...................

19 Δεκ 2016

Θα είναι αυτός ο χειμώνας μια ακόμη προσφυγική τραγωδία;

Η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνη. Χωρίς θέρμανση, χωρίς στέγη και ζεστό νερό, δεκάδες είναι τα περιστατικά θανάτων και σοβαρών τραυματισμών σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να προφυλαχθούν από το κρύο. Πιστολάκια για τα μαλλιά, καμινέτα υγραερίου, αυτοσχέδιες εστίες σε τενεκεδάκια και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί επιστρατεύονται για την επιβίωση ιδιαίτερα των παιδιών και των βρεφών. Και ο χειμώνας ακόμη δεν έχει μπει για τα καλά…

Ήδη, από τις αρχές του Νοέμβρη, στις παλιές αποθήκες του «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο, δύο ανήλικα αδελφάκια, 8 και 9 χρόνων από τη Συρία, παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους όταν η σκηνή τους παραδόθηκε στις φλόγες μέσα στη νύχτα. Τελικά, επέζησαν και νοσηλεύτηκαν με σοβαρά εγκαύματα σε όλο το σώμα και το πρόσωπο. Το περιστατικό αυτό βύθισε στην απελπισία και την οργή τους πρόσφυγες του κέντρου κράτησης, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχους κινδύνους καθημερινά.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνει πως κινείται πυρετωδώς «για να σωθούν ζωές» και πως προχωράει στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση του χειμώνα. Καταλήγουν να μιλούν για «προετοιμασία» εν μέσω… Δεκέμβρη (!) και ενώ ήδη έχει χτυπήσει το πρώτο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στις 29-31 Νοεμβρίου. Δεν πρόκειται για αμέλεια. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που ακολουθούν οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ και οι διεθνείς (υπό τις ΗΠΑ) οργανισμοί. Είναι η πολιτική των «ελάχιστων δυνατών ενεργειών» μπροστά σε ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιες οι επεμβάσεις τους σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική. Γι’ αυτούς και τις πολιτικές τους δεν έχει καμιά αξία η ανθρώπινη ζωή.

Στην Μονή Πέτρας Ολύμπου, όπου στοιβάζονταν όπως όπως οι πρόσφυγες, στις 29/11 το χιόνι έφτασε να θάψει 1.200 ψυχές, μέχρις ότου αποφασίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ ότι δεν τη συνέφερε να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος όλων αυτών των θανάτων. Λίγο πριν πεθάνουν οι άνθρωποι από το ψύχος, επιστρατεύτηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια της ντροπής για να τους απομακρύνουν από τη Μονή.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, καθημερινά στη Θεσσαλονίκη δουλέμποροι εγκαταλείπουν στο έλεος του χειμώνα εκατοντάδες πρόσφυγες. Τους μεταφέρουν από τον Έβρο προς τις μεγάλες πόλεις μέσα σε παγωμένα φορτηγά που κινούνται σε επαρχιακούς δρόμους. Χαρακτηριστικό περιστατικό είναι οι 70 Σύροι που έμειναν εκτεθειμένοι στο παγωμένο δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης για ολόκληρη τη νύχτα της 30ής Νοεμβρίου. Τέτοιες περιπτώσεις προβάλλονται από τα κυβερνητικά μέσα για να αναδείξουν το «σωτήριο» ρόλο της κυβέρνησης που τους «διασώζει» για να τους μεταφέρει τελικά σε κάποιον καταυλισμό ανάλογων θερμοκρασιών και άθλιων υποδομών.

Τα βάσανα των κολασμένων της γης μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Κρίσιμη είναι και η κατάσταση στη Μόρια, στη Σούδα της Χίου και σε δεκάδες κέντρα προσφύγων σε όλη τη χώρα εν μέσω ψύχους. Ανταλλαγές πληθυσμών, νέα κολαστήρια, άντε και κανένα δωμάτιο ξενοδοχείου για «εξαιρετικές περιπτώσεις», αυτά έχουν να επιδείξουν μέχρι τώρα η κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστές. Μέσα στη δολοφονική «αγκαλιά της ΕΕ» οι πρόσφυγες βρέθηκαν να ξημερώνονται σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης που θυμίζουν εποχές περασμένων αιώνων. Η φρίκη του καπιταλιστικού- ιμπεριαλιστικού κόσμου, που γεννά τον πόλεμο και τον ξεριζωμό, τους συνοδεύει σε κάθε πλευρά της καθημερινότητας. Γύρω τους απλώνεται ο ελληνικός αστικός ιστός, η ελληνική επαρχία και ένας λαός που υποφέρει κι αυτός καθημερινά και αναρωτιέται με αγωνία πώς θα αντέξει κι αυτό το χειμώνα, πώς θα αντέξει και τον επόμενο χρόνο...

Ο προσφυγικός κόσμος εξωθείται να κινητοποιηθεί από την τραγική κατάσταση που βιώνει. Στις 29 Νοεμβρίου πρόσφυγες από τα Βασιλικά της Θέρμης διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την έλλειψη προστασίας από τις καιρικές συνθήκες. Το πρωί της 1ης Δεκέμβρη δεκάδες πρόσφυγες κινητοποιήθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας της Σόφτεξ, κοντά στις φυλακές Διαβατών. Ζήτησαν εγκατάσταση θέρμανσης στην αποθήκη όπου μένουν οι περισσότερες οικογένειες, αλλά και οικίσκους, όπως τους είχαν υποσχεθεί, για να μεταφερθούν όσοι μένουν σε υπαίθριες σκηνές. Την ίδια ημέρα το βράδυ, περισσότεροι από 100 πρόσφυγες απέκλεισαν τη Συμμαχική οδό στο Ωραιόκαστρο. Προβάλλοντας αντίστοιχα αιτήματα, κατήγγειλαν ότι ειδικά τα παιδιά τις νυχτερινές ώρες παγώνουν.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να αγκαλιάσει αυτές τις κινήσεις και παράλληλα αυτές να συναντηθούν μεταξύ τους. Μόνο αν αποκτήσει αυτό το θέμα διαστάσεις μαζικής λαϊκής οργανωμένης απαίτησης μπορεί να ιδρώσει το αυτί των ιθυνόντων. Όσο συνολικοποιούνται τα αιτήματα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγη, θέρμανση, περίθαλψη και κοινωνική ένταξη, όσο στρέφεται η κατακραυγή ενάντια σε ιμπεριαλιστές (ΕΕ-ΗΠΑ) και κυβερνώντες (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ) για τη δολοφονική τους πολιτική, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στο στόχο. Όχι μόνο να προφυλαχθούν οι εκατοντάδες προσφυγικές ζωές που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο• αλλά και τα εκατομμύρια του φτωχού λαού μας που του ετοιμάζουν ανάλογη μοίρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com