21 Νοε 2016

Μαύρη κερδοφόρα Παρασκευή για την εργοδοσία - Μαύρη εργασιακή νύχτα για τους εργαζόμενους

Μετά τις Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά και τις "λευκές νύχτες",  κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο εμπόριο τα Public έρχονται να καθιερώσουν άλλο ένα ...έθιμο, αρκετά κερδοφόρο για το εμπορικό κεφάλαιο μεν, εξοντωτικό για τους εργαζόμενους δε. Τις λεγόμενες "μαύρες Παρασκευές". (Δεν είναι η πρώτη φορά που "γιορτάζεται" η "μαύρη Παρασκευή" στη χώρα μας. Πέρυσι την εφάρμοσαν το "Εκπτωτικό Χωριό", τα Marks & Spencer και περιορισμένα κι άλλες εμπορικές αλυσίδες. Τα αποτελέσματα δεν τα ξέρουμε. Απλά φέτος γίνεται μεγαλύτερη φασαρία.)
Τι είναι αυτές οι "μαύρες Παρασκευές"; Η γιορτή του ...καταναλωτή μας λένε οι χαρούμενοι για την καθιέρωσή τους και στη χώρα μας. Βέβαια το ότι πίσω από τη λέξη "καταναλωτής" κρύβονται τα εκατομύρια των εργαζόμενων αυτής της χώρας, που η επίθεση ντόπιου κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών τους έχει κάνει μαύρες όλες τους τις μέρες και δεν έχουν να πάρουν τα απολύτως απαραίτητα για τη ζωή τους, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Απλά οι εμπορικές εταιρείες, οι κυρίαρχοι του χώρου που έτσι κι αλλιώς έχουν σημαντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζόμενών τους πρώτα και κύρια, θέλουν κι άλλο κέρδος. Να πάρουν όσα μπορούν και από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Και βεβαίως να εμπεδώσουν οι εργαζόμενοί τους ότι είναι απόλυτα αναλώσιμο είδος για χάρη τους.
Δεν ξέρουμε τι αναταπόκριση θα έχει αυτή η κίνηση των Public. Μπορεί και να έχει, άλλωστε εμπορεύονται και προϊόντα που είναι αναγκαία για λαϊκές οικογένειες -μένει να δούμε τι εκπτώσεις θα έχουν σε αυτά- και είναι ιδίαιτερα σύνηθες τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση προσφορών και εκπτώσεων, οι οποίες βέβαια συνήθως είναι σε συγκεκριμένα και περιορισμένα προϊόντα, σε αυτά που θέλουν να ξεφορτωθούν οι έμποροι, που δεν πουλάνε πια. Φυσικά τα περιθώρια κερδών τους είναι τέτοια που και πάλι αρκετά κερδισμένοι θα βγαίνουν. Αλλιώς δεν θα το κάνανε!
Το κύριο όμως για εμάς είναι οι εργαζόμενοι. Που μέσα στο ολοήμερο εργασιακό χάλι που ζουν πρέπει να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη ένταση στη δουλειά τους και καταστάσεις έως και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Το θέμα δεν είναι να εστιάσουμε στον καταναλωτισμό που επιβάλει το σύστημα -όχι ότι δεν είναι ένα ζήτημα προς συζήτηση και αυτό- στρεφόμενοι ενάντια σε αυτούς που πιθανά θα ψωνίσουν εκείνη τη μέρα αλλά στην επίθεση που περιορίζει τη δυνατότητα ...κατανάλωσης ακόμη και προϊόντων απολύτως απαραίτητων για τη ζωή μας όλες τις μέρες. Να εστιάσουμε στο πως θα κάνουμε τις μέρες του αγώνα περισσότερες, μαζικότερες και κυρίως αποτελεσματικότερες. Για να δουν όλοι οι εργαζόμενοι άσπρη μέρα!

Αναδημοσιεύουμε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΒΧΨΑ:

Η «ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΦΡΙΛΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ

Με περίσσια περηφάνια η αλυσίδα πολυκαταστημάτων public μέσα από μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι στις 25/11 φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη “black Friday”. Πρόκειται για έναν προερχόμενο εξ Αμερικής θεσμό με «μοναδικές προσφορές για λίγες ώρες». Το νέο αναμεταδίδεται από ένα σωρό ενημερωτικά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα σαν μια πρωτοποριακή κίνηση…

Ωστόσο, κανείς δε φαίνεται να το ψάχνει λίγο παραπάνω για το τί πραγματικά σημαίνει αυτή η “black Friday” τόσο σε σχέση με τις καταναλωτικές συνήθειες που διαμορφώνει, όσο και σε σχέση με τη δοκιμασία που συνιστά για τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Ούτε και κάνει κάποιες αναφορές στις χαοτικές καταστάσεις που διαμορφώνονται μέσα στα καταστήματα (στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα σχετικά videos) ή ακόμα και για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που έχουν συντελεστεί και σχετίζονται με αυτή (7 και 98 αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ – βλ. http://blackfridaydeathcount.com/). Οι καταναλωτές, που μπορεί να περιμένουν και ώρες έξω από τα μαγαζιά για να προλάβουν τις προσφορές, καταλήγουν να ποδοπατιούνται και να πλακώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους. Και βέβαια η μανία τους παίρνει σβάρνα και τους εργαζόμενους, που πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται στο πλαίσιο της “black Friday”, έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές. Αλλά ουσιαστικά και τις σωματικές επιθέσεις τους στο πέρασμα τους από τους διαδρόμους στην αναζήτηση των προσφορών. Μάλιστα, το 2008 ένας 34χρονος εργάτης της Wal-Mart έχασε τη ζωή του, όταν ποδοπατήθηκε κυριολεκτικά από 200 περίπου καταναλωτές.

Αυτός είναι λοιπόν ο θεσμός που με τόση περηφάνια τα public φέρνουν στην Ελλάδα. Προφανώς, αυτό το κρούσμα εργοδοτικής καφρίλας δεν αποτελεί μια εξαίρεση. Είναι μια πτυχή -και μάλιστα κάπως «μαύρη»- της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών και του καπιταλιστικού συστήματος απέναντι στα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουμε, με τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, την ορθοστασία,…

Κι αν εμείς σαφώς και δεν έχουμε κάποιο ζήτημα με τις «καλές τιμές», μιλώντας για τις «ευκαιρίες» που προσφέρει το public στο πλαίσιο της “black Friday” (και μάλιστα σε μια περίοδο που σημειώνει κερδοφορία), ο νους μας πάει αυτόματα στους «μισθούς-ψίχουλα» που προσφέρονται στους συναδέλφους μας. Φαίνεται ότι για την εργοδοσία των public οι «καλές τιμές» πάνε πακέτο με την κακή-εξευτελιστική τιμή της δουλειάς των εργαζομένων της.
Από την πλευρά μας δε θα σταματήσουμε να καταδεικνύουμε την εργοδοτική ασυδοσία και να προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν. Και ήδη μέσα στο 2016 καταδείξαμε ακόμα μια καφρίλα της εργοδοσίας των public, όταν ενώ επέβαλε στους συναδέλφους να δουλεύουν τις Κυριακές, διοργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «οι δικές μας Κυριακές» (βλ. «οι δικές μας (…κλεμμένες) Κυριακές» https://bookworker.wordpress.com/2016/04/18/oi-dikes-mas-klemmenes-kyriakes/)

Απευθυνόμενοι στους συναδέλφους μας θα θέλαμε να τους προτρέψουμε να μην κάνουν τίποτε παραπάνω από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και με κάθε τρόπο να γίνει σαφές ότι εμείς οι εργαζόμενοι αρνούμαστε να γίνουμε τα θύματα ή οι θηριοδαμαστές στην καταναλωτική αρένα που στήνουν τα αδίστακτα αφεντικά.

Παράλληλα, καλούμε την εργοδοσία των public να δώσει ένα τέλος σε αυτά τα κρούσματα. Και σε κάθε περίπτωση την καθιστούμε υπεύθυνη για όποια προβλήματα προκύψουν, ιδίως στους συναδέλφους μας.

Τέλος, απευθυνόμενοι προς τους καταναλωτές δεν μπορούμε παρά να τους ζητήσουμε να αντιληφθούν και τη δική τους ευθύνη για τις χαοτικές-επικίνδυνες καταστάσεις που διαμορφώνονται τόσο στις “black Fridays”, όσο και σε άλλες στιγμές κοσμοπλημμύρας μέσα στα μαγαζιά. Επίσης, τους ζητάμε να μην κάνουν την παραμικρή επιθετική κίνηση προς τους συναδέλφους μας. Και τους σημειώνουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε τα προϊόντα της κανιβαλιστικής κατανάλωσης.

ΟΙ «ΜΑΥΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ» ΤΩΝ ΑΔΗΦΑΓΩΝ-ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΚΤΗΝΩΜΕΝΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 | sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com