...................

15 Δεκ 2016

Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων για το λοκ-αουτ στην Νομική στις 14/12

Καταγγέλλουμε το λοκ-άουτ που για τρίτη φορά μέσα σ’ έναν μήνα επέβαλε η Διοίκηση στη Νομική, προφασιζόμενη «τεχνικά προβλήματα». Αποδείχθηκε, βέβαια, γρήγορα, ότι τα «τεχνικά προβλήματα» ήταν ίδια με εκείνα που οδήγησαν στα δύο προηγούμενα λοκ-άουτ (14-16 Νοέμβρη, 6η Δεκέμβρη)… Με άλλα λόγια, τα «τεχνικά προβλήματα» και κάθε είδους προσχήματα παρουσιάζονται στοχευμένα, είτε στην επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου είτε στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, καθώς και κάθε φορά που οι φοιτητικοί σύλλογοι επιχειρούν να συζητήσουν και να οργανωθούν απέναντι στην βάρβαρη πολιτική που βιώνουν.

Αυτή τη φορά, αφορμή για το λοκ άουτ υπήρξε η προγραμματισμένη εκδήλωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα. Την ίδια μέρα, μάλιστα, ήταν προγραμματισμένες και άλλες εκδηλώσεις πολιτικών συλλογικοτήτων στον χώρο της Νομικής. Η αφορμή αυτή, συνεπώς, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο απαγόρευσης πολιτικών εκδηλώσεων και ευθείας βολής του ασύλου, όπως πιστοποιεί και η ανακοίνωση της Διοίκησης, πριν λίγες μέρες, για απαγόρευση πραγματοποίησης πολιτικών- πολιτιστικών εκδηλώσεων στη σχολή. Κεντρικός στόχος κυβέρνησης- Υπουργείου- διοίκησης είναι το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών, η μετατροπή του Πανεπιστημίου σε έναν χώρο καθαρά «ακαδημαϊκό», αποξενωμένο δηλαδή από τις συλλογικές μας διαδικασίες.

Σε αυτό το φόντο, έγιναν Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων Πολιτικού- Οικονομικού έξω από την κλειστή σχολή, ενώ στη συνέχεια γράφτηκε και κοινό καταγγελτικό κείμενο πολιτικών δυνάμεων που παρεμβαίνουν σε αυτή, τα οποία κατέληγαν στην υπεράσπιση του ασύλου, καλώντας τους φοιτητές να την κάνουν δική τους υπόθεση. Για να γίνει αυτό, αντιταχθήκαμε έμπρακτα στην απόφαση της Διοίκησης και μπήκαμε στο προαύλιο της σχολής, σε μια λογική μαζικοποίησης και στήριξης αυτής της κίνησης από το σύνολο του φοιτητικού συλλόγου. Η απάντηση από πλευράς κυβέρνησης ήταν άμεση. Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν τη σχολή και παράλληλα έλεγχαν και εμπόδιζαν όποιον ήθελε να εισέλθει. Έγινε, επομένως, φανερό, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, ότι κυβέρνηση και διοίκηση συντάσσονται πλήρως ενάντια στους φοιτητές και τα δικαιώματά τους.

Εδώ, είναι ανάγκη να επισημάνουμε ότι το Άσυλο αποτελεί, εδώ και χρόνια, αγκάθι στο μάτι του συστήματος, γι’ αυτό και η επιδίωξη καταπάτησής του έχει κεντρικό και πανελλαδικό χαρακτήρα. Τα παραδείγματα ανά την Ελλάδα είναι ενδεικτικά: σκίσιμο αφισών αριστερών πολιτικών δυνάμεων- απαγόρευση αφισοκόλλησης, απαγόρευση πραγματοποίησης πάρτι και εκδηλώσεων, λοκ άουτ σε σχολές του κέντρου στην Αθήνα. Το άσυλο, ωστόσο, είναι λαϊκή κατάκτηση και ανέκαθεν αγκάλιαζε τους λαϊκούς και φοιτητικούς αγώνες. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της νεολαίας να πολιτικοποιείται εντός του Πανεπιστημίου, να αναπτύσσει αγωνιστική δράση, να ορθώνει φωνή Αντίστασης. Και φυσικά έχει χρέος να καταγγέλλει τις πρακτικές που την σπρώχνουν στο περιθώριο.

Είναι σαφές ότι η άγρια επίθεση στα κεκτημένα εργαζομένων και νεολαίας συνοδεύεται από την πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Είτε πρόκειται για την παραβίαση του ασύλου είτε για τη δίωξη αριστερών αγωνιστών και τη συκοφάντηση κομμουνιστικών ιδεών (ΑΤΙΚ), είτε για την απαγόρευση διαδηλώσεων και την αστυνομοκρατία που πρόταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ενόψει του ερχομού Ομπάμα, σκοπός είναι η τρομοκράτηση και η καταστολή οποιουδήποτε επιλέξει να αντισταθεί και να διεκδικήσει. Γιατί το σύστημα γνωρίζει ότι, διαφορετικά, διακυβεύεται το προχώρημα των αντιλαϊκών σχεδίων του.

Την κατεύθυνση υπεράσπισης του ασύλου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όμως, δεν την υπηρετούν όλοι και με τον ίδιο τρόπο. ΔΑΠ- ΑΦΚ, για άλλη μια φορά, στήθηκαν πίσω από τι στοχεύσεις κυβέρνησης- διοίκησης, αφού όχι μόνο δεν υπερασπίστηκαν το άσυλο, αλλά έχουν πολλάκις λοιδορήσει και αυτό και τις γενικές συνελεύσεις, με την ΑΦΚ να τοποθετείται ανοιχτά κατά της παρέμβασης της Αριστεράς και τη ΔΑΠ να προτείνει τη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας! Ενδεικτική είναι, επίσης, η στάση της ΠΚΣ, η οποία δεν στήριξε και δεν μαζικοποίησε την προσπάθεια να σπάσει το λοκ άουτ, αποχωρώντας από τον χώρο της σχολής. Η στάση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την πάγια τακτική της να αποδοκιμάζει κάθε κίνηση που δεν ελέγχει, για να μην αναλάβει τα καθήκοντα που της βάζει, υπονομεύοντας τελικά την απάντηση των συλλόγων. Τέλος, αδιέξοδη κρίνουμε και τη διαπραγμάτευση- συνδιαλλαγή σχημάτων των ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ με τον κοσμήτορα του Οικονομικού- Πολιτικού, ώστε να παρέμβει ο ίδιος και να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Μάλλον οι συνάδελφοι, με τη λογική της συνδιοίκησης που τους διακατέχει, πιστεύουν ότι ο συριζαίος κοσμήτορας είναι... ευκολότερο να μετατοπιστεί, καλλιεργώντας ξανά λογικές ανάθεσης στους φοιτητές.

Για εμάς, το βάρος υπεράσπισης του ασύλου πέφτει στους ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους και τα όργανά τους, μέσα από την κοινή δράση των αριστερών πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και την απαραίτητη διαφοροποίηση στα ζητήματα που τις διαχωρίζουν. Έτσι, οι φοιτητές που μαζευτήκαμε στον χώρο της σχολής αποχωρήσαμε αργότερα συντεταγμένα, φωνάζοντας συνθήματα καταγγελίας της κρατικής τρομοκρατίας και του λοκ άουτ, ενώνοντας τις φωνές μας με τους φοιτητές που συγκεντρώθηκαν εν τω μεταξύ στην Ακαδημίας, για να διαμαρτυρηθούν για τα τεκταινόμενα στη Νομική. Έπειτα, με κοινή πορεία, καταλήξαμε στα Προπύλαια, όπου επιμείναμε στην καταγγελία των γεγονότων.

Από εδώ και πέρα, είναι ζητούμενο για κάθε φοιτητή να αντιδράσει στη φίμωση της φωνής του, απαντώντας τόσο στην καθημερινή καθηγητική αυθαιρεσία όσο και στις απειλές της Διοίκησης. Να ζωντανέψει τις γενικές του συνελεύσεις και τα συλλογικά του όργανα, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης λαού και νεολαίας απέναντι στην επίθεση ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και τη φασιστικοποίηση.

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

· ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ- ΔΟΥΛΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com