16 Ιαν 2017

Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) Καβάλας: 182 απολυμένοι δεν σκύβουν το κεφάλι στην εργοδοσία!

Συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου των εργαζόμενων

Για τον αγώνα των απολυμένων στην πρώην ΒΦΛ Καβάλας έχουμε ξανά αναφερθεί μέσα από τις στήλες της ΠΣ. 182 εργαζόμενοι παραμένουν απολυμένοι από τον περασμένο Ιούνιο. Ο εργοδότης (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ A.E. – ELFE), μετά την λήξη των συμβάσεων ενοικίασης των εργαζόμενων, τους ζητά να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις γαλέρας. Όσους αρνούνται τους βγάζει σε αναγκαστική άδεια και διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια, υποβάλλει μηνύσεις (με ανυπόστατες κατηγορίες) σε ΟΛΟΥΣ και με βάση τον ν. 1920 τους απολύει χωρίς καμιά αποζημίωση και χωρίς δυνατότητα εγγραφής στον ΟΑΕΔ!
Αλλά ας δούμε την εξέλιξη της ιστορίας από την αρχή.2009
Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) «περνά» στον Όμιλο Εταιριών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και μετονομάζεται σε ELFE – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ. Μαζί με τη ΒΦΛ, ο Λαυρεντιάδης παίρνει το ιδιόκτητο λιμάνι της Νέας Καρβάλης, το οποίο είναι κατάλληλο για μεγάλα καράβια, αλλά και την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπερνάει τα 450 MW.
Με υποσχέσεις για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό της εταιρείας, αποσπά δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από ελληνικές τράπεζες. Τα δάνεια αυτά, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια (δίνονται με εγγύηση ελληνικού δημοσίου), δεν επενδύονται πουθενά αλλά διοχετεύονται προς άγνωστη κατεύθυνση κατά την προσφιλή τακτική του Λαυρεντιάδη (1). Είναι η εποχή που «μεσουρανεί το άστρο» του Λαυρεντιάδη και δεν έχουν προχωρήσει οι εισαγγελικές έρευνες αλλά αντίθετα απολαμβάνει της εύνοιας των κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων αστικών κομμάτων.

Την ίδια περίοδο, ξεκινά το σπάσιμο της ELFE, με τη δημιουργία νέων εταιρειών που ανήκουν σε συγγενικά ή έμπιστα του πρόσωπα, στις οποίες στη συνέχεια μεταβιβάζει τις άδειες λειτουργίας και «δανείζει» το προσωπικό της αρχικής.

Η αρχή γίνεται με την ΓΕΒΕ (ή ΚΑΒΙΕ, ή Centrofaro services LTD, όπως ονομάζεται σήμερα) η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση του έκτακτου προσωπικού που εργάζεται στη ELFE.
Την ίδια στιγμή και ενώ σημειώνεται ρεκόρ παραγωγής και πωλήσεων και τα κέρδη της εταιρίας αυξάνονται, η εργοδοσία δηλώνει συνεχώς στους εργαζόμενους ότι «αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα»!

2012
Υπογράφεται Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας στην οποία συμφωνούνται από μέρους του Σωματείου των Εργαζομένων άμεσες μειώσεις 25% του Εργατικού Κόστους και 40% μακροπρόθεσμες μειώσεις (σε ετήσια βάση, το εργοδοτικό κόστος μειώθηκε κατά 5,5 εκατομμύρια ευρώ). Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι κάθε υποχώρηση απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας ανοίγει τον δρόμο και για νέες απαιτήσεις.

2015
Τον Αύγουστο, η ELFE «σπάει» την παραγωγική της διαδικασία σε 2 νέες εταιρίες την PFIC Ltd και την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ, που έχουν δημιουργηθεί με τον γνωστό τρόπο, λίγους μήνες πριν. Οι άδειες εκμετάλλευσης που κατείχε η ELFE μεταβιβάζονται σε μία μέρα (χρονικό ρεκόρ), με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης!
Υπό την απειλή ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και θα χαθούν οι θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι συναινούν στην αποδοχή των νέων συμβάσεων δανεισμού τους ορισμένου χρόνου (των εργαζομένων από την ELFE στις παραπάνω εταιρίες). Οι συμβάσεις δανεισμού, με τον ίδιο τρόπο, θα παραταθούν ξανά τον Δεκέμβριο του 2015.

2016
Τον Μάρτιο, με εκβιαστικό τρόπο και με την απειλή της πτώχευσης της ELFE, οι εργαζόμενοι συναινούν για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών συμβολαίου ασφάλισης (ύψους 7.000.000 εκατομμυρίων ευρώ), μεταθέτοντάς την στο… 2022 (!) ενώ η υποχρέωση αποπληρωμής του αρχικά προσδιοριζόταν στο… 2009!
Τον Απρίλιο, η εταιρεία (μονομερώς) προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις (έως 45%) των μισθών του προσωπικού ανεξαρτήτου βαθμίδας και ηλικίας.
Πριν να λήξουν οι συμβάσεις δανεισμού, η εργοδοσία ζητά τις απολύσεις όλου του προσωπικού (τις οποίες βαφτίζει … εθελούσιες εξόδους).
Συγχρόνως με την υπογραφή της «εθελούσιας εξόδου-απόλυσης», ζητούσε την επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στις νέες εταιρίες (14 μήνες και με δικαίωμα διακοπής οποιαδήποτε στιγμή!), με μη καθορισμένα καθήκοντα, ειδικότητα, ωράριο και τόπο εργασίας!

Όπως καταγγέλλει το σωματείο, προφανώς και πρόκειται «για μισθούς που δεν αρμόζουν σε εργασία σε επιβαρυμένο χημικό περιβάλλον αυξημένης επικινδυνότητας».
Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Η εργοδοσία προχωρά σε πιέσεις, εκφοβισμούς και «παρεμβάσεις» κάθε είδους με σκοπό την υφαρπαγή της υπογραφής των εργαζομένων. 30 διευθυντικά στελέχη και 70 εργαζόμενοι υπογράφουν τις νέες συμβάσεις. Οι υπόλοιποι 182 αρνούνται και ξεκινούν κινητοποιήσεις.

Η εργοδοσία τους βγάζει σε αναγκαστική άδεια αναψυχής και στη συνέχεια σε 3μηνη διαθεσιμότητα!
Στα τέλη Ιούνιου 2016, η εταιρεία προχωρά σε ομαδικές ψευδείς μηνύσεις για το σύνολο του προσωπικού που δεν έχει υπογράψει τις νέες συμβάσεις εργασίας.
Έτσι, 172 εργαζόμενοι απολύονται (βάσει νόμου του 1920!), χωρίς αποζημίωση και χωρίς δυνατότητα χορήγησης επιδόματος ανεργίας!

Το σύνολο των ψευδών μηνύσεων για τους 172 εργαζόμενους ξεπερνά τις 280 στον αριθμό!
Η λειτουργία του εργοστασίου μέχρι σήμερα συνεχίζεται με την σταδιακή πρόσληψη ανειδίκευτων εργαζομένων χωρίς εμπειρία και με ότι κινδύνους μπορεί να δημιουργεί αυτό, μια και πρόκειται για βαριά χημική βιομηχανία -η οποία υπόκειται στη οδηγία SEVESO μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων- που έχει αποθηκευμένους τόνους επικίνδυνων χημικών ουσιών (όπως αμμωνία και θειικό οξύ).

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Λαυρεντιάδης, σήμερα, αν και υπόδικος (έχει αποφυλακιστεί για λόγους υγείας), απολαμβάνει της εύνοιας και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, πρόσφατα, με τροπολογία 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απαλλάχτηκε η ELFE από τον ΕΦΚ -κοντά στα 7.000.000 ευρώ- στο φυσικό αέριο που αγοράζει! Μάλιστα, ενώ χρωστά σε τράπεζες, στη ΔΕΗ, στη ΔΕΠΑ, στο ΙΚΑ, συνολικά περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ, ουδείς ασχολείται μαζί του.
Στις 20/12/2016, ιδρύει και νέα εταιρεία, τα «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ», ενισχύοντας τις υποψίες για ενδεχόμενη σταδιακή αδρανοποίηση του εργοστασίου και προσανατολισμό στην εμπορία εισαγόμενων λιπασμάτων και ενέργειας.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η ELFE είναι η μοναδική εγχώρια βιομηχανία παραγωγής λιπασμάτων πλέον. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την «ανάπτυξη και τον σχεδιασμό» της αγροτικής παραγωγής.
Πρόσφατα, 30 Δεκεμβρίου 2016, απέλυσε κι άλλους 9 εργαζόμενους (από όσους είχαν απομείνει από τον Ιούνη).

Τους τελευταίους μήνες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχει στηθεί μια βιομηχανία που εμπορεύεται την απόγνωση της νεολαίας από την ανεργία στην περιοχή και την ελπίδα για μια θέση εργασίας, έστω και 2-3μηνης σύμβασης στο εργοστάσιο. Με τη μεσολάβηση βουλευτικών γραφείων, προσλαμβάνονται 500 άτομα που σε λίγους μήνες θα ανακυκλωθούν, αλλά θα αποτελέσουν και το κοινωνικό αντίβαρο στους 182 απολυμένους, που μήνες τώρα συνεχίζουν τον αγώνα για επαναπρόσληψη.

Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στο σωματείο τους από την πρώτη μέρα βρίσκονται στην πύλη του εργοστασίου σε 24ωρη βάση, χωρίς όμως να κλείνουν την είσοδο. Θέλουν έτσι να προλάβουν να παρέμβουν άμεσα σε οποιαδήποτε «κακή στιγμή» – ατύχημα συμβεί στο εργοστάσιο, με την εμπειρία που διαθέτουν και παράλληλα να τονίζουν την θέλησή τους να συνεχίζουν να αγωνίζονται για το αυτονόητο. Για τις δουλειές τους με αξιοπρεπείς όρους κι αμοιβές.
Η απόπειρα της εργοδοσίας Λαυρεντιάδη να αποτελέσει «λαγός» νέων μεθοδεύσεων καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων με τις «πρωτοτυπίες» που εφαρμόζει δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο πρέπει να στηριχτεί πλατιά ο αγώνας των απολυμένων στην ΒΦΛ και να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς αυτόν, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία.

(1) τα ίδια έκανε και με την ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ αλλά και με τον όμιλο φαρμακευτικών εταιρειών ALAPIS.
Δείτε πληροφορίες για την δράση Λαυρεντιάδη
http://www.koutipandoras.gr/article/o-mythos-kai-paramythi-toy-layrenti-layrentiadi
http://alapoparea.blogspot.gr/

* Τα στοιχεία και οι πληροφορίες του άρθρου προέρχονται από την συζήτηση που έγινε με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζόμενων Βογιατζίδη Νίκο και το μέλος του ΔΣ Παπαδόπουλο Χρήστο, στην Καβάλα, στις 27/12/2016.

** δείτε την σελίδα των απολυμένων https://el-gr.facebook.com/lipasmata/

Χ.ΓΚ.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com