...................

9 Δεκ 2016

Καρδίτσα, πολύ πίσω από τις αναγκαιότητες η σημερινή απεργία

Ως «μη γενόμενη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή απεργία στην Καρδίτσα. Φαίνεται ότι η υπονομευτική δουλειά των εργατοπατέρων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έπιασε τόπο και σήμερα είχαμε από τα χαμηλότερα ποσοστά απεργών και τον λιγότερο κόσμο που διαδήλωσε. Ελάχιστα, σχεδόν μηδαμινά τα απεργιακά ποσοστά στο δημόσιο (2,9% στους δασκάλους, 7% στους καθηγητές κοκ), μετρημένοι στα δάχτυλα οι απεργοί στις τράπεζες (βασικά μόνο στην Εθνική), απογοητευτικά στους ΟΤΑ, ούτε για κουβέντα στον ιδιωτικό τομέα (με λίγες εξαιρέσεις όπως στο συνεταιριστικό οινοποιείο)…

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από το ΠΑΜΕ, τη Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ και τις Αγωνιστικές Κινήσεις εκπαιδευτικών κανένας άλλος φορέας, συνδικάτο, συλλογικότητα, παράταξη κλπ δεν έβγαλε έστω μια ανακοίνωση που να καλεί στην απεργία.

Εξοργιστική η υπονομευτική στάση του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας που όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για την προπαγάνδα της απεργίας, όχι μόνο δεν οργάνωσε την συνηθισμένη απεργιακή συγκέντρωση αλλά έβγαλε ανακοίνωση που καλούσε στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στη… Θεσσαλονίκη!

Όσο για συγκεντρώσεις, ουσιαστικά έγινε μόνο μια, αυτή του ΠΑΜΕ (με τη λίγο-πολύ… στάνταρ μαζικότητα) που συνέχισε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους και κατέληξε στο πρώην σούπερ μάρκετ του Καρυπίδη που έκλεισε και οι εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο με πολλά απλήρωτα μηνιάτικα. Παρότι δεν υπήρχε κάλεσμα για άλλη συγκέντρωση, ελάχιστοι απεργοί και μαζί ένας κόσμος του κινήματος συγκεντρώθηκαν στη πλατεία διακριτά από το ΠΑΜΕ, χωρίς όμως να ακολουθήσει πορεία.

Από τη Λαϊκή Αντίσταση-Α.Α.Σ. μοιράστηκε προκήρυξη-καταγγελία για τον υπονομευτικό ρόλο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Η σημερινή άσχημη εικόνα ανέδειξε για πολλοστή φορά το βασικό επίδικο της περιόδου: συγκρότηση δυνάμεων αντίστασης και αναμέτρησης για να ανοίξουν δρόμοι ελπίδας και προοπτικής για τους εργαζόμενους και το κίνημα.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/12/16, 12:41 π.μ.

  ....Σήμερα, από τις ταξικές δυνάμεις και τους αγωνιστές απαιτείται ανάπτυξη πλούσιας δράσης άμεσα στην εργατική τάξη και τη νεολαία, και όχι αποκλειστικά μέσα στον υπάρχοντα συνδικαλισμό, τις διαδικασίες-δομές και τον αναποτελεσματικό σχεδιασμό του. Απαιτούνται τολμηρές και καινοτόμες προσπάθειες και δοκιμασία δρόμων όπως οι Επιτροπές Αγώνα, οι Συνελεύσεις Αγώνα, οι κλαδικοί, τοπικοί, θεματικοί και συνολικότεροι Συντονισμοί κ.ά., όπως φυσικά και σκληρή δουλειά για την δημιουργία σωματείων σε χώρους δουλειάς και κλάδους.
  Στον αγώνα αυτό θα συμβάλλει και στην πόλη μας μια ταξική κίνηση –Πρωτοβουλία –Συνέλευση για την ανατροπή και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για ένα νέο εργατικό κίνημα(θα επανέλθουμε).
  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ.
  Όχι στον αστικοποιημένο συνδικαλισμό ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ της 24ωρης απεργίας για την «τιμή των όπλων», λογική από την οποία δυστυχώς δεν ξέφυγε ούτε το ΠΑΜΕ.... Η σύγχρονη εργατική τάξη έχει τις προϋποθέσεις να βαδίσει αλλιώς, με ένα νέο νικηφόρο, πολιτικά επικίνδυνο εργατικό κίνημα, ικανό να βάλει φρένο στην βάρβαρη επίθεση, θα ανατρέψει τις πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, θα επιβάλει κατακτήσεις, αλλά θα διεκδικήσει και τον πλούτο που παράγει, το τιμόνι της ζωής και της κοινωνίας.Για το ΝΑΡ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ,ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  MOYΣΤΟΣ ΦΩΤΗΣ
  Mερος του κειμενου που σταλθηκε στις εφημεριδες..το ονομα μπηκε για να μπορεσει να δημοσιευτει....
  Στην κεντρικη πλατεια και σε χωρους εργασιας σημειωνω οτι παρεμβηκε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΕ ΠΡΟΚηΡυΞΗ ,οπως επισης και η συλογικοτητα buena ventura!!
  Μ.Φώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος9/12/16, 1:06 π.μ.

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.
  ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

  Οι νόμοι και τα μέτρα που έρχονται δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: εργασιακός και συνδικαλιστικός νόμος, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ξεπούλημα – ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την ένταξη των πάντων στο Υπερταμείο των δανειστών, μαζικοί πλειστηριασμοί (που θα πολλαπλασιαστούν όταν τα «κόκκινα δάνεια» παραδοθούν στα κοράκια των τραπεζών), φοροεπιδρομή στα φτωχά λαϊκά στρώματα, εκπαίδευση για «λίγους και «εκλεκτούς» και νέος προϋπολογισμός λιτότητας και περικοπών με στόχο ανεδαφικά πλεονάσματα.
  Έξι χρόνια τώρα αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει σε κοινωνική καταστροφή και όμως συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο με μοναδικό στόχο να εξυπηρετηθούν οι πολυεθνικές, οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους και για να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση του πάνω στην δική μας δυστυχία.
  Μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επαναλαμβάνει ξεδιάντροπα όλα τα ψεύτικα επιχειρήματα των προηγουμένων Κυβερνήσεων για να πείσει το κόσμο για την πολιτική της. Υπόσχεται ότι δίνει «σκληρή μάχη» για να γίνει «ρύθμιση του χρέους» και να « έρθει η ανάπτυξη». Η «ανάπτυξη» τους - αν ποτέ έρθει γιατί το χρέος ήταν και είναι μηχανή εκβιασμού στα χέρια των τραπεζιτών και των δανειστών - θα είναι τόσο ματωμένη όσο και η κρίση τους. Με μισθούς και συντάξεις πείνας, με εργασιακές σχέσεις – λάστιχο και εργατικά ατυχήματα και θανάτους.
  Υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι η σύγκρουση και η ρήξη με τη κυβέρνηση, τους δανειστές και όλους τους εκμεταλλευτές βιομήχανους, μεγαλέμπορους, τραπεζίτες ξένους και ντόπιους που αξιοποιούν τα μνημόνια για τα συμφέροντά τους.
  Με τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα μπροστά παλεύουμε για άμεση και μονομερή ικανοποίηση όλων των βασικών λαϊκών στόχων και αιτημάτων.
  Για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι χρειάζεται ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του κεφαλαίου. Χρειάζεται στάση πληρωμών, μη αναγνώριση και μονομερή διαγραφή του χρέους, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γλυτώσουμε από την θηλιά του. Ρήξη - αποδέσμευση από την ΕΕ, που με τους μηχανισμούς της και τους εκβιασμούς της επιβάλλει μνημόνια, ρατσισμό και πόλεμο.
  Η ανατροπή δεν είναι ουτοπία. Αντίθετα, είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος. Πλατιά στρώματα, παρά τις απογοητεύσεις και τις διαψεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν. Ένα νέο κύμα αντίστασης και απελευθέρωσης γεννιέται.
  Η προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα να προκηρυχθεί έγκαιρα αγώνας για την αντιμετώπιση των επερχόμενων μέτρων και τη διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων, συνάντησε την άρνηση του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, και την επιλογή για μια 24ωρη απεργία για την «τιμή των όπλων», μετά την πολιτική συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας, όπως και με το ασφαλιστικό και προηγούμενα, λογική από την οποία δυστυχώς δεν ξέφυγε ούτε το ΠΑΜΕ...
  Δεν πρέπει να αφήσουμε τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, να πετύχει τους στόχους του.Koινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων της κοινωνίας , με μαχητικές μορφές, με ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, σε κόντρα με τον υποταγμένο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
  ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  Μ.ΦΩΤΗς .....Η προκηρυξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com