...................

2 Δεκ 2016

Θεσσαλονίκη: Το ΚΔΑΥ Σίνδου και η υπόθεση Κούνεβα

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέα της ΠΕΚΟΠ, με το βιτριόλι στο πρόσωπο, στο κεφάλι και στο στόμα, για τον εκφοβισμό των άλλων εργαζομένων που θα σκέφτονταν να διεκδικήσουν την εφαρμογή της συλλογικής τους σύμβασης από την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη.

Τώρα σε εταιρεία ιδίων συμφερόντων, στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Σίνδου του Νικήτα Οικονομάκη της ΟΙΚΟΜΕΤ και πάλι, του «ισχυρού» παράγοντα κατά πως δείχνουν τα πράγματα, εκτοξεύεται η απειλή στη Μελίνα Τουτσογλίδου, εργάτρια, μέλος της επιτροπής εργαζομένων και γραμματέα του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάη στην πρώτη κινητοποίηση με στάση εργασίας για καταβολή δεδουλευμένων, 2.000 ως 3.000 οφειλόμενες αποδοχές στους περισσότερους εργάτες.
Όταν η εργαζόμενη και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής αρνήθηκαν να υπογράψουν νέα σύμβαση που τη μετέτρεπε από αορίστου χρόνου σε δίμηνη, την απέλυσε και της είπε «προφανώς γνωρίζεις την υπόθεση της Κούνεβα». Μια συνήθης πρακτική του Οικονομάκη ο οποίος, για να γίνει η δουλειά του, θέλει εργαζόμενους με πείρα, αλλά στοιχίζουν. Έτσι αλλάζει κάθε φορά την εργοδοσία, που είναι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων και μπορεί, -γιατί όχι;- να είναι και ιδίων συμφερόντων, και υποχρεώνει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν και να προσληφθούν στην άλλη ή να απολυθούν.
Ο Οικονομάκης μπορεί να εκστομίζει τέτοιες απειλές, να παίρνει εργολαβίες επί όλων των κυβερνήσεων, να είναι ο κρατικοδίαιτος μεγαλοεργολάβος. ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΑΠΘ, ΕΒΟ, Δήμος Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Όπως είναι γνωστό από καταγγελίες των σωματείων αυτών των εταιρειών, ο Οικονομάκης πάντα αναθέτει το έργο που αναλαμβάνει σε εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, με ψευδείς βεβαιώσεις αποδοχών, δεν τηρείται κανένας όρος εργατικής νομοθεσίας και οι εργαζόμενοι όσα χρόνια και αν δουλεύουν είναι πάντα νέοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα σε αποζημιώσεις.
Όταν συνέβη η επίθεση στην Κούνεβα είχαν συγκροτηθεί επιτροπές σε πολλές πόλεις και ήταν χαρακτηριστικός ο τρόμος των εργαζόμενων στον ΟΣΕ και σε εργαζόμενους ενός νοσοκομείου που έκρυβαν ποιας εταιρείας υπάλληλοι είναι.

Τώρα στο ΚΔΑΥ Σίνδου ο ίδιος εργολάβος, βλέποντας να ξεχνούν οι εργαζόμενοι τον τρόμο, να οργανώνονται (πενταμελή επιτροπή χώρου δουλειάς) και να προσπαθούν να υπερασπιστούν τη δουλειά τους και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, θυμίζει την επίθεση στην Κούνεβα, φρεσκάρει τον τρόμο στους εργάτες του. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που από το 2011 -αψηφώντας όλες τις φωνές διαμαρτυρίας και ενώ ήταν σε εξέλιξη τα δικαστήρια για την υπόθεση Κούνεβα- ανέθεσε στον Οικονομάκη την ανακύκλωση και δεν έλεγξε ποτέ τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς, δεν είδε, δεν άκουσε, δεν έψαξε ότι ακόμη και ανήλικα παιδιά δούλευαν για τον Οικονομάκη μέσα σε τόνους σκουπιδιών, εκεί που άνθρωποι και σκουπίδια γίνονται ένα.

Έχει άποψη για την ιδιωτικοποίηση και την έχει πει πολλές φορές, όπως σε μια συνέντευξη δήλωσε «ό,τι κινείται ιδιωτικοποιείται». Το έχει δείξει όταν ήθελε να ιδιωτικοποιήσει το συνεργείο του Δήμου και ανέθετε τις επισκευές σε ιδιωτική εταιρεία, με διμοιρίες ΜΑΤ αντιμετώπισε τους εργαζόμενους που προσπάθησαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό. Ήταν λίγους μήνες πριν από την ανάθεση στην ΟΙΚΟΜΕΤ. Κανένας όμως δεν απάντησε, ούτε οι Δήμοι ούτε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πώς η διαχείριση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων πέρασε από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης μόλις ο Οικονομάκης έχτισε το εργοστάσιο στην ΟΙΚΟΜΕΤ!

Όταν στις 14 Νοέμβρη πήγαν οι δυο απολυμένοι, ο Μάρκος Δάρατζης και η Μ. Τουτσογλίδου, στο Δημοτικό Συμβούλιο να παρέμβουν, δεν τους έδωσε το λόγο λέγοντας «οι “σκοτεινές μέρες” που επέτρεπαν σε ασύδοτους εργοδότες-εργολάβους συμπεριφορές και εγκληματικές πράξεις όπως αυτές σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα πέρασαν ανεπιστρεπτί», υιοθετώντας στην πράξη την άποψη του Οικονομάκη. Οι υπόλοιποι λαλίστατοι κατά τα λοιπά δήμαρχοι τηρούν σιγή ιχθύος.
Η επιθεώρηση εργασίας που έκανε έλεγχο μετά τις απολύσεις και τις καταγγελίες διαπίστωσε τουλάχιστον 20 σοβαρές παραβάσεις σε μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και συνθήκες εργασίας που εγκυμονούν κινδύνους για τους εργαζόμενους. Αναφορές τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας δεν ήταν βεβαιωμένες από τον εργοδότη, μελέτη επαγγελματικών κινδύνων ανυπόγραφη και χωρίς θεώρηση, εργατικό ατύχημα που δεν είχε δηλωθεί, κλαρκ και ανυψωτικά χωρίς πιστοποιητικά ελέγχου…

Όσο αφορά τη μεταφορά από τη μια εταιρεία στην άλλη για την εκτέλεση ίδιου έργου, η μεταφορά πρέπει να γίνεται με τους ίδιους όρους και τα ίδια δικαιώματα που είχαν οι εργάτες στην προηγούμενη σύμβασή τους και η εργασία θεωρείται συνεχόμενη.

Για τον Οικονομάκη και τον κάθε καπιταλιστή εργοδότη, η ζωή των εργατών στην ΟΙΚΟΜΕΤ έχει μικρότερη αξία από τα σκουπίδια που ξεχωρίζουν, με την ανοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, των Δήμων και των υπόλοιπων δημόσιων φορέων που του αναθέτουν το έργο. 

Ποιος εργοδότης θα πάει στην επιθεώρηση; Ο Οικονομάκης, οι εταιρείες ενοικίασης που ήταν μέχρι χτες (ΑΝΑΕΜΠΟ, ΛΕΜΑ, MANASIEY) ή η καινούργια (ΣΑΛΗΣ) που προσλαμβάνει τώρα τους παλιούς εργάτες; Όλα αυτά είναι οι συνέπειες της συντριβής του δικαιώματος στη δουλειά, με τις «μεταρρυθμίσεις» που φέρνουν εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, με τις ιδιωτικοποιήσεις και τη νομοθέτηση της εργασιακής σκλαβιάς για να λύνουν τα χέρια των μεγαλοεπενδυτών. Ας θυμηθούμε, ο πρώτος νόμος για την ενοικιαζόμενη εργασία ήταν ο 2956/2001, ακολούθησαν από τότε ο 3846/2010, ο 4052/2012, ο 4093/2012 και το 2014 ο εφαρμοστικός νόμος 4254/14 που καταργεί τους περιορισμούς που υπήρχαν και την ανάγει σε κυρίαρχη μορφή εργασίας.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζόμενων, να συζητηθεί σε χώρους δουλειάς, να μη μείνει σε επίπεδο καταγγελίας στις εφημερίδες και την επιθεώρηση εργασίας . Να αναδειχτεί ότι ο κάθε Οικονομάκης φοβάται την οργάνωση των εργατών του και να κατανοηθεί ότι η οργάνωση πρέπει να ενισχυθεί. Πολλοί είναι οι χώροι δουλειάς όπου επικρατεί τέτοιος εργασιακός μεσαίωνας και θα είναι ακόμη περισσότεροι. Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση ενημέρωσης, με συσκέψεις σωματείων και συλλογικοτήτων, να δοθεί η ευκαιρία στο λαό της πόλης να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και να καταγγείλει τέτοιες τακτικές και απειλές. Να σπάσει ο τρόμος που επιβάλλεται στους χώρους δουλειάς.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com