντας ότι ο “Ντοβζένκο είναι ένας μάστορας του κινηματογράφου που «δεν ζητιανεύει στους δυτικούς»”. Ενώ, η γαλλική κριτική, μετά το «Σορς» χαρακτήρισε τον Ντοβζένκο ως τον «Ομηρο του 20ού αιώνα».

Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται η δράση ενός θρύλου του εμφύλιου πολέμου που ακολούθησε την Επανάσταση του Οχτώβρη, του Νικολάι Σορς, ο οποίος έπεσε μαχόμενος, το 1919, μόλις στα 24 χρόνια του, υπερασπιζόμενος την Επανάσταση από τους «Λευκούς», τους Ουκρανούς εθνικιστές, αλλά και τους Γερμανούς εισβολείς.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Στάλιν πρώτου βαθμού το 1941, ενώ προβλήθηκε στο μέτωπο καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου, εμψυχώνοντας τον λαό και τον Κόκκινο Στρατό στην πάλη του ενάντια στον φασισμό.

«Στο «Σορς» έδωσα όλη την πείρα μου μιας ζωής. Όσα μαζεύτηκαν μέσα σε είκοσι χρόνια δουλειάς και γνώσης βρήκαν σε αυτήν την ταινία, την απόλυτη έκφρασή τους. Έκανα αυτή την ταινία με αγάπη και με όλες μου τις δυνάμεις σε οριακή ένταση».

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΝΤΟΒΖΕΝΚΟ

«ΣΟΡΣ – ΤΟ ΞΕΣΗΚΩΜΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ»

Βιογραφικό, Πολεμικό Δράμα- Σοβιετική Ένωση- 1939- Διάρκεια 140΄

Σκηνοθεσία: Α. Ντοβζένκο – Γιούλια Σόλντσεβα

Σενάριο: Α. Ντοβζένκο

Βοηθός σκηνοθέτη: Λάζαρ Μπόντικ

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιούρι Γιέκελτσικ

Στον ρόλο του Σορς, ο πρωταγωνιστής του Θεάτρου Μέγιερχολντ της Μόσχας, Γιεβγκένι Σαμοϊλοφ.

TRAILER 1TRAILER 2IMDB της ταινίας «ΣΟΡΣ – ΤΟ ΞΕΣΗΚΩΜΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ»

http://www.imdb.com/title/tt0031919/

Δεν υπάρχουν σχόλια: