15 Δεκ 2016

Σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»

Σε κατάσταση αγωνιστικής ετοιμότητας βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ), την πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας πιστά το σχέδιο «παραγωγικής ανασυγκρότησης» που εκπόνησε προεκλογικά, ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες που έχουν απομείνει. Εδώ και πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ έρχονταν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές πολιτικές που εφάρμοζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Κοινή συνισταμένη των πολιτικών αυτών ήταν η επίθεση σε βάρος τους. Επίθεση η οποία, αν και ξεκινούσε από διαφορετικές αφετηρίες, κατέληγε πάντα σε μειώσεις προσωπικού και μισθών.

Η σημερινή συγκυρία βρίσκει τους εργαζομένους των ΕΑΣ, για ακόμα μία φορά, στο στόχαστρο, καθώς τα ΕΑΣ προορίζονται να αποτελέσουν ακόμα ένα φιλέτο στον κατάλογο του Υπερταμείου. Για το σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια υποτίμησής τους, η οποία έχει οδηγήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης της παραγωγής, κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του ομίλου, αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και, το σημαντικότερο, σε καθυστερήσεις μηνών στις πληρωμές των ανθρώπων που εργάζονται στα διάφορα εργοστάσια. Επιστέγασμα όλων αυτών αποτελεί η ψήφιση ειδικής διάταξης στη Βουλή που αφορά τη μετακίνηση εργαζομένων από διάφορες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η εταιρία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ», σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διάταξη που ανοίγει το νομικό δρόμο προκειμένου η κυβέρνηση να ξεμπερδεύει μια και καλή με όσους εργαζόμενους έχουν απομείνει.

Η Ταξική Πορεία, από τις πρώτες μέρες της κατάληψης του εργοστασίου στον Υμηττό, βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους των ΕΑΣ. Κλιμάκιά της επισκέφτηκαν αρκετές φορές το χώρο, δηλώνοντας απερίφραστα τη στήριξή τους στον αγώνα που διεξάγουν.

Την
Τρίτη 6/12 πραγματοποιήθηκε, μετά από στάση εργασίας, μαζική κινητοποίηση εκατοντάδων εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης, ενώ είχε κανονιστεί και συνάντηση αντιπροσώπου του Υπουργείου με αντιπροσωπεία του σωματείου των ΕΑΣ. Η Ταξική Πορεία βρέθηκε στη συγκέντρωση μοιράζοντας την προκήρυξή της και από συζητώντας με αρκετούς από τους εργαζομένους. Η συνάντηση στο Υπ[ουργείο έληξε με τις γνωστές, αφερέγγυες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι όλα τα ζητήματα βρίσκονται σε διαδικασία διευθέτησης.

Οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ έχουν πλέον εμπειρία από τέτοιου είδους κυβερνητικές υποσχέσεις. Νωπές είναι οι μνήμες από το «σχέδιο διάσωσης» του 2013, το οποίο τελικά οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Κόντρα σε λογικές εφησυχασμού που θεωρούν ότι τα ΕΑΣ, ως η μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας, δεν πρόκειται να κλείσουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους αλλά και για να παραμείνουν στη δουλειά τους. Χωρίς αυταπάτες, χωρίς να περιμένουν τα νέα κυβερνητικά σχέδια, να συνεχίσουν τον αγώνα τους, το μοναδικό δρόμο που μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com