5 Νοε 2016

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις ενόψει των εγκαινίων των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Ξάνθη και τη στάση της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ

Θεωρούμε απαραίτητο να γνωστοποιήσουμε κάποια γεγονότα και απόψεις με βάση τα οποία καταλήξαμε και στη δικιά μας στάση στο ζήτημα των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων του Σαββάτου 5 Νοέμβρη.

Με την ανακοίνωση των εγκαινίων της ΧΑ και της παρουσίας του Λαγού (3η μέσα σε διάστημα λίγων μηνών), ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ (αν και δεν μας απευθύνθηκε συγκεκριμένα) και συμμετείχαμε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο. Σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης πολλά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, είτε με αυτή την ιδιότητα, είτε ως μέλη σωματείων-συνδικαλιστικών φορέων. Το πλαίσιο το οποίο έμπαινε εξ’ αρχής, θεωρούσαμε ότι είναι λειψό και λανθασμένο, αφού επικέντρωνε στο «να κλείσουν τα γραφεία», στόχος ο οποίος γινόταν φυσικά αποδεκτός και από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δικιά μας τοποθέτηση θέσαμε το ζήτημα της μαζικής και οργανωμένης πάλης τόσο απέναντι στο φασισμό και τη φασιστικοποίηση συνολικά, όσο και απέναντι στην πολιτική που τον γεννά και δημιουργεί εύφορο έδαφος για να αναπτύσσεται. Πολιτική που και αυτή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την υλοποίησή της, υποτασσόμενη πλήρως στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. Με βάση αυτό καλέσαμε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να τοποθετηθούν. Τουλάχιστον από μεριάς των διοργανωτών (ΚΕΕΡΦΑ), και βεβαίως και από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε κάποια απάντηση επί αυτών, πράγμα το οποίο μας οδήγησε να αποχωρήσουμε από τη σύσκεψη. Η κατάληξη είναι, να καλείται αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο στις 5: μ.μ. στην κεντρική πλατεία, από ΚΕΕΡΦΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΔΕΔΥ (και τελικά και από ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ) με κεντρικό σύνθημα «να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής».

Σε δεύτερο χρόνο, και σε επικοινωνία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΛΑΕ (που και αυτοί είχαν ενστάσεις με την όλη εξέλιξη της σύσκεψης), πραγματοποιήσαμε εκ νέου συνάντηση για να συζητηθεί μια από κοινού παρουσία (πολιτικά και στο δρόμο), τη μέρα των εγκαινίων. Στη συνάντηση αυτή φάνηκε ότι υπήρχε διάθεση και δυνατότητα να βγει ένα πλαίσιο που να εκφράζει και τις τρεις συλλογικότητες και διαμορφώθηκε μια πρόταση δράσης στην οποία επίσης φάνηκε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι.

Τα παραπάνω όμως αναιρέθηκαν την επόμενη μέρα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ δεν απάντησε καν και είδαμε τη στάση της στην κοινή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφίσα.

Το πολιτικό πλαίσιο που προτείναμε («όπλο του συστήματος η Χρυσή Αυγή, το φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί», «με μαζικούς αγώνες να φράξουμε το δρόμο στο φασισμό-όχι στα γραφεία της Χ.Α», «να καταδικαστούν οι φασίστες δολοφόνοι», «κάτω η αντιλαϊκή πολιτική που τρέφει το φασισμό») απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου γιατί υπήρχε προσήλωση στο στόχο «να κλείσουν τα γραφεία».
Σε σχέση με τα κινηματικά, η πρόταση που τελικά υποστηρίξαμε ήταν πραγματοποίηση μαζικής πρωινής παρέμβασης στην πλατεία και πικετοφορίας και διοργάνωση το απόγευμα συγκέντρωσης στο πολυτεχνείο με πορεία στην πλατεία (όπου θα εξετάζαμε τα περιθώρια συνέχισης της πορείας σε κεντρικούς δρόμους). Κατά την άποψή μας η πρωινή παρέμβαση θα έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας ενάντια στο φασισμό, δηλαδή την απεύθυνση στον κόσμο. Ενώ η απογευματινή συγκέντρωση-πορεία θα μας παρείχε τη δυνατότητα να δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα και να διαχωριστούμε πολιτικά και κινηματικά από αυτό το οποίο συντελείται κατά την άποψή μας στην κεντρική πλατεία, που δίνει την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να νεκραναστήσει ένα κάποιο κινηματικό προφίλ, την ίδια ώρα που βάζει πρόσω ολοταχώς ως κυβέρνηση την ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και στα δύο μέρη.

Η πρωινή παρέμβαση απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι μπορεί να κυκλοφορούν φασιστοειδή και να εκτεθούμε, πράγμα εντελώς λανθασμένο κατά την άποψή μας. Δηλαδή το πρωί των εγκαινίων, σε μια πλατεία γεμάτη από κόσμο στον οποίο θέλουμε να απευθυνθούμε και να τον πείσουμε, εμείς να μην θέλουμε να εκτεθούμε! Δε σημαίνει αυτό ότι απαλλοτριώνουμε το κατακτημένο δικαίωμά μας να προπαγανδίζουμε τις απόψεις μας στο κέντρο της πόλης; Θεωρούμε ότι είναι τόσο καταθλιπτικές οι συνθήκες σε βάρος του κινήματος, που να μην μπορούμε να σταθούμε αντιφασιστικά στο κέντρο της πόλης τρεις οργανώσεις;

Όσον αφορά δε το απογευματινό, απορρίφθηκε και αυτό, χωρίς επιπλέον αιτιολογία και τελικά οι δύο συλλογικότητες καλούν κατευθείαν στην κεντρική πλατεία, με το ίδιο κεντρικό αίτημα με τους διοργανωτές («να κλείσουν τα γραφεία»). Άραγε ο διαχωρισμός που επικαλέστηκαν, πως θα γίνει; Δεν νοείται για μας κοινή συμπόρευση σε πολιτικό και πρακτικό επίπεδο με δυνάμεις της κυβέρνησης. Δεν είναι «νίκη» του κινήματος να σέρνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδήλωση -γιατί έτσι υποτίθεται του ασκείται πίεση από τα αριστερά-. Δεν ευνοεί κανέναν άλλο, παρά τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνουν στην άκρη οι «διαφορές», για χάριν της «κοινής δράσης», γιατί το αντιφασιστικό μέτωπο πρέπει να είναι «πλατύ». Πως μπορεί κανείς να αντιπαλέψει στη σημερινή φάση το φασισμό, όταν δε συνδέει την πάλη αυτή γενικά με την φασιστικοποίηση και την αντιλαϊκή πολιτική που αποτελεί το έδαφος πάνω στο οποίο πατάει το άπλωμά του;

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αρνητικές για το κίνημα, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ, πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην υλοποίηση των προτάσεών της, με το δικό της περιεχόμενο, θέλοντας να αναδείξει μια διαφορετική λογική από αυτή των υπολοίπων. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη ξεχωριστής συγκέντρωσης που θέτει ως κεντρικό ζήτημα την μαζική πάλη ενάντια συνολικά στο φασισμό και την πολιτική που τον θρέφει. Η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ θέλει να παρέμβει συγκροτημένα στον κόσμο που θα συγκεντρωθεί στην πλατεία, και να συνεχίσει να διαδηλώνει στους δρόμους της πόλης σε αντιφασιστική-αντικυβερνητική κατεύθυνση.

Υ.Γ.: Είναι αρκετά αντιφατικό, οι δυνάμεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ) που διαφώνησαν με τις προτάσεις μας, να θέτουν στο ΔΣ της Παρασκευής του συλλόγου φοιτητών, μέσω του σχήματος των ΕΑΑΚ, πρόταση για διαδήλωση με αφετηρία το Πολυτεχνείο! Θετική βέβαια κατάληξη, έστω και στο παραπέντε.

Παρασκευή 4 Νοέμβρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com