...................

9 Ιαν 2017

Η απόφαση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς θα κριθεί στη σκακιέρα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Ένα δύσκολο δίλημμα για τη ελληνική κυβέρνηση θέτει η περίπτωση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, και οι οποίοι είχαν πέταξει με ελικόπτερο στην χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση ζητά την έκδοση των έξι πιλότων και των δύο τεχνικών προκειμένου να πληρώσουν το τίμημα για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ αυτή την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τις αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοσή τους.

Είχε προηγηθεί τη Τρίτη 6/12, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, εξετάζοντας τους τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία, έκανε δεκτό το αίτημα των τουρκικών αρχών. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την έκδοση των τριών στρατιωτικών, υιοθετώντας τους τρεις από τους τέσσερις ισχυρισμούς της τούρκικης κυβέρνησης που ζητά την έκδοση και των οκτώ στρατιωτικών, κατηγορώντας τους ως πραξικοπηματίες. Έτσι, εκδίδονται για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος, απόπειρα κατάλυσης του τουρκικού Κοινοβουλίου και αρπαγή ελικοπτέρου, ενώ δεν εκδίδονται για την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Μόλις μια μέρα πριν, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας ομόφωνα είχε απορρίψει το αντίστοιχο αίτημα των τουρκικών αρχών, εξετάζοντας τους άλλους. Το Συμβούλιο έκανε δεκτές τις «καταθέσεις» και την υπερασπιστική γραμμή των Τούρκων στρατιωτικών και υιοθέτησε την πρόταση της αρμόδιας εισαγγελέα, «να μην γίνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή τους». Να σημειωθεί, ότι η εισαγγελέας, κατά την αγόρευσή της στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αναφέρθηκε σε προηγούμενες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σε εκθέσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ για τα θέματα αυτά, αλλά και στη πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου που σχετίζεται με την «ενταξιακή πορεία» της Τουρκίας. Ακόμη, επεσήμανε ως βάσιμους τους φόβους των Τούρκων στρατιωτικών, ενώ έκρινε ως αόριστο το αίτημα των τουρκικών αρχών, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία του φακέλου ως «δημοσιογραφική περιγραφή και όχι νομικό κείμενο, υπογραμμίζοντας, ότι «υπάρχει σαφής παραβίαση της ειδικότητας, υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση έκδοσής τους να τους αποδοθούν στην Τουρκία και άλλες πράξεις».

Μέσα στο χρονικό διάστημα μιας μέρας, το Συμβούλιο Εφετών, με διαφορετική σύνθεση, αλλά με την ίδια αρμόδια εισαγγελέα που επιχειρηματολόγησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, έβγαλε δυο διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις. Επίσης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για τη μη έκδοση, επικαλούμενος λόγους σπουδαιότητας της υπόθεσης, οι οποίοι επιβάλουν να κριθεί σε ανώτερο βαθμό.

Η ελληνική κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ προβάλουν το ζήτημα των «8» ως νομικό. Ουσιαστικά, η νομική διάσταση του ζητήματος προβάλλεται, προκειμένου να κρυφτεί η πολιτική διάσταση που κυριαρχεί και το καθορίζει. Ως κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, που αφορά τις δυο αστικές τάξεις, αποκτά ιδιαίτερη πολυπλοκότητα, αφού συνδέεται και διαμορφώνεται από όλα τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά ζητήματα, που έχουν ανοίξει στην ευρύτερη περιοχή. Η διαδικτυακή έκδοση του Der Spiegel σημειώνει, ότι «οι Τούρκοι στρατιώτες επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», αναδεικνύοντας τη μια πλευρά του ζητήματος, αυτή του ανταγωνισμού των δυο αστικών τάξεων, που τροφοδοτείται από τις εξελίξεις στην περιοχή και τον ρόλο που διεκδικεί η καθεμία στα πλαίσια πάντα, που καθορίζει η ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Τόσο η τούρκικη, όσο και η ελληνική αστική τάξη επιδιώκουν, μέσα στην «αναστάτωση» και τα νέα δεδομένα που παράγουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις/παρεμβάσεις, καθώς και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη περιοχή, να διασφαλίσουν τα ζωτικά τους συμφέροντα και ταυτόχρονα να ισχυροποιηθεί η μια έναντι της άλλης.

Αυτά όμως τα ζητήματα κατά βάση καθορίζονται από τους ιμπεριαλιστές και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Έτσι, το ζήτημα των «8» ενώ διαμορφώνεται από την κόντρα στα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο αστικών τάξεων, με πιο συγκεκριμένο γι' αυτή τη φάση το Κυπριακό, κυρίως καθορίζεται από τις πιέσεις που θα ασκηθούν από τους ιμπεριαλιστές προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, εξυπηρετώντας τους δικούς τους σχεδιασμούς. Βασική παράμετρος, η εκλογή Τραμπ και τι θα διαμορφώσει μια πιθανή αναπροσαρμογή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε σχέση με Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Ισραήλ. Επίσης, η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ που, ήδη με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, δείχνει να «μπλοκάρει» τις διαπραγματεύσεις για την ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και με το «προσφυγικό» ανοιχτό.

Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που θα καθορίσουν την έκδοση ή μη των «8».

Οι αντιφάσεις που μπορεί να διαπιστώσει κανείς από νομική σκοπιά στις δυο αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών απλά μαρτυρούν, ότι δεν έχει επέλθει κάποιου είδους συμβιβασμός, λόγω της ρευστότητας που προαναφέραμε. Μάλιστα, αυτή η ρευστότητα δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον, για να ευδοκιμήσουν τυχοδιωκτισμοί, τόσο από την ελληνική, όσο και από την τουρκική αστική τάξη. Ωστόσο, όταν σε κάποιο από τα ζητήματα οριστικοποιηθεί ένας συμβιβασμός θα περιέχει και την πλευρά του επίδικου. Τότε, η οποιαδήποτε ανώτατη δικαστική αρχή θα έρθει να τον υπηρετήσει με την κατάλληλη απόφαση.

Όσα λέγονται και γράφονται από τα αστικά ΜΜΕ και τα εθνικιστικά blogs μόνο ως γελοιότητες -ωστόσο επικίνδυνες- μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε. Επικίνδυνες όμως είναι και οι αναλύσεις εκείνες από διάφορους «αντικαπιταλιστές» που μπροστά στο τεράστιο δάσος είδαν και εστίασαν στον θάμνο, σπεύδοντας να πάρουν θέση. Είτε από αδυναμία, είτε από οπορτουνισμό, σίγουρα όμως στη βάση της διαχειριστικής τους άποψης, τόσο με τη μια όσο και με την άλλη θέση, έριξαν νερό στον μύλο των αστικών και εθνικιστικών αντιλήψεων.

Βασισμένο σε παλαιότερο άρθρο της Προλεταριακής Σημαίας
Δείτε και: Το Πολιτικό Άσυλο και οι «8»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com