...................

26 Δεκ 2016

Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο

Για άλλη μια φορά στη μακραίωνη ιστορία του το Αιγαίο γίνεται το πεδίο αντιπαραθέσεων των ισχυρών, αλλά και των αδύνατων, τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες λαού και πιθανός καταλύτης ακόμα πιο επικίνδυνων εξελίξεων.

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας σχεδόν πάντα είχαν το Αιγαίο ως το θέατρο των επιχειρήσεών τους. Αντιθέσεις που, φυσικά, οφείλονταν στις επιδιώξεις ή και …ονειρώξεις της κάθε αστικής τάξης για αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, όμως υπήρχαν πάντα κάτω από την επίβλεψη, αν όχι και την προτροπή, των ιμπεριαλιστικών αφεντικών και των δύο και κύρια των ΗΠΑ.

Υφαλοκρηπίδα, 12 μίλια, ΑΟΖ, γκρίζες ζώνες… Τόσα πεδία αντιθέσεων που έφτασαν μέχρι και σε θερμά επεισόδια και στρατιωτικές κινήσεις, συχνά διατεταγμένες από τους ιμπεριαλιστές για να τραβηχτεί το αυτί του πιο απείθαρχου, που νόμιζε ότι στο ένα ή το άλλο ζήτημα μπορούσε να σηκώσει μπαϊράκι…

Σε αυτό το Αιγαίο εγκαταστάθηκαν τα ΝΑΤΟϊκά πλοία εδώ και μήνες για να επιτηρήσουν τις προσφυγικές ροές. Στην πραγματικότητα, ο στόχος ήταν η αποκοπή του θαλάσσιου διαδρόμου της Ρωσίας προς το θερμό μέτωπο της Συρίας.

Την ίδια περίοδο, η Τουρκία του Ερντογάν εμφανίζεται να διεκδικεί δυναμικά, φτάνοντας μέχρι και στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης που όρισε, μεταξύ άλλων, τα σύνορα στο Αιγαίο. Σύνορα στα οποία πάντα υπήρχαν ή ανακαλύπτονταν οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες, οι οποίες επιστρατεύονταν όποτε η ένταση ανέβαινε, σαν τα ισχυρά πιόνια σε μια σκακιέρα ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εξάρτησης και εθνικισμών των ντόπιων αστικών τάξεων.

Τώρα, όμως, οι γκρίζες ζώνες δεν είναι αρκετές. Ο Ερντογάν αμφισβητεί όλα τα σύνορα. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πρώτοι και καλύτεροι έθεσαν και θέτουν θέμα συνόρων οι ιμπεριαλιστές και όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία… Η στάση αυτή της τούρκικης αστικής τάξης, όμως, είναι αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται κύρια στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, όπου το κουρδικό ζήτημα έχει πάρει εντελώς άλλη τροπή από αυτή που είχε πριν μερικά χρόνια…

Το τελευταίο και τραγικό κομμάτι του παζλ είναι οι πρόσφυγες. Τα θύματα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κύρια στη Συρία, που κατά εκατοντάδες χιλιάδες αναζητούν την ελπίδα μιας νέας ζωής στην Ευρώπη. Με την Τουρκία να είναι η βασική πύλη της διαδρομής τους και με το Αιγαίο το διαβατήριό τους προς την ΕΕ.

Ετσι το σκηνικό που στήθηκε ή και προέκυψε στο Αιγαίο είναι πραγματικά εκρηκτικό. Οι αντιθέσεις των βασικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία) είναι σε ιδιαίτερη όξυνση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Από τη μεριά τους οι Ευρωπαίοι προσπαθούν για το καλύτερο, καθένας για λογαριασμό του.

Οι Αμερικάνοι, έχοντας γερό πόδι σε Ελλάδα και Τουρκία, έχουν τη δυνατότητα της στρατιωτικής παρουσίας στο Αιγαίο μέσω του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα να πιέζουν και να εκβιάζουν του σύμμαχούς τους δυτικούς της ΕΕ μέσω του προσφυγικού, υπενθυμίζοντας ότι μπορούν να γεμίσουν την Ευρώπη με πρόσφυγες αν αυτό χρειαστεί, μέσω της Τουρκίας. Πιέσεις που αφορούν τόσο τη στάση των Ευρωπαίων στο κυπριακό, όσο και το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο είναι το χαρτί των Ευρωπαίων εδώ και κάποια χρόνια…

Σε αυτό το πυκνό πλέγμα ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι άρχουσες τάξεις Τουρκίας και Ελλάδας επιλέγουν το μίγμα εθνικισμού και υποτέλειας που κάθε φορά ταιριάζει. Για την Τουρκία τα πράγματα είναι φανερά: Με τον εθνικισμό επιχειρεί να σταθεροποιήσει και το εσωτερικό μέτωπο και να εκτονώσει τις πιέσεις που δέχεται στην ανατολή.

Η Ελληνική άρχουσα τάξη φαίνεται ότι επιλέγει να ποντάρει περισσότερο στην υποτέλεια σε αυτή τη φάση. Με τις επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Ομπάμα, με την αντίστοιχη θέση του Κοτζιά δείχνει να είναι η βασική επιλογή, για την ώρα, η μεγαλύτερη πρόσδεση με τα γεράκια του ιμπεριαλισμού, ακριβώς με αυτούς, δηλαδή, που, στην ουσία, έφεραν τα πράγματα ως εδώ και δε θα διστάσουν να τα πάνε και παραπέρα, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος για τους λαούς, όπως ποτέ δεν έκαναν, άλλωστε.

Από την άλλη μεριά, τόσο ο κυβερνητικός εταίρος Καμμένος, όσο και ένα σωρό φασιστοειδή παίζουν έναν επικίνδυνο ρόλο ενισχύοντας τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό. Και, βέβαια, κανείς δεν τους βουλώνει το στόμα γιατί μπορεί κι αυτοί να χρειαστούν κάποια στιγμή!

Ομως οι λαοί που ζουν γύρω από το Αιγαίο δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Εχουν μόνο να ενώσουν τους αγώνες τους ενάντια στους ίδιους εχθρούς, τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις των χωρών τους, που δε θα διστάσουν να δώσουν γη και ύδωρ στα αφεντικά τους και να παραδώσουν του ίδιους κρέας για τα κανόνια τους.

Αυτή μπορεί να είναι η μόνη απάντηση απέναντι σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση. Στην οποία οι τυχοδιωκτισμοί δεν αποκλείονται και στην οποία ενδεχόμενα νέα επεισόδια τύπου Ιμίων μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά…

Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν μόνο αν οι λαοί διώξουν από τη θάλασσά τους τα γεράκια του πολέμου και οικοδομήσουν τις δικές τους ειρηνικές σχέσεις φιλίας και αδελφοσύνης. Γιατί το Αιγαίο τους ενώνει, δεν τους χωρίζει!

Προλεταριακή Σημαία - http://www.kkeml.gr/

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος27/12/16, 8:45 π.μ.

  Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω με το συγκεκριμένο άρθρο είναι γιατί θεωρεί το Αιγαίο σαν ένας αφηρημένος χώρος-τοποθεσία που γενικά παίζουν παιχνίδια οι αστικές τάξεις της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οπως κομμάτι ενος κράτος είναι το ηπειρωτικό κομμάτι έτσι είναι και το θαλάσσιο. Το μεγαλύτερο κομμάτι του Αιγαίου ανήκει στο ελληνικό κράτος ενα μικρό κομμάτι στο τουρκικό, για να μετατραπεί σε θάλασσα των λαών οπως ονειρεύεστε αυτό προυποθέτει σοσιαλισμό και στις δυο χώρες και παλι υπο προυποθέσεις και ουτε καν ξέρουμε πως αυτή τη στιγμη.
  Η μηπως ανήκει στα ψάρια του στο Αιγαιο ..και τίποτε άλλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος27/12/16, 6:51 μ.μ.

  Η άποψη του ανώνυμου των 8:45 για το ζήτημα που θίγει ποια είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος30/12/16, 2:04 μ.μ.

  Η λογική των ισων αποστάσεων..ξέρετε έχει και κάποιες συνέπειες. Υπάρχει εδαφική ακεραιότητα ναι ή οχι; Ποιο κράτος αυτή τη στιγμή όχι γενικά και αόριστα εξαγγέλλει επεκτακτικη πολιτική; Το ελληνικό ; του Τουρκικό ; Και τα δυο για να ικανοποιησουμε το διεθνισμο μας; Τι λέτε στους κατοικους των νησιών που ειναι στα συνορα σ ενα ενδεχομενο τουρκικής επέμβασης; Να κάνουν μετωπο κοινο με τους τουρκους στρατιώτες; Μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους; Πως θα το κανουν αυτό; Με σφεντόνες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Που να δεις η λογική του να μη μας πουν και απάτριδες τι επιπτώσεις έχει!
  Η καραμέλα περί "ίσων αποστάσεων" που πιπιλάτε τώρα τελευταία αρκετοί για να αποφευχθεί η ουσιασιστική αντιπαράθεση είναι ακόμη πιο επικύνδινη.
  Προφανώς ούτε εσένα ούτε όλους όσους επαναλαμβάνουν δογματικά αυτή τη ...κατηγορία σε αφορά η ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας, η συμμετοχή στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, οι αμερικάνινες βάσεις, το σουλατσάρισμα των νατοϊκών στόλων, κατά προτεραιότητα από τον ελληνικό και που έχουν μετατρέψει τα νησιά στο Αιγαίο σε "χώρους αναψηχής", οι επιδιώξεις και οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων αστικών στην ευρύτερη περιοχή και οι καταστάσεις που δημιουργούν. Δεν σε αφορούν προφανώς ούτε οι συμμαχίες με Ισραήλ και Αίγυπτο που συνάπετει η Ελλάδα στην επιδίωξή της να στριμώξει τη Τουρκία, προφανώς ούτε οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών, προς όφελος και της Τουρκίας τελικά, για διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτά απλά είναι λεπτομέρειες που μπροστά στη ...τούρκικη επιθετικότητα απλά ωχριούν!

  Επειδή εμάς όμως μας αφορούν αυτό που λέμε είναι ότι πρωτ' απ' όλα ο ελληνικός λαός θα πρέπει να παλέψει για την ανεξαρτησία του, να πάψει η χώρα μας να είναι βάση για τους βομαβαρδισμούς στις γειτονικές μας χώρες, να φύγει από ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και να διώξει τις βάσεις. Να γίνει κατ' αρχήν ο ίδιος αφέντης του τόπου του αντί να αφήνει την αστική "του" τάξη να παίζει παιχνίδια χώνοντάς τον για τα καλά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς - πιθανόν και πολέμους- και μετά αφού λύσουμε αυτά τα ..."εθνικιστικά", αφού δημιουργήσουμε ένα πραγματικά πατριωτικό αντιιμπεριαλιστικό και αντικαπιταλιστικό κίνημα τότε βλέπουμε τι θα πούμε στους κατοίκους των νησιών αν μας επιτεθεί η Τουρκία - μόνιμο φόβητρο για να μην αμφισβητούμε τα θέσφατα της εξάρτησης.

  Αλλά βέβαια αυτά είναι δύσκολα. Άσε πια που είναι μακρυνά όνειρα! Κάτι σαν το σοσιαλισμό ένα πράμα. Και αφού είναι μακρυνά και μέχρι να πραγματοποιηθούν, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες από ...μόνες τους, εμείς δεν θα παλεύουμε γι' αυτά αλλά θα πρέπει να απαντάμε στα διλήμματα του Καμένου και του Τσίπρα και όλων των κυβερνήσεων αυτού του τόπου.

  Να μας συγχωρείτε όλοι οι "υπεύθυνα" τοποθετούμενοι αλλά επειδή εμείς εξακολουθούμε να είμαστε οπαδοί της ταξικής πάλης και να θεωρούμε ότι ο λαός μας, όπως και όλοι οι λαοί, μπορούν να δημιουργήσουν άλλου είδους συνθήκες και να θέσουν τα δικά τους διλήμματα στους αστούς δεν έχουμε κανένα σκοπό να στοιχηθούμε πίσω από καμιά αστική τάξη και κανέναν ιμπεριαλιστή. Πολύ περισσότερο για ζητήματα τα οποία μεσοπρόθεσμα δεν φαίνεται να υφίστανται!


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com