...................

20 Νοε 2016

Συγκέντρωση του Δήμου Σάμου για το προσφυγικό - Ανακοίνωση της Λαϊκής Αντίστασης - Α.Α.Σ.

Λαός και προσφυγιά
Που βρίσκεται το αντιδραστικό αδιέξοδο και που η πραγματική ελπίδα;

Σε συγκέντρωση καλεί ο Δήμος Σάμου (Δ.Σ.) στις 21/11 σχετικά με «το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τις κοινωνικές-οικονομικές επιπτώσεις». Στη συγκέντρωση έσπευσαν αμέσως να καλέσουν επίσης η ΝΟΔΕ της ΝΔ και η κίνηση «ΣΑΜΟΣ ΣΟΣ». Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο Δήμος Σάμου προώθησε μέσω της ΔΙΔΕ Σάμου (!) το κάλεσμα της συγκέντρωσης –που γίνεται εργάσιμη μέρα αλλά στις 1μμ- σε όλα τα σχολεία του νησιού!
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα οπωσδήποτε αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, όπως εξάλλου πολλά είναι και τα κοινωνικά-οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία της Σάμου. Ποιες πτυχές του ζητήματος θέλει όμως να αναδείξει ο Δ.Σ. και ποια κοινωνικά-οικονομικά προβλήματα του τόπου θέλει να αντιμετωπίσει; Το ερώτημα είναι εύλογο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Δ.Σ. -αλλά ούτε βέβαια η ΝΔ ή η «ΣΑΜΟΣ ΣΟΣ»- δεν κάλεσε ούτε παλιότερα ούτε πρόσφατα σε κινητοποιήσεις το λαό όταν αυτός δεχόταν καίρια χτυπήματα στα δικαιώματα του. Για παράδειγμα δεν κάλεσε σε καμιά κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα μνημονιακά κόμματα ψήφιζε το 3ο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 όπου ανάμεσα στα πολλά άλλα αποφασιζόταν και η αύξηση του ΦΠΑ για το νησί μας κατά 7 μονάδες. Ανάλογα ο Δ.Σ. δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για κινητοποίηση ούτε όταν η κυβέρνηση ψήφιζε το αντιασφαλιστικό τερατούργημα του περασμένου Μαΐου με το οποίο συντρίβονταν οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι φτωχομεσαίοι αγρότες (και) του νησιού μας.
Που στοχεύει λοιπόν αυτή η όψιμη «ευαισθησία» του Δ.Σ. που «ξεσηκώθηκε» για το προσφυγικό ζήτημα το οποίο το ανακατεύει με την αύξηση του ΦΠΑ, σα να πρόκειται για ένα παζάρεμα; Και κυρίως ποιον θέλει να αναδείξει ο Δ.Σ. ως αντίπαλο του λαού και της νεολαίας με το κάλεσμα που κάνει για το προσφυγικό; Την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές που μαζί με τους Ρώσους σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή σε μια σειρά χώρες της περιοχής ή τους ξεριζωμένους και τους κατατρεγμένους από αυτή την καταστροφή;
Για το προσφυγικό ζήτημα λοιπόν υπάρχουν δύο βασικές αλήθειες που όποιος τις κρύβει και τις διαστρεβλώνει το κάνει γιατί θέλει να χρησιμοποιήσει και το ζήτημα αυτό για να χτυπήσει κι άλλο το λαό μας, για να τον υποτάξει σε αντιδραστικές κατευθύνσεις.
  • Το προσφυγικό ζήτημα γεννιέται από τους πολέμους των ιμπεριαλιστών και τις κάθε λογής επεμβάσεις τους στις χώρες της περιοχής. Όσο αυτοί οι πόλεμοι συνεχίζονται, νέα καραβάνια ξεριζωμένων θα παράγονται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (όπως και οι προηγούμενες) υπηρετεί με κάθε τρόπο αυτούς τους πολέμους. Έφτασαν στο σημείο να μετατρέψουν το Αιγαίο σε βάση του ΝΑΤΟ, να κάνουν «στρατηγική συνεργασία» με τα μαντρόσκυλα των ΗΠΑ (Ισραήλ, Αίγυπτος) στην περιοχή και να προσφέρουν και νέες βάσεις στους Αμερικανονατοϊκούς. Η χώρα μας δηλαδή αποτελεί μέρος των πολεμικών επιχειρήσεων και απειλείται να βρεθεί για τα καλά μέσα στη φωτιά του πολέμου. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το λαό μας!
  • Το προσφυγικό ζήτημα γιγαντώνεται και εκρήγνυται από την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του περασμένου Μάρτη, με την οποία συμφωνεί η ΝΔ και τα άλλα μνημονιακά κόμματα. Στιβάζοντας σχεδόν 3000 ανθρώπους σε απάνθρωπες συνθήκες, σε ένα χώρο που επίσημα προβλέπεται ότι χωρά 850, δημιουργούν τους όρους για κάθε είδους εντάσεις και προβλήματα. Ενώ ταυτόχρονα έξω από το Κέντρο Κράτησης, οι αντιδραστικές δυνάμεις δεν σταματούν τα μισαλλόδοξα ακόμα και φασιστικά κηρύγματά τους, την καλλιέργεια του μίσους και του φόβου για τους αλλοεθνείς και τους αλλόθρησκους! Έφτασαν στο σημείο να διαδίδουν ότι οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών που ανταγωνίζονται για κατακτήσεις χωρών, πηγών ενέργειας και δρόμων μεταφοράς τους γίνονται για … χάρη της Τουρκίας που έχει σχέδιο «να εξισλαμίσει» τα νησιά μας! Αλλά και δεν διστάζουν να οργανώνουν προκλήσεις και επιθέσεις ενάντια σε πρόσφυγες/μετανάστες(όπως η επίθεση των κρανοφόρων στον Κήπο) για να πυροδοτήσουν συγκρούσεις και γενίκευση ενός τυφλού μίσους. Βέβαια όλοι αυτοί οι «τουρκοφάγοι αναλυτές» και κίβδηλοι «πατριώτες», δε λένε λέξη για τη φασιστική πολιτική του Ερντογάν που σφάζει τους Κούρδους, επιβάλλει καθεστώς τρόμου και απαγορεύσεων στον Τουρκικό λαό, συλλαμβάνει βουλευτές κομμάτων ενώ ταυτόχρονα η χώρα του αποτελεί την πιο μεγάλη αμερικάνικη βάση στη φλεγόμενη περιοχή!
Το κάλεσμα του Δ.Σ. (όπως και τα παράλληλα με αυτό της ΝΔ και της « ΣΑΜΟΣ ΣΟΣ») δεν είναι ούτε «υπέρ κομματικό», ούτε «πατριωτικό» και «ενωτικό». Είναι ένα κάλεσμα που δεν αντιπαρατίθεται στην κυβερνητική πολιτική της υποτέλειας, της φτώχειας και της ανεργίας, ένα κάλεσμα που εκφράζει την πολιτική κομμάτων του συστήματος, ένα κάλεσμα υποταγής στους εχθρούς του λαού και της χώρας. Ο λαός και η νεολαία του νησιού μας πρέπει να κινητοποιηθούν και να παλέψουν για όσα αυτό το κάλεσμα δεν διεκδικεί και ούτε καν αναφέρει:

Ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, και με στόχο το διώξιμο των βάσεων, την έξοδο της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ενάντια στην αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ. Σε κοινό αγώνα με τους πρόσφυγες και μετανάστες για τα κοινά μας δικαιώματα στη ζωή, ενάντια στους κοινούς μας εχθρούς. Για να πάψουν οι πρόσφυγες/μετανάστες να αποτελούν «απειλή» και φόβο για τον ντόπιο πληθυσμό ένας και μόνο τρόπος υπάρχει. Να πάψουν να είναι «απέναντι» μας φυλακισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες και να βρεθούν πλάι μας σε κοινή ζωή και κοινό αγώνα! Αυτή τη συνάντηση απαγορεύει η κυβέρνηση που έσπευσε να συλλάβει τους 14 αγωνιστές που επισκέφθηκαν το Κέντρο στις 22/10 για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Απέναντι από το λαό και τη νεολαία θέλουν να τους κρατήσουν και η πολιτική της ΝΔ, τα φασιστικά και ρατσιστικά κηρύγματα.

Το αδιέξοδο δεν βρίσκεται στη «συνεύρεση» ντόπιων και προσφύγων-μεταναστών, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της «ΣΑΜΟΣ ΣΟΣ». Το αδιέξοδο βρίσκεται στη διαίρεση, την εχθρότητα και το μίσος!

  • Δεν είναι ο εχθρός μας μια άλλη φυλή, μια άλλη θρησκεία, μια άλλη κουλτούρα. Εχθρός μας είναι η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των συμβάσεων άγριας εκμετάλλευσης (όπως τα 5μηνα του Δήμου), της φορολεηλασίας, τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες!
  • Δεν είναι το συμφέρον μας το μίσος για τους άλλους λαούς που υποφέρουν τα ίδια βάσανα και σφαγιάζονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Το συμφέρον μας είναι η αλληλεγγύη, η αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική ενότητα και πάλη μαζί τους!
  • Δεν πρέπει να συρθούμε πίσω από τις δυνάμεις που χρησιμοποιούν το προσφυγικό για να πείσουν το λαό ότι η «οικονομία μας δεν αντέχει» τα δικαιώματα των φτωχών και των ανέργων!
  • Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτούς που εφαρμόζουν και στηρίζουν τη ληστεία της χώρας και του λαού από το ΔΝΤ, την ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο, για να κυνηγήσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  • Δεν πρέπει να στοιχηθούμε πίσω από αυτούς που ήταν και είναι πάντα γονατιστοί μπροστά στα Αμερικάνικα και Ευρωπαϊκά αφεντικά νομίζοντας πως έτσι είμαστε πατριώτες! Οι πατριώτες δεν έχουν εχθρούς τους λαούς των άλλων πατρίδων. Οι πατριώτες έχουν εχθρούς τους εχθρούς και τους φονιάδες των λαών!
Για αυτό ο μόνος ελπιδοφόρος, - πραγματικός και δύσκολος- αγώνας που έχει να δώσει ο λαός και η νεολαία είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που του «προσφέρουν» οι κυρίαρχες δυνάμεις, και τα φασιστικά, ρατσιστικά, εθνικιστικά κηρύγματα μίσους που συμπληρώνουν την πολιτική τους.
Απαιτείται τα σωματεία, οι σύλλογοι και κάθε προοδευτική συλλογικότητα να αναλάβουν συντονισμένα και οργανωμένα την προσπάθεια να «σπάσουν» την κυβερνητική απαγόρευση, την γκετοποίηση των προσφύγων/μεταναστών και γκρεμίσουν το τείχος του μίσους που χτίζουν οι αντιδραστικές , φασιστικές, ρατσιστικές δυνάμεις. Για να διαμορφώσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης με τους πρόσφυγες/μετανάστες που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον κοινό αγώνα που χρειάζεται να αναπτύξουμε!

19-11-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com