...................

31 Ιαν 2017

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Θολό ακόμη το τοπίο της συμφωνίας. Όρος το κλείσιμο 22 καταστημάτων!

Με την έκδοση των αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (στις 16 Γενάρη) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού (στις 26 Γενάρη) συνεχίστηκε η υπόθεση της συμφωνίας Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου.

Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους των δύο εταιρειών η απόφαση του Πρωτοδικείου θεωρείται «ιστορικής σημασίας», καθώς εγκρίνει τα βασικά σημεία της συμφωνίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν θολά σημεία, καθόλου αμελητέα.

Το πρώτο σημείο αφορά την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Σκλαβενίτη μέχρι το Μάρτη, αφού η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 80 εκατομμυρίων ευρώ έχει τελειώσει από το Νοέμβρη. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Σκλαβενίτης ζητάει κι άλλο ζεστό χρήμα από τις τράπεζες (για να καλύψει τις μισθοδοτικές ανάγκες, απ’ ό,τι λέει) μέχρι να ενεργοποιηθεί η βασική χρηματοδότηση της συμφωνίας που περιλαμβάνει 362 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και 125 εκατ. ευρώ από τον ίδιο. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί με μόλις το 30% του μισθού του Δεκεμβρίου.

Το δεύτερο θολό σημείο αφορά τη λεγόμενη «διαδικασία διαλυτικής αίρεσης» η οποία, με βάση τη συμφωνία, ενεργοποιείται εάν μέχρι τις 15 Φλεβάρη δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Το γεγονός όμως ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου καθυστέρησε και δημοσιεύτηκε στις 20 Γενάρη σημαίνει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τις 19 Φλεβάρη, αφού μετά την ημερομηνία δημοσίευσης ξεκινά ένας νέος κύκλος 30 ημερών για ενδεχόμενες τριτανακοπές (δηλαδή ενστάσεις τρίτων επί της συμφωνίας). Το κλίμα είναι γενικά αισιόδοξο αλλά τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, πόσο μάλλον που η απόφαση του Πρωτοδικείου προβλέπει ιδιαίτερη μεταχείριση για δύο από τους πιστωτές που μπορεί να εγείρει απαιτήσεις και από άλλους.

Όσο για την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτή είναι μεν ευνοϊκή προς τη συμφωνία, αλλά με δύο όρους: πρώτον, να εκποιηθούν 22 καταστήματα της αλυσίδας στους νομούς Αττικής, Ηρακλείου και Λασιθίου και, δεύτερον, να διατηρηθούν από τον Σκλαβενίτη για τρία χρόνια κάποιοι συγκεκριμένοι προμηθευτές του Μαρινόπουλου.

Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη όλη αυτή η επιχειρηματική κινητικότητα, αλλά και η ασάφεια, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η απόφαση για το κλείσιμο 22 καταστημάτων, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής και ουσιαστικής απραξίας. Γεγονός που βολεύει όσο τίποτε άλλο την εργοδοσία η οποία παζαρεύει με τα χέρια της λυμένα.

Όσο αυτό το κλίμα της παραλυτικής σιωπής των εργαζομένων δεν σπάει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να υπάρξει ουσιαστική αγωνιστική απάντηση σε τυχόν αντεργατικές μεθοδεύσεις γύρω από πλευρές της συμφωνίας. Και είναι βέβαιο ότι στις συνειδήσεις των εργαζομένων η αγωνία μεγαλώνει συνεχώς. Γι’ αυτό και η αγωνιστική απάντηση πρέπει να υπάρξει από τώρα. Απαιτώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και διεκδικώντας την πλήρη εξασφάλιση όλων των θέσεων και των όρων εργασίας.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com