Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΘΗΝΑ: ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 10:30 π.μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΜΑΡΑ 11:00 π.μ.

14 Δεκ 2016

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση! Δικαίωση του αγώνα των καθαριστριών της ΟΣΥ!

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση της ΟΣΥ, το Υπουργείο μεταφορών και την κυβέρνηση που, μετά από επτά μήνες, όχι μόνο δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των καθαριστριών των λεωφορείων, αλλά ανοίγει τον δρόμο της απόλυσης τους, χωρίς να έχουν καν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους.

Για τους επτά μήνες, που οι καθαρίστριες των λεωφορείων δούλευαν απλήρωτες, ελπίζοντας στη σύμβαση που τους έταζε το υπουργείο, όλα ήταν τακτοποιημένα για την ΟΣΥ. Τα λεωφορεία ήταν καθαρά και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ «εξοικονομούνταν», αφού οι «σκλάβες» άντεχαν να ζουν με ψεύτικες υποσχέσεις υπό τον φόβο της απόλυσης. Οι δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τις/τους εργαζόμενες/νους και απαιτούσαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, δεν εκτελέστηκαν ποτέ με δικαιολογία τους υπερχρεωμένους λογαριασμούς του εργολάβου, σε συνδυασμό με όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν βάλει σε τελευταία προτεραιότητα την πληρωμή των εργαζομένων σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η φτώχεια και η αγανάκτηση έβγαλε τις καθαρίστριες των λεωφορείων ξανά στον δρόμο, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και τη δουλειά τους τότε βρέθηκαν αντιμέτωπες με την απόλυση. Η διοίκηση της ΟΣΥ ανακοίνωσε την Τέταρτη 7/12 στις καθαρίστριες, ότι έβγαλε έκπτωτο τον εργολάβο και θα προχωρήσει σε νέα σύμβαση με άλλον εργολάβο, ο οποίος θα φέρει άλλους εργαζόμενους και ότι οι ήδη εργαζόμενες δεν έχουν θέση και δουλειά στα αμαξοστάσια της. Μετά από αυτό, οι εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο μεταφορών, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό.

Για άλλη μια φορά, οι πόρτες και τα αυτιά του εκπροσώπου της κυβέρνησης ήταν κλειστά, διαψεύδοντας για πολλοστή φορά τις αυταπάτες που μεθοδευμένα καλλιεργούνται όλους αυτούς τους μήνες. Πέντε ώρες περίμεναν οι περίπου ογδόντα εργαζόμενες μέχρι να γίνει δεκτή μια ολιγομελής επιτροπή όχι από κάποιο εκπρόσωπο του υπουργείου, αλλά από τον διοικητή της ΟΣΥ, αυτόν που πήγαν να καταγγείλουν δηλαδή…

Μετά από δυο ώρες συζητήσεων, γύρω στις 22:30 το βράδυ, η απάντηση που είχαν λάβει, ήταν, ότι κάποια στιγμή θα προκηρυχτεί διαγωνισμός με όρους τέτοιους, που θα αφήνει εκτός δεκάδες εργαζόμενες που εργάζονται στα συνεργεία για λιγότερο από τρία χρόνια. Μέχρι τις δυο το πρωί παρέμειναν οι εργαζόμενες στο υπουργείο, ενώ όλες αυτές τις ώρες οι ανακοινώσεις για το πώς τελικά θα γίνει ο υποτιθέμενος διαγωνισμός και ποιες θα αφήνει εκτός, διαδέχονταν η μια την άλλη, με στόχο, κατά τη γνώμη μας, να σπάσουν το ηθικό των καθαριστριών και να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα τους.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η σύμβαση του εργολάβου δεν είναι σε ισχύ και οι καθαρίστριες δεν εργάζονται πλέον στους χώρους της ΟΣΥ. Από το υπουργείο μεταφορών αιωρείται άλλη μια υπόσχεση για συνάντηση με τον υπουργό, τη Δευτέρα 12/12. Περίπου εκατόν είκοσι εργάτριες μετανάστριες στην πλειοψηφία τους έχουν μείνει άνεργες, ενώ δεν προβλέπεται να λάβουν ούτε τα δεδουλευμένα. Η κυβέρνηση φέρει τη συνολική ευθύνη και οφείλει να δώσει πολιτική λύση και να δικαιώσει τις καθαρίστριες των λεωφορείων της ΟΣΥ με την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων και την παραμονή τους στη δουλειά.

Οι καθαρίστριες της ΟΣΥ δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αναζητώντας τη στήριξη των εργαζομένων και του λαού.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: