28 Νοε 2016

Εναντίον της υγειονομικής γενοκτονίας που συντελείται φοιτητές - τριες να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας

Είναι πρακτικά αδύνατο να αγνοήσουμε τις δραματικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας και το τι αυτές συνεπάγονται στην καθημερινότητά μας, καθώς αυτό αποτελεί ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με το βιοτικό επίπεδο λαού και νεολαίας. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να αντισταθούμε στη βάρβαρη αυτή πολιτική και να αναλογιστούμε το τι κάνουμε απέναντι σ’ αυτή ως φοιτητές των τμημάτων υγείας και πρόνοιας.

Η κατάσταση που παρατηρείται στη σχολή μας, αλλά και γενικότερα, είναι αυτή της εντατικοποίησης - πειθάρχησης των σπουδών μας, απαιτώντας έτσι, την πλήρη προσαρμογή μας στο καθεστωτικό σύστημα με στόχο τη ριζική καταστολή του φοιτητικού κινήματος και την περιφρόνησή του. Η πολιτική του συστήματος υψώνει συνεχώς ταξικούς φραγμούς, επιδιώκοντας, να πετάξει τους περισσότερους από εμάς έξω από τις σχολές, αλλά και να εντείνει το αίσθημα της ανταγωνιστικότητας. Τα πανάκριβα αναλώσιμα υλικά που καλούμαστε να αγοράσουμε από την τσέπη μας βάζουν στο περιθώριο πολλούς από εμάς και πολύ περισσότερο παιδιά από λαϊκές οικογένειες που εξωθούνται σε παραίτηση από τις σπουδές τους, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο λίγων και εκλεκτών. Και αυτό βέβαια, εξυπηρετεί την κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσουν τις ''δημόσιες δαπάνες'' καθώς και όλο και λιγότεροι να έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Αργότερα, ξέρουμε όλοι πολύ καλά το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε γιατί μας έχουν ήδη προετοιμάσει. Η γενιά του τσάμπα και του εθελοντισμού. Ακούμε κατά καιρούς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας διάφορες κορώνες περί του προσωπικού που το ευγνωμονούμε για την προσφορά του, που στηρίζει το σύστημα, και όλη αυτή τη φιλολογία και στη πράξη κάθε μέτρο είναι για να τσακίσει το ηθικό του, να χτυπήσει την καρδιά της δημόσιας περίθαλψης που είναι οι λειτουργοί της, έτσι ώστε να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο, στην ιδιωτικοποίηση, την επιχειρηματικοποίηση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις κλπ. Η αποδόμηση των δικαιωμάτων μας, οι απολύσεις, το ψέμα περί της δωρεάν και καθολικής πρόσβασης στους ανασφάλιστους αλλά και η υποκρισία του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να παραβλέπεται, αλλά να μας εξοργίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ψυχικά νοσήματα έχουν αυξηθεί, είτε μιλάμε για νευρώσεις, είτε για ψυχώσεις. Έχει αυξηθεί η κατανάλωση είτε σε απλά ηρεμιστικά, είτε σε πιο μείζονα αντικαταθλιπτικά. Η απογοήτευση λοιπόν, έχει περάσει σε άλλο στάδιο και αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά να προσπαθήσουμε να την σπάσουμε.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις πιστεύουμε ότι ο εθελοντισμός, η αναγκαία μετανάστευση, το κυνήγι πιστοποιητικών - μεταπτυχιακών δεν είναι λύση. Η τεράστια μετανάστευση σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλει στην κοινωνική καταστροφή και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα πληρώσει η ελληνική κοινωνία. Η πληγή δύσκολα θα επουλωθεί, αν δεν απαιτήσουμε, αν δεν διεκδικήσουμε, αν δεν πορευτούμε μαζί για την κατάκτηση των δικαιωμάτων μας. Για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε την πάλη μας και τα όργανα του συλλόγου μας, έξω και μακριά από οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση. Είμαστε ενάντια στις λογικές ανάθεσης, του εκλογικού κρετινισμού και της εκτόνωσης του κινήματος της υπόλοιπης αριστεράς. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της αντίστασης, ώστε οι συνθήκες εκπαίδευσης και εργασίας να είναι αξιοπρεπής. Η απαραίτητη αναζωογόνηση των γενικών συνελεύσεων, η εμπιστοσύνη στα όργανα του φοιτητικού κινήματος και η σημασία των συλλογικών αγώνων, είναι αυτά που θέλουμε να ανασυνθέσουμε. Η λογική του ατομικού δρόμου και η απομόνωση πρέπει να διασπαστούν, για να επέλθει ο δρόμος του αγώνα.

Αγωνιστικές Κινήσεις ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας
http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: