...................

18 Δεκ 2016

Το Χαλέπι δεν απελευθερώθηκε

Οι τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία, έδωσαν αφορμή για μια σειρά σχόλια και εκτιμήσεις που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Πρώτοι και «καλύτεροι», οι δυτικοί ιμπεριαλιστές και ο ΟΗΕ, συνεπικουρούμενοι από τα ΜΜΕ. Τάχθηκαν ενάντια στους βομβαρδισμούς, κλάψανε για τα σπίτια που γκρεμίζονται. Νοιάστηκαν για τις ζωές των αμάχων. Απαίτησαν παύση των εχθροπραξιών. Προασπίστηκαν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Απαίτησαν να σταματήσει ο πόλεμος. Είναι γιατί δεν ρίχνουν εκείνοι τις βόμβες! Είναι επειδή δεν καταλαμβάνουν αυτοί το Χαλέπι. Αν οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές μετέτρεπαν οι ίδιοι το Χαλέπι σε ένα σωρό από ερείπια, με έναν μαγικό τρόπο ο πόλεμος θα γίνονταν «επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας». Οι βομβαρδισμοί «ανθρωπιστική επέμβαση». Και οι νεκροί «τρομοκράτες».Έχουμε όμως ζήσει άλλες τόσες φορές το αντίθετο σενάριο. Τις… αντιιμπεριαλιστικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έχουμε ξαναδεί τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους λακέδες του να εμφανίζονται στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία ως προστάτες των μειονοτήτων, να ξαναχαράσσουν σύνορα με «δημοψήφισμα», και να ιδρύουν «λαϊκές δημοκρατίες» μια χρήσης. Έχουμε δει τον ρωσικό ιμπεριαλισμό να προελαύνει στην Συρία, και να διεξάγει τον δικό του πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας», με τους δικούς του «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς, οι οποίοι ευθύνονται ανάλογα για τον «δημοκρατικό» ξεριζωμό χιλιάδων Σύριων «τρομοκρατών». Έχουμε ξαναζήσει το ίδιο έργο με άλλους πρωταγωνιστές: άλλοτε με τους Αλβανούς εθνικιστές και τον UCK, άλλοτε με την «αφγανική αντιπολίτευση», και άλλοτε με τους Λίβυους ή Σύριους «αντικαθεστωτικούς». Η Ρωσία λέει ότι δεν κάνει ιμπεριαλιστική επέμβαση: τον πόλεμο τον διεξάγει η «νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Συρίας» η οποία απελευθερώνει την «επικράτεια της»!

Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους: όταν υποστηρίζουμε έναν αμυνόμενο λαό απέναντι σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση, δεν υποστηρίζουμε ταυτόχρονα την κυβέρνηση του, σα να είναι αντιιμπεριαλιστική. Κανένα αντιλαϊκό καθεστώς δεν είναι αντιιμπεριαλιστικό. Υποστηρίζουμε τον λαό της χώρας απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Και η στήριξη μας αυτή δεν είναι αποτέλεσμα «νομιμότητας», αλλά ταξικής ανάλυσης και αναφοράς. Γι’ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους και απαιτούμε να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος: για να ζήσουν οι λαοί ανεξάρτητοι από δυνάστες, προστάτες και ισχυρούς που τάχα θέλουν να τους «απελευθερώσουν». Όχι για να βρεθούν κάποιοι άλλοι προστάτες για να τους «σώσουν». Και αν οι λαοί πολεμούν ενάντια στον ξένο εισβολέα ή κατακτητή, τον πατριωτικό αμυντικό πόλεμο δεν διεξάγουν εκείνοι για λογαριασμό τους και όχι τα καθεστώτα.

Και είναι ακριβώς οι παραπάνω λόγοι που μας κάνουν να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα: το Χαλέπι δεν απελευθερώθηκε. Το Χαλέπι άλλαξε χέρια σε έναν πολυετή, αιματηρό, ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικάνων και των Ρώσων που διεξάγεται είτε με αντιπροσώπους ή και με απ’ ευθείας εμπλοκή των στρατιωτικών τους μηχανισμών. Όσο «αντικαθεστωτική» υπήρξε η «συριακή επανάσταση», με την υποστήριξη και υπόθαλψη των Αμερικάνων και των ντόπιων λακέδων τους, άλλο τόσο «αντιιμπεριαλιστική» υπήρξε η αντεπίθεση του καθεστώτος Άσαντ (ή όσο απέμεινε από αυτό), με την στήριξη της ρωσικής αεροπορίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Γι’ αυτό οι σύντροφοι που πανηγυρίζουν στο διαδίκτυο τουλάχιστον ας μην το κάνουν στο όνομα του αντιιμπεριαλισμού! (όπως πχ ο Γ.Ρ. με την προσωπική ανάρτηση του «Το Χαλέπι ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ!» : «Οι μισθοφόροι τζιχαντιστές (είτε ντυμένοι ISIS είτε "αντιπολίτευση) των δυτικών ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-Ευρωπαίων φάγαν άλλη μια ήττα! Η εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας δεν προμηνύει κάτι καλό για το συριακό λαό. Οσο εύκολα τώρα πολεμάει τους τζιχαντιστές τόσο εύκολα παζαρεύει ταυτόχρονα με ΗΠΑ και Ευρωπαίους το μέλλον της Συρίας. Αλλά από εκεί και πέρα η πάλη του λαού της Συρίας και της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης Ασαντ είναι δίκαιη, για την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό που ξεκίνησε τον εμφύλιο πόλεμο. Ενάντια στον διαμελισμό της και τον μεσσαίωνα των αμερικανοτζιχαντιστών. Αλληλεγγύη στον συριακό λαό και στις πραγματικά πατριωτικές, λαϊκές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Συρίας. Νίκη στην αντίστασή του! »).

Κώστας Καμαρέτσος

42 σχόλια:

 1. Ανώνυμος18/12/16, 6:55 π.μ.

  Ποιος είναι ο Γ.Ρ. και που βρίσκεται το κείμενό του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος18/12/16, 7:36 π.μ.

  Κάπου, κάποτε, κάποιοι -ΕΑΜ τους έλεγαν- στ' όνομα του αντικατοχικού αγώνα επέλεξαν τη πρόσδεση -συμμαχία το έλεγαν- στον αγγλικό ιμπεριαλισμό παρ' όλο που μπορούσαν να απελευθερώσουν τη χώρα τους μόνοι τους, και σχεδόν το είχαν καταφέρει.
  Τα σημάδια έδειξαν ότι η πρόσδεση αυτή τίποτα καλό δεν θα προμήνυε, το ήξεραν αλλά παρ' όλα αυτά επέμεναν στη "συμμαχία" και στη "συνεννόηση". Στ' όνομα της απελευθέρωσης, η οποία ήρθε. Όχι τον Οκτώβρη του 1944 αλλά τον ...Δεκέμβρη με τα όπλα και τα άρματα του Σκόμπι.
  Αυτή τους τη κληρονομιά συνεχίζουν πολλοί αριστεροί σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα.
  Πως το έλεγε ο Χοντζέας; Η λογική της ψωροκώσταινας που πέρασε και στην αριστερά. Στην προέκτασή της παντού, σε όλες τις χώρες και σε όλους τους λαούς!
  ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος18/12/16, 10:25 π.μ.

  Δημοσιεύστε τις θεσεις του TKP ml για την εμπλοκή του στο Συριακό ζήτημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος18/12/16, 10:42 π.μ.

  Πως σχολιάζει το TKP ml τη στάση των Κουρδων συμμάχων στη Ροζάβα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος18/12/16, 1:37 μ.μ.

  https://antigeitonies.blogspot.gr/2016/10/tkpml-halklarn-birlesik-devrim-hareketi.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος18/12/16, 7:05 μ.μ.

  O λαός της Συρίας μπορεί ν' αξιοποιήσει την εμβρυωδώς ιμπεριαλιστική Ρωσία
  ενάντια στη σούπερ ιμπεριαλιστική Δύση,μ' επικεφαλής τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος19/12/16, 3:49 π.μ.

  Το ποστ ήταν σαφές και σε κανένα σημείο δε χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Άσαντ αντιιμπεριαλιστική. Μένει απλώς στο «νόμιμα εκλεγμένη». Μάλιστα γράφεται στο ποστ: «η πάλη...της κυβέρνησης Ασαντ... για την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.». Αν μια κυβέρνηση είναι αντιιμπεριαλιστική και κάνει αντιιμπεριαλιστικό αγώνα τότε παλεύει και για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ,κάτι το οποίο προφανώς δε γράφεται ακριβώς γιατί αυτός που έγραψε το ποστ δεν έχει αυτήν την άποψη για την κυβέρνηση Ασαντ(όπως και η οργάνωσή του άλλωστε). Ορισμένοι προτιμούν αντί ενός υγιούς διαλόγου και αντιπαράθεσης -για μια ακόμα φορά- να διαστρεβλώσουν θέσεις και απόψεις. Αυτόν τον δρόμο θα τον διαβούν - ξανά- μόνοι τους.
  ο Γ. Ρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος19/12/16, 6:39 π.μ.

  Μας μπέρδεψες Γ.Ρ.!
  Μια κυβέρνηση που παλεύει για "επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας" της χώρας της δεν παλεύει για την εθνική ανεξαρτησία; Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Αυτοδιαστρεβλώνεσαι!
  Έστι όπως το πάτε πάντως μερικοί θα μας πείτε ότι το καθεστώς των Άσαντ, της διαδοχής από πατέρα σε γιο (και αυτό είναι το λιγότερο) είναι ότι πιο δημοκρατικό υπήρξε σε αυτό το ντουνιά!
  Το σωστό μιας άποψης δεν κρίνεται ντε και καλά από την ευρύτητα αποδοχής της. Γιατί αν ήταν έτσι θα έπρεπε να στεκόμαστε με σαβασμό απέναντι στο σύστημα και τις διάφορες εκφάνσεις του!
  Και τέλος πάντων, κύριε διαχειριστά, ένα λινκ για το άρθρο του Γ.Ρ. να το δούμε ολόκληρο και να μάθουμε ποια είναι η οργάνωσή του είναι δύσκολη δουλειά; Ούτε ο ίδιος δεν το έβαλε!


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος19/12/16, 9:48 π.μ.

  Ακριβώς βρε αντιγειτονιές "το Ενιαίο Επαναστατικό Κίνημα των Λαών θα αντιληφθεί ότι το θεωρούμε ως τον πιο κοντινό μας σύμμαχο και θα στοχεύσουμε να σταθεροποιηθεί και να συνεχιστεί, σ’ αυτό το πλαίσιο των αντιθέσεων, η ενότητα και η κοινή πρακτική στη δράση"
  το TKP ml στηρίζει παρά τις διαφωνίες τον αγώνα εκεί κάτω πολεμησε και πολεμάει διπλα στους Κούρδους όχι γιατί συμφωνεί απολυτα μαζι τους αλλά γιατί έχει κατανοήσει την ιστορική αναγκαιότητα του να δώσει παρόν σε αυτή τη μάχη και εναντίον ποιών..; των δυτικών μισθοφόρων των ιμπεριαλιστών!!!! Πράγμα που το ΚΚΕμλ ακόμα να κατανοήσει δυστυχώς!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος19/12/16, 10:12 π.μ.

  Εγω νομιζω οτι ο διαλογος αυτος ειναι υγιεστατος και ο προβληματισμος που μπαινει αφορα αμεσα και τη χωρα μας.
  Το ερωτημα ειναι αν οι πραγματικα πατριωτικες , αντιιμπεριαλιστικες δυναμεις, με το επιπεδο οργανωσης που εχουν σημερα, πρεπει να εχουν μια σταση εστω προσωρινα εθνικοενωτικη με τις κυβερνησεις— μαριονετες των ιμπεριαλιστων.
  Το να μετατρεπεται σε ιδεολογια μια πολιτικη γραμμη, που σε αλλες εποχες και με αλλες δυνατοτητες που ειχε τοτε το κομ. κινημα, ηταν σωστη, δεν σημαινει οτι ειναι και σημερα σωστη.
  Αν καποιος εχει στο μυαλο του τη γραμμη του ΚΚΕ στον πολεμο της αλβανιας, η τη γραμμη του μαο το 1937— 1944, πρεπει να εξηγησει την πολιτικη θεση του με βαση τη σημερινη πραγματικοτητα.
  Η λογικη του Γ. Ρ. οδηγει στη πολιτικη σταση του λεγομενου ΚΚ Συριας.

  Γκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Θα μπορούσε ο ανώνυμος "19/12/16, 9:48 π.μ." να μας πει τι έχει κατανοήσει ως άποψη του ΚΚΕ(μ-λ); Και που το στηρίζει; Έτσι για να συνεννοηθούμε κάπως καλύτερα και να μη πετάμε κριτικές στο αέρα;

  Όσο για τα υπόλοιπα και 'γω δεν βρίσκω που είναι μη υγιείς ο διάλογος από τη μια, από την άλλη όμως δεν κατανοώ τη πίεση για το λινκ και την αποκάλυψη της οργάνωσης που ανήκει, αν ανήκει. Από τη στιγμή που εκφράζεται μια πολιτική άποψη ανοιχτά και καθαρά αυτό αρκεί. Όλα τ' άλλα είναι δικαίωμα του καθένα να τα λέει ή να μη τα λέει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος19/12/16, 1:30 μ.μ.

  Ο Γ.Ρ. είναι ένας καλός μου σύντροφος. Το που δημοσίευσε την άποψη του, την οποία παραθέτω αυτολεξεί, δεν ενδιαφέρει κανέναν και δεν θα δώσουμε λογαριασμό γι' αυτό.

  Κώστας Καμαρέτσος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η στάση που οφείλουν να κρατήσουν οι συνεπείς κομμουνιστικές δυνάμεις στον πόλεμο της Συρίας που αποτελεί το επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σήμερα, πρέπει να καθοριστεί από τη συνολική ανάλυση που κάνουμε για την παγκόσμια κατάσταση αυτή τη στιγμή καθώς και απ' την ανάλυση που κάνουμε για το χαρακτήρα του καθεστώτος Άσαντ. Η επέμβαση στη Συρία, οι εξεγέρσεις της αντιπολίτευσης, ο ISIS, δεν είναι παρά διαφορετικές εκφράσεις του κυρίαρχου και επιτιθέμενου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που όπως και στην "αραβική άνοιξη" χρησιμοποιεί χιλιάδες προσωπεία και μέσα για την επιδίωξη των σκοπών του. Η κυβέρνηση Άσαντ, ομολογουμένως το πιο κοσμικό καθεστώς της Μέσης-Ανατολής, έχει σαφή αντιαμερικάνικα χαρακτηριστικά, βάσει των οποίων έχει κατορθώσει να διατηρεί μια σχετική ανεξαρτησία. Εδώ οι κομμουνιστές μπορούν να ακολουθήσουν τρία μονοπάτια, να ταχθούν με την ευρωατλαντική συμμαχία κατά του Άσαντ, να στηρίξουν τις δυνάμεις του Άσαντ στο πλευρό του οποίου έχει ταχθεί ο ρώσικος ιμπεριαλισμός για τους δικούς του λόγους, ή να πουν ούτε με τους μεν, ούτε με τους δε, αλλά τότε με ποιους; Η απάντηση με το λαό είναι πολύ ωραία και βολική, αλλά ποιος πολιτικός φορέας εκφράζει τα συμφέροντα του συριακού λαού; Απ' τη στιγμή που δεν υπάρχει εκεί ένα αντιιμπεριαλιστικό-κομμουνιστικό κίνημα ισχυρό, το ούτε με τους μεν ούτε με τους δε, σημαίνει πως τάσσεσαι με τους ισχυρούς, δηλαδή με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Είναι προφανές πως αν θέλουμε να διεξάγουμε συνεπή και ελπιδοφόρο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, πρέπει να είμαστε ενάντια στην συριακή αντιπολίτευση και τους ισλαμοφασίστες του ISIS που ξεκίνησαν αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο, που όπως πάντα θύμα του είναι ο λαός. Για το τέλος του πολέμου και των δεινών που μαστίζουν τη Συρία σήμερα επιβάλλεται η συμμαχία με τον Άσαντ χωρίς αυταπάτες για τα όρια και το χαρακτήρα της εξουσίας του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πράγματι. Πρέπει να κάνουμε ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Αλλά όχι για να υποταχθούμε σε αυτή αλλά για να την αλλάξουμε.
  Όταν δεν υπάρχει ισχυρό κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα οι κομμουνιστές φροντίζουν να το φτιάξουν, δε λένε "τι να κάνουμε είμαστε ανίσχυροι, μικροί, όποτε υποτασσόμαστε στην πραγματικότητα και πάμε με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστή, με τον ένα ή τον άλλο αστό".
  Αυτό δεν αποκλείει τη συμμετοχή σ' ένα αγώνα. Είτε ένοπλο είτε μη. Συμμετέχεις σε αυτόν έχοντας ξεκάθαρες θέσεις και στην ανάγκη πηγαίνοντας και κόντρα στις κυρίαρχες τάσεις.
  Η απάντηση "με το λαό" δεν είναι καθόλου βολική. Είναι η πιο δύσκολη γι' αυτό και οι κυρίαρχες τάσεις στην Αριστερά την αποφεύγουν, την υποτιμούν έως και τη λοιδωρούν ακριβώς γιατί αναλύοντας την κατάσταση έχουν αποδεχθεί την ήττα -άσχετα αν τη βαφτίζουν αλλιώς- και ότι το σύστημα είναι ισχυρό. Γι' αυτό αρνούνται να πάνε κόντρα στο ρεύμα και αντί να παλέψουν για τη δημιουργία αυτού του κινήτος που δεν θα έχει την ανάγκη να κρέμεται από τις διαθέσεις των ιμπεριαλιστών και των αστών περιμένουν τη δημιουργία του σα κάτι που θα έρθει από μόνο του. Σα το μάννα εξ ουρανού. Τον πολιτικό φορέα που εκτιμάς ότι λείπει παλεύεις να τον φτιάξεις, όσο δύσκολο κι αν είναι.

  Αντιιμπεριαλιστικός αγώνας δεν διεξάγεται με τη στοίχιση με τον ένα ιμπεριαλιστή. Ο αντιαμερικανισμός δεν είναι απαραίτητα και αντιιμπεριαλισμός.

  Μου μοιάζει λίγο ακορβατικό το να λέει κανείς ότι ο ISIS και η αντιπολίτευση είναι οι εκφράσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ενώ για τον Άσαντ και τους συμμάχους του οι Ρώσοι απλά πολεμούν στο πλευρό τους σαν απλοί διεθνιστές μάλλον που μετά τη νίκη θα αποσυρθούν χωρίς όρους και ανταλλάγματα. Η Συρία δεν ήταν κανένα ανεξάρτητο κράτος. Ήταν μια χώρα με σχέση εξάρτησης με την πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ, νυν Ρωσία, εξοπλιζόταν και στηριζόταν από αυτή, είχε και έχει στο έδαφός της βάσεις αυτής της χώρας. Και θα ήταν ενδιαφέρον κάποια στιγμή να δούμε σε αυτές τις χώρες του μπααθισμού ποια ήταν η μοίρα του κομμουνιστικού κινήματος, και όχι των καρικατούρων του που επιβίωσαν.

  Στη Συρία παλεύουν και οι Κούρδοι για τα εθνικά τους δίκια. Υποθέτω ότι είσαι μαζί τους. Σε αυτή τη περίπτωση όμως, που πολλοί εδώ τη βαφτίζουν επανάσταση, οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι "έχουν ταχθεί" στο πλευρό τους; Έτσι απλά και εδώ; Εδώ το ρόλο των δυτικών ιμπεριαλιστών, των ίδιων που στην υπόλοιπη χώρα στηρίζουν την αντιπολίτευση, απλά τον παραβλέπουμε; Εδώ τι θα πούμε; Με ποιον θα ταχθούμε αφού ούτε και εδώ υπάρχει ισχυρό κομμουνιστικό και λαϊκό κίνημα ή πολιτικός φορέας που να εκφράζει τα συμφέροντα του λαού.

  Τα πράγματα στη Συρία δεν είναι άσπρο μαύρο. Είναι πολύ πιο πολύπλοκα όπως και σε όλο το πλανήτη. Όταν λοιπόν κάποιος θέλει να κάνει ανάλυση της πραγματικότητας από τη σκοπιά του λαού την κάνει στην ολότητά της και όχι αφαιρώντας αυτά που δεν τον βολεύουν για να δημιουργεί φανταστικές καταστάσεις και νίκες εκεί που δεν υπάρχουν. Την κάνει για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι λαοί να αποκτήσουν τις δυνατότητες για πραγματικές νίκες χωρίς να αναγκάζονται σε επιλογές ιμπεριαλιστών και αστικών μερίδων.

  Η ιστορία των κινημάτων, παρελθόντων και παρόντων, από την Ελλάδα ώς τη Κούβα, και από το Βιετ Ναμ, τη Λατινική Αμερική και το Νεπάλ ως τη Παλαιστίνη και την Ουκρανία έχει δείξει ότι όταν κάποιος θεωρεί αναγκαίο να έχει στο πλευρό του κάποιον ισχυρό, όταν θεωρεί τη πάλη με το λαό ως βολική υπεκφυγή, τότε το μόνο που καταφέρνει είναι να οδηγηθεί τελικά στην ήττα. Μόνο όταν αυτά τα κινήματα στηρίχθηκαν πρώτα και κύρια στις δικές τους δυνάμεις είχαν νίκες. Το αποδυκνύει και πάλι η ιστορία των περισσότερων από τις περιπτώσεις που ανέφερα πριν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμος19/12/16, 7:32 μ.μ.

  Άρα η απουσία συγκροτημένου αντιιμπεριαλιστικού/κομμουνιστικού φορέα στη Συρία πρέπει να μας οδηγήσει στο να διαλέξουμε τον «λιγότερο κακό» αντιιμπεριαλιστή; Βολική απάντηση λες το να τάσσεσαι με τους λαούς. Βολικό είναι αυτό που κάνεις εσύ και το σύνολο σχεδόν της αριστεράς «μας» να διαλέγει νταβατζήδες. Το καθόλου βολικό και «δύσκολο» της άποψης του ΚΚΕ (μ-λ) είναι η αναγκαιότητα οι λαοί να χαράξουν τον δικό τους δρόμο ανεξάρτητα από τον ιμπεριαλισμό και τις κυβερνήσεις του. Και για να τελειώνουμε με τις «ίσες αποστάσεις» που τάχα μας κατηγορείτε, αποστάσεις κρατάμε από τους ιμπεριαλιστές. Είμαστε με τους λαούς και τα κινήματά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμος20/12/16, 11:41 π.μ.

  Έχω τη γνώμη ότι θα έπρεπε να γίνονται πορείες και έξω από τη Ρώσικη πρεσβεία καταγγέλοντας και τον ρώσικο ιμπεριαλισμό και τον Άσαντ. Και αυτοί σκοτώνουν κόσμο αυτή τη στιγμή είναι εξίσου υπεύθυνοι για τις προσφυγικές ροές και εγκληματούν σε βάρος του Συριακού λαού και αυτοί.

  V For Viva La Revolution

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ανώνυμος20/12/16, 2:27 μ.μ.

  Και τι θα πρεπε να κάνουμε λέω γω! Ας μαζευτούμε για αρχή και κανάς άλλος πέρα απ τους γνωστούς να καταγγείλουμε τους αμερικάνους φονιάδες, γιατί έχουμε μια αριστερά της κακιάς ώρας και πέρνουν κι άλλοι σειρά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ανώνυμος21/12/16, 12:03 π.μ.

  Ποιο είναι το καθήκον του σύριου κομμουνιστή σήμερα;
  Να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.
  Να αγωνιστεί για την εθνική ανεξαρτησία.
  Μπορούν να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα; το επιτρέπουν οι υποκειμενικές συνθήκες; Αποτελούν κομμάτια της ίδιας επαναστατικής διαδικασίας;
  Η στάση του ΚΚΕ στον ελληνοιταλικό πόλεμο ήταν σωστή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ουδέποτε ανέφερα την ρώσικη επέμβαση στη Συρία ως αναγκαίο κακό. Δήλωσα απλά πως σήμερα στη Συρία την κρίση τη δημιουργούν από αντιδραστική σκοπιά ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός και ο ισλαμοφασισμός, επομένως το λαϊκό μέτωπο που θα υπερασπιστεί την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη του συριακού λαού θα αποτελείται από όσους πολεμάνε ενάντια στον διττό αυτό εχθρό. Σε μια αυριανή συνθήκη που θα 'χει αποκρουστεί αυτή η επίθεση, εχθρός των λαϊκών συμφερόντων μπορεί να είναι ο Άσαντ και ο ρώσικος ιμπεριαλισμός, όχι σήμερα όμως. Η οικοδόμηση ενός κινήματος κομμουνιστικού που θα καθοδηγεί και θα αγκαλιάζει το συριακό λαό στο δρόμο προς τη χειραφέτηση του από κάθε καταπίεση, σε πρώτη φάση περνάει μέσα απ' τον πόλεμο με τη συριακή αντιπολίτευση, τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς και τον ISIS.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανώνυμος21/12/16, 5:50 μ.μ.

  Που ήταν η αστική τάξη στην Ελλάδα το 40' στον πόλεμο;
  Στη Συρία τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ανώνυμος22/12/16, 12:42 π.μ.

  Έχει χαθεί η μπάλα, καμία Ρωσία δεν πήγε να ανατρέψει το καθεστώς του Κατάρ, της ΣΑ κλπ. Επίσης δεν την πήρε το μάτι μου σε καμιά τρόικα.

  Το ΚΚ, ελληνικό και διεθνές πχ είχε κάποτε την εκτίμηση ότι ο αγγλικός ιμπεριαλισμός είναι χειρότερος για την Ελλάδα, για να το μεταβάλλει προφανώς στον Β Παγκόσμιο και να μην μπορέσει να έχει μια επαναστατική γραμμή για μετά.

  Από τις εργατίστικες ασυναρτησίες του σημερινού ΚΚΕ στην ανακάλυψη προλεταριακών επαναστάσεων στις πολύχρωμες φιλοιμπεριαλιστικές από την φιλοΜαιντάν αριστερά μέχρι τον κακόηχο απόηχο των Ούτε ΝΑΤΟ-Ούτε Βαρσοβία ο λαός δεν πρέπει να μασάει. Και ναι μπροστά σε αυτό https://www.youtube.com/watch?v=UtH7iv4ip1U είμαι με τον Καντάφι, όταν ο ευρωατλαντισμός με εκβιάσει να δηλώσω ουδέτερος μπροστά στο σβήσιμο χωρών από τον χάρτη, δεν το κάνω. ΟΥΤΕ διαδηλώνω έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας. Δεν θα διαδηλώσω ότι η στήριξη σε μια νόμιμη κυβέρνηση σε ένα κράτος διεφθαρμένο, αυταρχικό, αστικό και τα ρέστα είναι το ίδιο με το να στήνει ο ιμπεριαλισμός τον ισλαμοφασισμό και να σβήνει χώρες και πολιτισμούς από τον χάρτη. Χώρες μάλλον με το καλύτερο επίπεδο δημοκρατίας και κεκτημένων στην περιοχή τους, χώρες που δεν πέρασαν από κανονικό αστικοκοινοβουλευτικό στάδιο γιατί η καπιταλιστική εθνογένεση πέρασε από άλλους δρόμους, των μονοκομματικών φιλοσοβιετικών καθεστώτων με τον κεντρικό ρόλο της κομματικόστρατοκρατικής γραφειοκρατίας. Ε όχι και να μας βρωμάει η Συρία γιατί η αστική της τάξη συγκροτήθηκε αλλιώς από τις δυτικές, είναι ασυγχώρητο να το τρώμε αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ανώνυμος22/12/16, 5:47 π.μ.

  Μερικοί κάνετε σα να γεννήθηκε ο κόσμος όταν γεννηθήκατε και εσείς! Ούτε καν βιολογικά αλλά πολιτικά.
  Πηγαίντε και λίγο πιο πίσω ρε παιδιά να δείτε ποιοι και που, πλην αμερικανών, πραγματοποιούσαν πραξικοπήματα και επεμβάσεις - επαναστάσεις μέσω ραδιοφώνου. Έλεος πια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ανώνυμος22/12/16, 11:07 π.μ.

  Πάντως παίδες την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενάντια στο ΔΣΕ πολύ εύκολα την χαρακτηρίζετε ως ιμπεριαλιστική και σωστά για να μην παρεξηγούμαι. Άραγε παράνομα έγινε χωρίς να το θέλει η τότε ελληνική κυβέρνηση; Γιατί με το δικό σας σκεπτικό αν οι ιμπεριαλιστές πάρουν το πράσινο φως από μια υποτακτική νόμιμη κυβέρνηση σε αυτούς για να επέμβουν και να τσακίζουν κόσμο αυτό δεν είναι ιμπεριαλισμός αλλά βοήθεια. Οπότε και η τότε επέμβαση των ΗΠΑ δεν ήταν ιμπεριαλιστική διεθνιστική ήτανε σύμφωνα πάντα με το δικό σας σκεπτικό.

  Να σας φέρω ένα άλλο παράδειγμα; Εάν η ουκρανική κυβέρνηση καλούσε το ΝΑΤΟ να επέμβει και να τσακίσει τους αντάρτες στην Α.Ουκρανία τώρα θα χαλούσατε το κόσμο και θα φωνάζατε για ιμπεριαλιστική επέμβαση KAI ΣΩΣΤΑ. Όταν όμως η Συρία το κάνει αυτό με τη Ρωσία όχι εδώ είναι βοήθεια στη νόμιμη κυβέρνηση. Και μη μου πείτε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας προήλθε από πραξικόπημα των ευρώδουλων άρα δεν πιάνεται γιατί εγώ θα πω ότι και το καθεστώς της Συρίας από πραξικόπημα προήλθε από τον μπαμπάκα Άσαντ συνεπώς η Συρία χρόνια τώρα ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΕΧΕΙ.

  Να μιλήσω για εμάς; Οι τροϊκανοί δεν είναι οι κακοί ιμπεριαλιστές. Αφού εμείς τους καλέσαμε. Εμείς φέραμε το ΔΝΤ. Εμείς συμφωνήσαμε με αυτούς για μνημόνια. Κυβερνήσεις εκλεγμένες από το λαό. Η Ελλάδα επέλεξε να είναι κράτος μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης δεν μπήκαν οι Γερμανοί με στρατό να σε εντάξουν με το ζόρι. Και ο λαός δεν εναντιώνεται ακόμα στη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Άρα τι στο διάολο βγαίνουμε και φωνάζουμε για ιμπεριαλισμό και εξάρτηση στους δρόμους; Όλα αυτά στα πλαίσια του διεθνισμού γίνονται

  Αντιιμπεριαλισμός αλά καρτ δεν υφίσταται ή είσαι ή όχι αντιιμπεριαλιστής.

  V For Viva La Revolution

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ανώνυμος22/12/16, 11:24 π.μ.

  Το προβλημα ειναι οτι δεν πιστευουμε οτι μπορουν οι λαοι να παρουν το δικο τους δρομο και να οργανωθουν για τα δικα τους συμφεροντα. Κανουμε πως δε βλεπουμε ποιοι ειναι οι ρωσοι, πραγματικα λουμπεν, νεοαστοι. Δε βλεπουμε πως στις σημερινες συνθηκες αναπτυξης των λαικων και προοδευτικων δυναμεων, καθε συνεργασια η εστω ανοχη με τον ταξικο αντιπαλο, σημαινει να γινουμε νεροκουβαλητες του. Μπορουμε συνεργαζομενοι, να κανουμε αντιπαραθεση;
  Η αποψη μου ειναι: οσο μπορεσε η ΚΟΕ με τον συριζα, οσο μπορεσε ο συριζα με την ΕΕ
  Δειλοι και μοιραιοι συνεχιζουμε τη παραδοση του ρεαλισμου. Καραμανλης η τανκς; Πασοκ η δεξια; συριζα η δεξια; και πιο προσφατα: Ερντογαν η πραξικοπιματιες; Ρωσοι η αμερικανοι;
  Προσπερναμε στα γρηγορα την πραγματικοτητα που λεει οτι η αναπτυξη του κομ. κινηματος καμμια σχεση δεν εχει με αυτην που ειχε σε αλλες εποχες. Ομως το ΚΚΕ στο δευτερο π.π. μπορουσε να εχει μια σταση ενοτητας και παλης με την αστ.ταξη, γιατι ο συσχετισμος στην ελλαδα και στο κοσμο, του εδινε τη κατ αρχην δυνατοτητα να περασει απο μια εθνικοενοτικη σταση, στη θεση να μπει επι κεφαλης του εθνους.
  Σημερα το οποιο κινημα αντι να ψαχνει προστατες και ξενες πλατες πρεπει να χαραξει το δικο του δρομο. Η κατασταση σημερα μπορει να φαινεται μαυρη, αλλα παντοτε σε παρομοια μαυρες εποχες ξεκινουν τα μεγαλα κινηματα.
  Γκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ανώνυμος22/12/16, 1:02 μ.μ.

  Τι δεν κατάλαβα!
  Συμμετείχε το ΚΚΕ σε καμιά κυβέρνηση με τον Μεταξά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ανώνυμος22/12/16, 3:26 μ.μ.

  Το ΚΚΕ στο β π.π., δεν συμμετειχε μεν σε καμμια κυβερνηση με τον μεταξα, ειχε ομως μια γραμμη ενοτητας και ταυτοχρονα αντιπαραθεσης με την αστικη ταξη, στα πλαισια της εθνικης αντιστασης. Αυτη η γραμμη ηταν σωστη στην αρχη, αλλα οσο ο πολεμος τελειωνε, κυριαρχη γινονταν η αντιθεση με την αστικη ταξη και η γραμμη επρεπε ν αλλαξει και να γινει γραμμη μονο αντιπαραθεσης και αποφασιστικης ρηξης. Αυτο δεν εγινε με τις γνωστες συνεπειες.
  Σημερα οι αριστερες και προοδευτικες, ας πουμε δυναμεις— οι λεξεις εχουν χασει πια το νοημα τους— δεν εχουν καμμια δυνατοτητα να παλαιψουν μεσα στα πλαισια ενος μετωπου με την αστικη ταξη και να επιρεασουν τη γραμμη αυτου του μετωπου. Συνεργασια με την αστ ταξη ειτε στη συρια ειτε στην ελλαδα σημερα, σημαινει οτι παραδινεσαι ανευ ορων στους ξενους προστατες μαζι με την αστικη σου ταξη. Τι δεν καταλαβες;
  Γκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Έχει ανοίξει μια κουβέντα που είναι λες και γίνεται σε μηδενική βάση. Στη Συρία ξεκίνησε ένας πόλεμος με εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο. Οι κομμουνιστές πρέπει να πάρουν θέση και να συμμετέχουν σ' αυτόν τον πόλεμο. Ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι οι αντίπαλοι; Οι σύμμαχοι απέναντι στον ISIS είναι η ιρακινή κυβέρνηση, η συριακή κυβέρνηση και οι Κούρδοι αντάρτες. Απέναντι στη συριακή αντιπολίτευση και τους Αμερικάνους σύμμαχος είναι ο Άσαντ. Οι κομμουνιστές έτσι πρέπει να πολεμήσουν. Τι γραμμή πρέπει να περνάνε στις μάζες; Τι πρέπει να γράφουν στην σημαία του αγώνα τους; ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ, ΚΑΤΩ Η ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ! Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση όμως να πουν, "δεν πολεμάμε ούτε στο πλευρό του ενός ούτε στου άλλου" ή "πολεμάμε εναντίον όλων". Αυτό θα ήταν καταστροφικό τακτικά σ' αυτή τη φάση του κινήματος κατά τη δική μου εκτίμηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ανώνυμος22/12/16, 8:29 μ.μ.

  Μόλις σκέφτηκα μια υπέροχη θέση για το 40 με όλα αυτά που λένε οι διάφοροι ΣΕΚ, ΚΚΕ, κκε μλ

  Ήττα στην ιταλική εισβολή και τον ελληνικό στρατό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ανώνυμος22/12/16, 11:41 μ.μ.

  Όταν προσαρμόζεις την ιστορία και την πραγματικότητα με βάση την απελπισία σου τότε λές και βλακείες σαν και αυτές που γράφει ο αμέσος προηγούμενος από μένα σχολιαστής.
  Πως το λέγανε κάποτε; Αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τα σκατά που έχεις στο κεφάλι σου τότε αλοίμονο στη πραγματικότητα!
  Ας μας πει λοιπόν τι σχέση έχει η εισβολή της Ιταλία στην Ελλάδα με αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Αν μπορεί γιατί μάλλον δεν μπορεί.
  Η λογική του ΣΕΚ δε διαφέρει στην ουσία της σε τίποτα από τους δήθεν αντίθετούς του. Η μόνη τους διαφορά είναι στο ποιον ιμπεριαλιστή - νταβατζή - προστάτη προτιμούν στο κρεβάτι τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Δεν ήξερα ότι όταν οι Πούτιν-Άσαντ περικυκλώνουν και ισοπεδώνουν επί πέντε μήνες το Χαλέπι αυτό που κάνουν είναι "ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό".

  Η σιωπή των ίσων αποστάσεων μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο ιμπεριαλιστικό έγκλημα θα μείνει στην ιστορία.

  @V For Viva La Revolution

  Διαδηλώσεις στη ρώσικη πρεσβεία έχουν γίνει ήδη από Σύριους πρόσφυγες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν καταδέχτηκε κανείς δήθεν αριστερός να δώσει το παρόν. Μάλλον τους θεωρούν όργανα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στα πλαίσια του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Ανώνυμος23/12/16, 4:02 μ.μ.

  Προς γιώργο πιτσικόκο:

  Όχι δεν μπορώ να πω κάτω η φιλορώσικη πολιτική Άσαντ. Είναι σαν να λες κάτω η φιλοΕΕ πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται. Άσε που δεν γουστάρω οι χώρες να ανήκουν ή να αλλάζουν ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα δηλαδή τι να ακολουθήσει φιλοΗΠΑ πολιτική;. Όχι φυσικά και δεν το λέω αυτό σε καμιά περίπτωση. Αυτό που θα πω όμως είναι ΚΑΤΩ ΑΣΑΝΤ-ΙΣΙΣ-ΔΥΤΙΚΟΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩ ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ. Οι λαοί πρέπει να παλεύουν για εθνική ανεξαρτησία όχι να υποτάσσονται σε ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

  Αυτό που λες όμως είναι κάπως αντιφατικό. Από τη μια λες ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ και από την άλλη "Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση όμως να πουν, "δεν πολεμάμε ούτε στο πλευρό του ενός ούτε στου άλλου" ή "πολεμάμε εναντίον όλων". Αυτό πρέπει να πουν ακριβώς. Κάθε πλευρά στη Συρία είναι εχθρική για το λαό και πρέπει να τσακιστούν όλοι. Εδώ μιλάμε για ιμπεριαλιστικό μοίρασμα της Συρίας και τίποτα άλλο.

  Αλήθεια εσύ πιστεύεις ότι ο ISIS θα υπήρχε χωρίς τον Άσαντ; Ποιος απελευθέρωνε τζιχαντιστές που αργότερα στελέχωσαν ΙSIS και Αλ-Νούσρα την ίδια ώρα που σκότωνε και φυλάκιζε δημοκράτες και φιλειρηνικούς πολίτες που διαδήλωναν εναντίον του; Ποιον εξυπηρετούσε ο ISIS όταν πρωτοεμφανίστηκε και τσάκιζε και χτυπούσε ΜΟΝΟ την αντιπολίτευση; Ποιος άφησε τον ΙSIS ανενόχλητο να καταλάβει Συριακά εδάφη ενώ θα μπορούσε από την αρχή να τον σταματήσει; Γιατί μη μου πεις ότι Άσαντ-Ρωσία-Ιράν δεν μπορούσαν να τους σταματήσουν από την αρχή γιατί εδώ γελάμε. Ώστε απέναντι από τον ISIS είναι η ιρακινή κυβέρνηση ε; Όταν όμως Ο ΣΙΙΤΗΣ Μαλίκι παρέδωσε στον ISIS τη Μοσσούλη ήταν και τότε εναντίον;

  Βλέπεις ότι όλοι έχουν κάνει τις κουτσουκέλες τους; Ότι όλοι ευθύνονται για το ισλαμοτέρας; Ξέρεις γιατί; Γιατί όλοι το αξιοποίησαν και το χρησιμοποίησαν και ΗΠΑ και Ρωσία. Αν θες διάβασε και εδώ μια τοποθέτησή μου που το εξηγώ:

  https://antigeitonies.blogspot.gr/2016/11/16112016.html

  ΥΓ: Μην μπερδεύετε καταστάσεις. Άλλο το 1940 και η ιταλική εισβολή, η Σερβία, το Ιράκ και άλλο η Ουκρανία και η Συρία.

  V For Viva La Revolution


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Ανώνυμος23/12/16, 9:05 μ.μ.

  H γνώμη των Σύριων μετράει ? Των Σύριων κομμουνιστών ? Ή θα τους πούμε ... ρεβιζιονιστές και θα ξεμπερδέψουμε ? Και ποιος θα τους πει ρεβιζιονιστές ? Αυτοί που όταν η αντιπαράθεση του λαού με τον ιμπεριαλισμό, ευρωπαϊκό και αμερικάνικο έφτασε στην απόλυτη καμπή το καλοκαίρι του 2014, με την ενορχηστρώτρια των ουκρανών ναζί στην Ελλάδα να ετοιμάζει το αντίστοιχο Μαιντάν το έβαλαν στα πόδια ? Θα κρίνουν έτσι κομμουνιστές που είναι με το όπλο στο χέρι ?

  Μήπως ξέρουν ποιος είναι σήμερα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ? Τον ρώσο θα τον ξέρουν, τον αμερικανό ?

  Βέβαια εδώ βγαίνουν σχολιαστές και σου λένε χύμα πως μια χαρά είναι οι ναζί της Ουκρανίας, άρα γιατί όχι, και οι ισλαμοφασίστες. Μια χαρά και ο ευρωατλαντισμός, σύμμαχος της περιφέρειας απέναντι σε Ρωσία/Κίνα και, δήθεν, και ΗΠΑ, αλλά στην πράξη οι ΗΠΑ στο απυρόβλητο.

  Μήπως όλοι αυτοί της ... αριστερής πτέρυγας της αντισερβικής και αντιΜιλόσεβιτς υστερίας ζήτησαν καμιά συγνώμη μετά την πρόσφατη αθώωση του από το στημένο ιμπεριαλιστικό δικαστήριο που τον δίκαζε και μετά την, ενδεχόμενη, δολοφονία του ? Μήπως μπορούν να αποτιμήσουν τι απέγινε η Λιβύη ? Είχε σημασία να ηττηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση και να διατηρηθεί σαν κρατική οντότητα ? Η ταξική πάλη διεξάγεται υπό χειρότερους για τους από κάτω όρους ή καλύτερους ? Δεν υπάρχει λένε ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία. Δεν έχουν ακούσει για τον συνασπισμό ... 100 τόσων χωρών υπό τις ΗΠΑ, για τον ρόλο Κατάρ, Τουρκίας, Ερντογάν κλπ, δεν ξέρουν τίποτα, το μόνο που ξέρουν είναι ότι πρέπει να φύγει ο Άσσαντ, όχι από τον λαό, από όποιον να ναι.

  Οι κομμουνιστές διακρίνουν στόχους, συμμαχίες, βήματα κλπ. Διακρίνουν τακτική και στρατηγική. Στόχους άμεσους, μεσοπρόθεσμους και ζύμωσης. Διακρίνουν ότι πρέπει να ηττηθεί ο ισλαμοφασισμός και οι ΗΠΑ στην Συρία η οποία να τραβήξει έναν ανεξάρτητο δρόμο. ¨Οταν όμως έχουν μπει στο σπίτι σου και σε σφάζουν και κάποιος σε βοηθάει για να κατσικωθεί στο σπίτι σου και να σε χειρίζετε πρώτα αντιμετωπίζεις αυτόν που σε σφάζει.

  Μόνο πολιτικά βλάκες (πχ παλιά ΚΕ του ΚΚΕ το 40, το σημερινό ΚΚΕ και η ντεφαιτιστική πτέρυγα του τροτσκισμού) ή πράκτορες κάνουν λάθος σε αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Ανώνυμος24/12/16, 1:26 π.μ.

  Κάτσε τώρα γιατί μας μπέρδεψες!
  Ποιούς εννοείς ως Σύρους κομμουνιστές; Πολλώ δε μάλλον που να πολεμούν και με το όπλο στο χέρι;

  Με τα υπόλοιπα σε ποιους αναφέρεσε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Με συγχωρείς αλλά αν αυτό που έχεις να προτείνεις στο συριακό λαό είναι αποχή απ' τον πόλεμο ή να πάρει τα όπλα για λαϊκοδημοκρατική επανάσταση, έχεις μια ιδεαλιστική προσέγγιση. Αλλά και πάλι θα 'θελα να 'ξερα ΠΡΑΚΤΙΚΑ τι σημαίνει το σύνθημα "ΚΑΤΩ ΑΣΑΝΤ-ΙΣΙΣ-ΔΥΤΙΚΟΔΟΥΛΟΙ". Πόλεμος ενάντια σε όλους; Είναι ώριμες οι συνθήκες για επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας ή ζητάμε εν μέσω πολέμου να φύγει ο Άσαντ και να κάνουμε αστικές εκλογές; Πολλή ασάφεια. Τα συνθήματα δεν λύνουν το ζήτημα, ο λαός και το κίνημα έχει ανάγκη από πράξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Απάντηση στον ανώνυμο 23/12/16, 9:05 μ.μ.

  Εκπληκτικό πως μπόρεσες να χωρέσεις τόσα ψέμματα σε ένα σχόλιο.

  1. Το πάλαι ποτέ μπρεζνιεφικό ρετάλι που λέγεται "Κ"Κ Συρίας είναι λέει... "η γνώμη των Σύριων"! Όχι και ρεβιζιονιστές, σοσιαλφασίστες του κερατά είναι που κάνουν συνέδριο με το πορτρέτο του χασάπη Άσαντ δίπλα σε αυτό του Λένιν και βρωμίζουν τη λέξη κομμουνισμός και μόνο που υπάρχουν.

  2. Καλοκαίρι του '14 φαντάζομαι εννοείς του '15 με το δημοψήφισμα, όπου ετοιμάζονταν λέει ελληνικό μαϊντάν ενάντια στον λαοπρόβλητο αντιιμπεριαλιστή ηγέτη Αλέξη Τσίπρα. Μόνο που οι ναζιστές εδώ ήταν υπέρ του ΟΧΙ, δηλαδή ήταν στο ίδιο στρατόπεδο με εσένα όπως είναι πάντα σε όλα τα μεγάλα εσωτερικά και διεθνή ζητήματα.

  Η Χρυσή Αυγή επισκέπτεται τη ρώσικη πρεσβεία

  Θερμή υποδοχή της Χρυσής Αυγής από τη συριακή κυβέρνηση

  Χρυσή Αυγή: Τα αίτια του Αμερικανοσιωνιστικού πραξικοπήματος στην Ουκρανία

  3. Τον Μιλόσεβιτς δεν τον αθώωσε κανένα δικαστήριο, πρόκειται για ψεύτικη είδηση που διακίνησαν ακροδεξιοί θαυμαστές των σέρβων φασιστών μαζί με δήθεν αριστερούς επί της ουσίας ομοϊδεάτες τους στην Ελλάδα και διεθνώς. Περισσότερα εδώ.

  4. Η επέμβαση στη Λιβύη έγινε με τη στήριξη του αγαπημένου σου Πούτιν που απείχε από τη σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ μαζί με την Κίνα για να μπορέσει να περάσει το σχετικό ψήφισμα.

  United Nations Security Council Resolution 1973

  Η αντίσταση του καθεστώτος Καντάφι σε αυτή την επίθεση ήταν ΔΙΚΑΙΗ.

  Αυτή η περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με τη Συρία, στην οποία ο ξένος ιμπεριαλιστής εισβολέας είναι η Ρωσία και τα τσιράκια της. Κανένας άλλος ξένος στρατός δεν πολεμάει στη Συρία, ο "συνασπισμός 100 τόσων κρατών" που τάχα είναι η αντιπολίτευση υπάρχει μόνο στη φαντασία σου. Ο FSA δημιουργήθηκε από φαντάρους και αξιωματικούς του συριακού στρατού που λιποτάκτησαν όταν αρνήθηκαν να πυροβολήσουν τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές το 2011. Είστε τόσο υποκριτές που θεωρείτε ιμπεριαλιστική επέμβαση την ελάχιστη υλικοτεχνική βοήθεια που πήρε η αντιπολίτευση από ξένες χώρες, αλλά όχι τη συντριπτική δύναμη πυρρός που έχει συγκεντρώσει στη Συρία το φιλο-άσαντ στρατόπεδο που κάνει πρόβες παγκόσμιου πολέμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. 5. Πάει πολύ να μιλάει για ισλαμοφασισμό αυτός που έχει ανάγει σε αντιιμπεριαλιστές ήρωες το Ιράν και τους νεοναζί αντισημίτες της Χεζμπολάχ, που έχουν κουβαλήσει τις ισλαμοφασιστικές τους μιλίτσιες από την Τσετσενία μέχρι και από το Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στη Συρία.

  Liwa Fatemiyoun

  Αλλά και οι ισλαμοφασίστες του ΙΣΙΣ και της Αλ Νούσρα δούλεψαν με φιλορώσικη φιλο-άσαντ στρατηγική. Το παραμύθι ότι τάχα αυτούς τους έφτιαξαν δυτικοί/Τουρκία/Σαουδική Αραβία για να ανατρέψουν τον Άσαντ καταρρίπτεται από τα γεγονότα:

  Η από το 2013 άνοδος αυτών των οργανώσεων οδήγησε την αντιπολίτευση όλο και περισσότερο στη διεθνή απομόνωση και τελικά στην ήττα, ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Για εξήγησέ μας σε παρακαλώ πως γίνεται τάχα οι δυτικοί και οι σύμμαχοί τους να έστησαν το ΙΣΙΣ για να ανατρέψουν τον Άσαντ, και στη συνέχεια η παρουσία του ΙΣΙΣ να τους οδηγεί σε ντε φάκτο και ντε γιούρε αντι-ΙΣΙΣ συμμαχία με Άσαντ-Ρωσία-Ιράν βαφτίζοντας τους τελευταίους "συμμάχους κατά της τρομοκρατίας"!

  Το Χαλέπι δεν θα μπορούσαν ποτέ να το έχουν ισοπεδώσει με τόση πολιτική-διπλωματική ευκολία αν μέσα δεν είχαν χωθεί οι προβοκάτορες της Αλ Νούσρα.

  Φυσικά ολα αυτά τα καταλαβαίνουν πολύ καλά οι θαυμαστές του Πούτιν, καταλαβαίνουν πόσο θεόσταλτο δώρο ήταν για αυτούς το δυνάμωμα του ισλαμοφασισμού μέσα στη συριακή αντιπολίτευση, όπως καταλαβαίνουν πόσο χρήσιμοι προβοκάτορες είναι οι Ουκρανοί ναζί.

  Γι' αυτό τα αφεντικά τους τους βοήθησαν με κάθε τρόπο ήδη από το 2011, είτε απελευθερώνοντας από τη φυλακή αυτούς που μετά στελέχωσαν ΙΣΙΣ και Αλ Νούσρα, είτε χτυπώντας αποκλειστικά τις πιο δημοκρατικές μερίδες της αντιπολίτευσης, είτε με εμπόριο πετρελαίου που το ΙΣΙΣ στο μεγαλύτερο όγκο του το έκανε με το καθεστώς Άσαντ, είτε ανοίγοντας τα σύνορα με το Ιράκ για να περάσουν ελεύθερα στη Συρία. Άλλωστε οι δεσμοί Αλ Κάιντα με Ρωσία-Ιράν πάνε πολύ πιο πίσω από τον πόλεμο της Συρίας.

  6. Πλέον ο φασιστικός σας άξονας έχει και έναν ανοιχτό σύμμαχο μέσα στο λευκό οίκο. Αυτό σημαίνει πως περνάει από τη φάση του καθησυχασμού των θυμάτων του στη φάση της επίθεσης. Εκεί θα ξεκαθαρίσουν τα στρατόπεδα και θα διαλυθεί κάθε αυταπάτη περί ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους κανίβαλους νεοχιτλερικούς Ρωσιας-Κίνας-Ιράν και τα θύματά τους. Αυτό που χθες συνέβενε στο Γκρόζνι και τώρα συμβαίνει στο Χαλέπι, σύντομα θα συμβεί και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Άλλωστε αυτές είναι ο κύριος στόχος τους, η Τσετσενία, η Γεωργία, η Ουκρανία, η Συρία είναι οι κυκλωτικές κινήσεις που προετοιμάζουν αυτό το στόχο. Το πρόβλημα είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να συγκροτηθεί το αντίπαλο στρατόπεδο, που δεν είναι οι αποβλακωμένοι δυτικοί ιμπεριαλιστές που προτιμάνε να τα βρίσκουν με τις φασίστες για να κερδίσουν λίγη σταθερότητα για τα χρηματιστήριά τους, αλλά η λαϊκή δημοκρατική-πατριωτική αντίσταση στους νεοχιτλερικούς, για να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεσή τους και να μην πέσει η ανθρωπότητα στη φασιστική βαρβαρότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Ανώνυμος24/12/16, 11:32 π.μ.

  Σε ποιους αναφέρομαι με τα υπόλοιπα ? Ποια υπόλοιπα ? Λέω πολλά. Σχολιαστές που λένε πως δεν τρέχει κάτι με τους ναζι της Ουκρανίας είναι ο V και ο ulyanovism, αυτός ίσως σε άλλες κουβέντες, αλλά είναι χαρακτηριστικός Τα ιστορικά παραδείγματα που δίνω είναι σαφή είναι ολόκληρο θέμα, είχε δίκιο πχ ο Ζαχαριάδης ή η Παλιά ΚΕ ? Το ΚΚΕ σαν ... αποκατάσταση του Ζαχαριάδη λέει το δεύτερο. Κατά τα λοιπά αναφέρομαι σε όσες αντιλήψεις στην αριστερά δεν ιεραρχούν πρώτη την ήττα ευρωατλαντισμού ISIS. Για παράδειγμα πιο πάνω κάποιος λέει να μην χρεώνουμε στο κκε μλ ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις 2 πλευρές γιατί είναι τιμή του και το αποδέχεται. Άρα υπάρχει διαφωνία και θέμα συζήτησης δεν είναι παρεξηγηση. Περί Μιλόσεβιτς πάλι σαφής είμαι όσες δυναμεις της αριστεράς και του ΚΚ πήραν τότε θέση "ούτε-ούτε" κάτι πρέπει να απαντήσουν σήμερα. Σύριους κομμουνιστές εννοούσα το ΚΚΣ, δεν γνωρίζω αν έπηρεάζει κάποια ένοπλη ομάδα αλλά πολεμάει όπως και οι έλληνες κομμουνιστές πολέμαγαν το 40, οπότε πάλι στο γράμμα γυρνάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Ανώνυμος24/12/16, 12:07 μ.μ.

  Για τον ανώνυμο των 09:05.

  Καταρχήν κανείς δεν λέει μπράβο στους ισλαμοκανίβαλους και στους ναζί ούτε σε καμιά Τουρκία ή Κατάρ και σε κανέναν ευρωατλαντισμό. Εσύ λες όμως για το ένα στρατόπεδο ΗΠΑ-ΚΑΤΑΡ-ΤΟΥΡΚΙΑ κλπ. Το άλλο ΡΩΣΙΑ-ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ-ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ τι είναι; Δημοκρατικό-Αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο; Θα μας τρελάνετε; Να σε ρωτήσω κάτι; Σου άρεσε που η Ρωσία σε συνεννόηση με την Τουρκία(μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ) έδωσε το πράσινο φως στη δεύτερη να μπει το καλοκαίρι στη Συρία και να σκοτώνει Κούρδους; Πως το βλέπεις αυτό; ; Σου φαίνεται αρκετά αντιιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό αυτό; Σου μοιάζει μετά από αυτό η Ρωσία σύμμαχος των λαών; Όταν ρώσικοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες χρηματοδοτούν ναζί στην Ευρώπη αυτό σου φαίνεται δημοκρατικό;

  Αλήθεια για τον ΙΣΙΣ και τις ευθύνες του Άσαντ και της Ρωσίας θα πείτε τίποτα όλοι εσείς ή θα συνεχίσετε να τηρείτε σιγήν ιχθύος; Εγώ κάλλιστα μπορώ να κατηγορήσω τις ΗΠΑ-ΕΕ και Κατάρ-Σ.Αραβία-Τουρκία για τη γέννηση του ΙΣΙΣ γιατί είναι αλήθεια εσείς θα κάνετε το αντίστοιχο για τους απέναντι;

  Κομμουνιστές. Αν εννοείς αυτούς τους κομμουνιστές που επί χρόνια στήριζαν μια δικτατορία και μια ιμπεριαλιστική δύναμη και που το 2011 σκότωναν το λαό και τώρα όπως λες πολεμάν στο πλευρό τους τότε εγώ δεν παίρνω. Ξέρεις έχεις ένα λάθος στο παράδειγμα σου. Αυτός που λες ότι σε "βοηθάει" σε σφάζει και αυτός την ίδια ώρα γιατί συν τις άλλοις και αυτός έβαλε το χεράκι του για τους σφαγείς αυτούς (ΙΣΙΣ) οπότε μήπως να τους πετάξουμε όλους έξω από το σπίτι αντί να διαλέγουμε τον σφαγέα μας; Λέω εγώ τώρα....

  Φυσικά και υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση. Μόνο που γίνεται από όλες τις μεριές για το μοίρασμα της λείας. Μήπως να παίρναμε το μέρος της λείας τελικά;

  V For Viva La Revolution

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Ανώνυμος24/12/16, 8:40 μ.μ.

  Α ναι ε αυτό κατάλαβες εσύ Ανώνυμε 11.32; Δηλαδή θεωρώ ότι δεν τρέχει τίποτα με τους ναζί ή τα ισλαμοτέρατα; Γιατί; Επειδή μιλάω για το βρώμικο πρακτορίστικο ρόλο τους; Εσύ αντιδράς
  γιατί εγώ θεωρώ ως συνυπεύθυνη και τη Ρωσία σου για τα καθάρματα αυτά που είναι και η αλήθεια. Πάντως δεν απαντάτε σε τίποτα για ΙΣΙΣ-Άσαντ-Ρωσία σε τίποτα όμως. Γιατί άραγε......

  Πιτσικόκο δεν υπάρχει καμιά ασάφεια είμαι ξεκάθαρος. ΣΥΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. Ο λαός ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ θα αποφασίσει τι θα κάνει μέσα στη χώρα του και πως θα το κάνει δεν χρειάζεται κανέναν Ομπάμα, Τραμπ ή Πούτιν να του πει. Ασάφεια το λες γιατί είσαι με τους Ρώσους και το φασίστα τι να κάνουμε εμείς δεν είμαστε μαζί τους. Εσύ τι καταλαβαίνεις ότι ο λαός γουστάρει Άσαντ; Για ρώτα και κανένα πρόσφυγα να σου πει.

  Μην συνεχίζετε αυτό το βιολί έχει χαλάσει. Άλλο το ΄40 και η ΣΩΣΤΗ στάση του ΚΚΕ άλλο αυτό στη Συρία. Στο ένα μιλάμε για ιμπεριαλιστική φασιστική επέμβαση από μία μεριά αυτή ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ με στόχο την υποδούλωση της Ελλάδας στο άλλο για απανωτές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από όλες τις μεριές με στόχο το μοίρασμα της λείας. Σας μιλάμε για μήλα μας μιλάτε για μπανάνες.

  Για το Μιλόσεβιτς τώρα εγώ δεν χρειάζομαι κανένα δικαστήριο να μου πει τίποτα. Εθνικιστής αντιδραστικός αστός ήταν και τίποτα άλλο φυσικά και είμαι ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ. Αυτός και ο Σέρβικος εθνικισμός δεν φταίνε για το χάλι της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας και τη διάλυσή της; Τι λέτε εσείς τον υπερασπίζεστε; Τον κατηγορώ ως συνυπεύθυνο όπως και τους εθνικιστές Βόσνιους και Κροάτες. Δεν καταπίεζε και αυτός τους Αλβανούς στο Κόσσοβο; Ή τις άλλες εθνότητες; Θα τρελαθούμε τώρα; Η πολιτική του ήταν εθνικιστή πως να γίνει; Άλλο ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Σερβία όπου ναι τότε σαφώς και έπρεπε να είμαστε υπέρ του γιατί εκεί είχαμε ξένη ανοιχτή επέμβαση οπότε φυσικά έπρεπε να είμαστε με το μέρος του. ΕΚΕΙΝΗ ΟΜΩΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. Αλλά πολιτικά-ταξικά-ιδεολογικά είμαστε εναντίον του πως να γίνει τώρα θα υποστηρίζουμε εθνικιστές και δικτάτορες χάρην ενός ψευτοαντιιμπεριαλισμού; ΕΛΕΟΣ

  ΥΓ: Ulyanovism μήπως μπορείς να παραθέσεις μερικές αξιόπιστες πηγές για την υπόθεση αυτή με το πετρέλαιο μεταξύ ΙΣΙΣ-Άσαντ ή Αλ Νούσρα-Άσαντ; Έχω βέβαια διαβάσει από κάποιες αλλά θα ήθελα να ρίξω μια ματιά και από δικές σου αν γίνεται γιατί εσύ είσαι καλός σε αυτά. Σε ευχαριστώ.

  V For Viva La Revolution


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Ανώνυμος25/12/16, 12:11 μ.μ.

  Συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με φανατικούς που απλά αναπαράγουν BBC, CNN κλπ και κάνουν άλλη κουβέντα από αυτήν που κάνουμε, απαντάνε σε άλλα από όσα τους ρωτάνε. Τους λες ότι πρέπει να ηττηθεί ο τζιχαντισμός σου λένε ο Άσαντ και η Ρωσία, λέει το Associates Press, έκαναν αυτά. Μιλάμε για ανθρώπους, και μηχανισμούς, δεν είναι θέμα γραφικότητας της κάθε ακίνδυνης ΟΑΚΚΕ ή συντρόφων που κάνουν λάθος, που παίζει ο Μπλερ να έχει πάρει αποστάσεις για τα προσχήματα του 2003 και αυτοί θα σου πουν οτι ο Μπλερ διαβρώθηκε από τους Ρώσους. Τους λες οτι ο Μιλόσεβιτς αθωώθηκε ΓΙΑ την ΣΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ, σου λένε ήταν αστός και σου βάζουν και link από πειραγμένους ποταμίσιους ¨Οποιος είναι αστός δηλ να πηγαίνει ο ιμπεριαλισμός αν γουστάρει να σβήνει την χώρα από τον χάρτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Ανώνυμος26/12/16, 12:13 μ.μ.

  Ενώ εσείς ρε Ανώνυμε των 12.11 απαντάτε σε όλα. Στα ερωτήματα που παρέθεσα πιο πάνω σε όλους σας κανείς δεν είπε τίποτα ούτε σχόλιο δεν έκανε εξυπνάκηδες. Εντάξει είναι γνωστή η τακτική όλων εσάς επειδή δεν συμφωνώ με αυτά που λέει ο άλλος να τα διαστρεβλώνω ή να λέω άσχετα και να μην απαντώ σε αυτά που λέει. Αυτό κάνεις και εσύ. Φυσικά και λέω κάτω ο τζιχαντισμός το είπα και πιο πάνω. Εσύ σκοπίμως διαστρεβλώνεις την άποψή μου γιατί θες να βγάλεις λάδι τον ΦΑΣΙΣΤΑ Άσαντ και τη Μαμά-Ρωσία και τις πολιτικές τους που οδήγησαν στο τζιχαντισμό. Απάντα σε αυτό τουλάχιστον εσύ τι έχεις να πεις γι'αυτό;

  Και δεν αθωώθηκε ο Μιλόσεβιτς. Δεν αθωώνομαι επειδή δεν έδωσα εγώ την εντολή για ένα έγκλημα όταν ο εγκληματίας εγκληματεί μπροστά στα μάτια μου και τον υποστηρίζω κιόλας με οποιοδήποτε τρόπο πχ υλικοτεχνικό, πολιτικό, ιδεολογικό κλπ και του δίνω ανοχή κάλυψη. Όχι ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ. Θες να μου πεις δηλαδή ότι ο Μιλόσεβιτς ήταν καλός γιατί δεν έδωσε αυτός προσωπικά την διαταγή για εθνοκαθάρσεις; Ωραία το κάνανε τα τσιράκια του που δρούσαν με την βοήθεια και την ανοχή του καθεστώτος του. SO WHAT; Ήταν η πολιτική του που ενίσχυε τον εθνικισμό και ρατσισμό στις εθνότητες. Και δεν ήταν μόνο η Σεμπρένιτσα υπήρχαν και άλλα τέτοια γεγονότα μην κολλάτε μόνο εκεί.

  Αλλά και αν ακόμα δεν υπήρχε καθόλου Σεμπρένιτσα ο Σέρβικος εθνικισμός θα ήταν αθώος; Γιατί δεν κοιτάτε τις πολιτικές των Σέρβων εθνικιστών που οδήγησαν εκεί που οδήγησαν; Να στο πω αλλιώς χωρίς να ταυτίζω πρόσωπα και καταστάσεις; Αν δεν υπήρχε Ολοκαύτωμα ο Χίτλερ θα ήταν δημοκράτης και όχι ρατσιστής ή φασίστας και ο Ναζισμός θα ήταν καλός; Αν ο φασιστικός άξονας δεν αιματοκυλούσε όλο το κόσμο θα ήταν δημοκρατικός άξονας; Ο Σαμαράς δεν έδωσε εντολή στη Χρυσή Αυγή να δολοφονήσει τον Φύσσα. Ερώτηση: Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι υπεύθυνη που με την πολιτική της επέτρεπε στη συμμορία της Χρυσής Αυγής να δρα ναι ή όχι; Εγώ λέω ναι εσύ;

  V For Viva La Revolution

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Ανώνυμος26/12/16, 10:04 μ.μ.

  Η αποδιάρθρωση του γιουγκοσλαβικικού κοινωνικού σχηματισμού είναι ολόκληρο θέμα, πως οξύνθηκαν οι εθνικισμοί και σε ποιους και γιατί πόνταρε ο ιμπεριαλισμός, γιατί έπεισε, και "αριστερούς", πως ο σέρβικος είναι κάτι extra βρώμικο. Κατά τα λοιπά όντως δεν είναι μόνο η Σεμπρένιτσα, ήταν και το Κόσσοβο που κατέρρευσαν τα πάντα από το 99, αλλά τα συζητάμε ακόμα βλέπω γιατί έχουμε δει πολύ Hollywood και αυτά έχουν συνέπειες.

  Αφιερωμένο, σαν κλείσιμο, σε κάθε πατριώτη, δημοκράτη και κομμουνιστή, σε κάθε τίμιο άνθρωπο, που από χτες είναι στεναχωρημένος https://www.youtube.com/watch?v=3ps2jv0NpD8

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com