12 Νοε 2016

Μερικές αναγκαίες διευκρινίσεις σε σχέση με τα καλέσματα στην Αθήνα ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα


Επειδή με τη δημοσίευση της αφίσας της «Πρωτοβουλίας Οργανώσεων – Συλλογικοτήτων ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα» στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με ένα «Δελτίο Τύπου» που υπογράφεται από διάφορες οργανώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΛΑΕ, ΑΡΚ, ΚΟΡΔΑΤΟΣ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ) δημιουργήθηκε σύγχυση, όπως και με το σημερινό δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ., για το ποιος υπογράφει τι και πού συμμετέχει τελικά, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες διευκρινήσεις αναφέροντας κατ’ αρχήν τα γεγονότα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης Ομπάμα η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - Α.Α.Σ. έβγαλε κάλεσμα στις 26 Οκτώβρη όπου τονίζει ότι οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις οφείλουν μέσα από την κοινή δράση τους και το συντονισμό τους να πρωτοστατήσουν ώστε να δοθεί μαζική λαϊκή απάντηση σε αυτήν την πρόκληση.

Στο πλαίσιο αυτού του καλέσματος, που στάλθηκε σε όλες τις οργανώσεις της Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Νοέμβρη σύσκεψη στο βιβλιοπωλείο «Εκτός των Τειχών», στην οποία συμμετείχαν το ΝΑΡ, η ΟΡΜΑ και ο Αγώνας.

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε κατ’ αρχήν η πραγματοποίηση διαδήλωσης την Τρίτη 15/11 προς την αμερικάνικη πρεσβεία, καθώς και η έκδοση δελτίου τύπου-καλέσματος το οποίο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 6 Νοέμβρη και αφού το ΝΑΡ μας επιβεβαίωσε την οριστική του συμφωνία. Το Δελτίο Τύπου καλούσε σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο για την Τρίτη 15/11 στις 5:30 μ.μ. με την υπογραφή «Οργανώσεις και Συλλογικότητες ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα».

Παράλληλα, όμως (όπως μας ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΡ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο «Εκτός των Τειχών») το ΝΑΡ, μία μέρα νωρίτερα, είχε συγκαλέσει σύσκεψη στη λέσχη του με άλλες οργανώσεις, για το ζήτημα αυτό (ΟΚΔΕ, ΕΕΚ, Κορδάτος, ΛΑΕ, Δίκτυο, Εργατικός Αγώνας). Σύσκεψη για την οποία η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ δεν είχε ενημερωθεί ποτέ παρ’ ότι ήταν ήδη γνωστό το κάλεσμά της. Μάλιστα μας ανακοινώθηκε, μερικές μέρες αργότερα ότι, εκτός από το κείμενο που είχαμε ήδη συνυπογράψει και δημοσιεύσει, κυκλοφορούσε προς υπογραφή μεταξύ των οργανώσεων και ένα άλλο, πιο αναλυτικό Δελτίο Τύπου, καθώς και μια πρόταση για αφίσα. Το πρώτο ήταν ίδιο με αυτό της Θεσσαλονίκης και η αφίσα με παρόμοιο πλαίσιο. Στη Θεσ/νικη βέβαια δεν είχε συμφωνηθεί ούτε καταληχθεί κάποιο άλλο κείμενο πρωτύτερα, όπως έγινε στην Αθήνα.

Στις ερωτήσεις μας προς το ΝΑΡ η απάντηση που δόθηκε ήταν η αποστολή της αφίσας καθώς και του κειμένου μέσω e-mail με τη μορφή «τελικού σχεδίου Δελτίου Τύπου», πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχε ήδη συμφωνία γι’ αυτό από κάποιες οργανώσεις.

Επειδή υπήρχε ήδη συμφωνημένο κείμενο, δεν μπήκαμε καν στη διαδικασία συζήτησης άλλου κειμένου, πολύ περισσότερο όταν μας παρουσιάστηκε ως «τελικό». Συζητήσαμε, όμως, για την έκδοση κοινής αφίσας, έστω και ηλεκτρονικής, όπως πρότεινε το ΝΑΡ, συμβάλαμε στη συνδιαμόρφωσή της και συμφωνήσαμε, παρά τις εύλογες επιφυλάξεις που δημιουργούσε ο τρόπος κίνησης του ΝΑΡ.

Επιπλέον, ζητήσαμε την πραγματοποίηση νέας ανοιχτής σύσκεψης όλων των οργανώσεων που συνυπογράφουν την αφίσα, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της διαδήλωσης. Η πρόταση έγινε αποδεκτή, και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, το ΝΑΡ, η ΟΡΜΑ και το ΕΕΚ. Για τις υπόλοιπες οργανώσεις η ενημέρωση που υπήρξε από τον εκπρόσωπο του ΝΑΡ ήταν ότι είναι κι άλλες σύμφωνες (ΟΚΔΕ, ΛΑΕ, Κορδάτος, πιθανά και το Δίκτυο). Εκεί, αφού επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές συμφωνίες, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν ζητήματα συντονισμού όπως και η ύπαρξη κοινού πανό με την υπογραφή «Πρωτοβουλία Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα», όπως υπογράφεται και η αφίσα.

Στην Αθήνα, λοιπόν, η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΑΣ, συνυπέγραψε την κοινή αφίσα, αλλά δεν συνυπέγραψε το Δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

• Το ουσιαστικό για τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΑΣ (κάτι που το απέδειξε και σε άλλες περιπτώσεις το προηγούμενο διάστημα) είναι η ανάγκη της κοινής δράσης και του συντονισμού οργανώσεων, συλλογικοτήτων, σχημάτων της Αριστεράς και του κινήματος, στα ζητήματα που συμφωνούν και μπορεί να γίνει εφικτό. Στόχος της είναι η όσο το δυνατόν μαζικότερη κινητοποίηση του λαού.

Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση της επίσκεψης Ομπάμα. Κάλεσε συσκέψεις παντού, σε όλες τις πόλεις όπου παρεμβαίνει, ανοιχτές σε όλους, χωρίς παράλληλες ή κρυφές συνεννοήσεις, με όλες τις οργανώσεις της Αριστεράς και χωρίς καμιά διάθεση καπελώματος κανενός. Στις συσκέψεις συζητήθηκαν τα πάντα, με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των οργανώσεων της Αριστεράς αλλά και κινηματικών σχημάτων (σωματεία, σύλλογοι κ.λπ.), αντιφασιστικών οργανώσεων, μέχρι και του αναρχικού χώρου. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρξαν συμφωνίες και έτσι στήθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες από το Ηράκλειο και τα Χανιά, μέχρι τις Σέρρες και τα Γιάννενα. (Αλήθεια γιατί στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες ή ιστολόγια του χώρου αυτές οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες αποσιωπούνται;).

Με αυτή τη λογική κινήθηκε και στην Αθήνα. Παρά το αρνητικό κλίμα, που όπως προαναφέρθηκε δημιουργήθηκε με την εμφάνιση του δεύτερου κειμένου χωρίς η ίδια να είναι ενήμερη, επέμενε στην αναγκαιότητα της κοινής συμπόρευσης ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα, έκανε τις αναγκαίες υποχωρήσεις συμβάλλοντας έτσι στην οριστική δημιουργία της «Πρωτοβουλίας Οργανώσεων – Συλλογικοτήτων ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα».

Το μπέρδεμα που δημιουργήθηκε με τη δημοσίευση της αφίσας μαζί με το δεύτερο Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -όπως και με το δημοσίευμα της ΕΦ.ΣΥΝ- χωρίς τουλάχιστον τη διευκρίνιση ότι δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα η δημιουργία της Πρωτοβουλίας με την υπογραφή αυτού του κειμένου, δεν είναι ευθύνη της Λαϊκής Αντίστασης. Είναι μια ενέργεια στα πλαίσια πρακτικών που δεν τη χαρακτηρίζουν.

Παρά λοιπόν τα υπαρκτά προβλήματα επιμένει προτάσσοντας την ανάγκη η διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα να γίνει με όσο το δυνατόν πιο μαζικούς όρους, καλώντας το λαό να μην πτοηθεί από το κλίμα τρόμου που δημιουργούν Αμερικανοί και κυβέρνηση, κόντρα στις ενδεχόμενες απαγορεύσεις να διαδηλώσει, με αφετηρία το Πολυτεχνείο, την αντίθεσή του στη προκλητική επίσκεψη Ομπάμα και όλων όσων αυτή συμβολίζει. Αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά και αντικυβερνητικά!

Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016

Γιάννης Βάρλας
Δημήτρης Μπουγιούκας

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατινιες

Ανώνυμος είπε...

Τίνος; (Κάποιο πρόβλημα με τις Κατίνες η διανόηση;)

Ανώνυμος είπε...

Απ τη μια ζητατε εξηγησεις. Απ την αλλη τις δινουμε και τις λετε κατινιες. Αποφασιστε ρε παιδια τι θελετε
Α

Ανώνυμος είπε...

"Κατινίες" χαρακτηρίζεται η κριτική για την πολιτική στάση της κάθε δύναμης, σε τόσο σοβαρά για το λαό ζητήματα όπως η επίσκεψη του εκπροσώπου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη χώρα; Μπράβο πολιτικό κριτήριο!

Ανώνυμος είπε...

Παιδια δεν καταλαβατε. Δεν το ειπα για σας.

Ανώνυμος είπε...

Πες το μας από την αρχή! Πρέπει πάντως να παραδεχθείς ότι ήταν παρεξηγήσιμο.

Ανώνυμος είπε...

"Την Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ. από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου καλούν σε πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία η Σύσκεψη Αγώνα που κάλεσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων και δεκάδες ακόμα μαζικοί φορείς. Την κινητοποίηση στηρίζουν με κοινό κάλεσμα οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΛΑΕ, ΑΡΚ, Σύλλογος «Γ. Κορδάτος» και Ξεκίνημα, ενώ στην κινητοποίηση καλούν επίσης και άλλες οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς. Αντίστοιχα, η ΕΕΔΥΕ καλεί στην Ομόνοια στις 6.30 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί μαζί με άλλες αριστερές οργανώσεις και φορείς στην Καμάρα στις 6 μμ."

Για τον Κρεασίδη του ΠΡΙΝ πάντως δεν υπάρχει καν αυτή η Πρωτοβουλία: http://prin.gr/?p=12297.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει όμως για τον Ελαφρό (τι χρειάζονταν τόσες ξεχωριστές συσκέψεις;)

Πρωτοβουλία κινητοποίησης ανέλαβε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία συγκάλεσε σύσκεψη πολιτικών οργανώσεων και κινήσεων της Αριστεράς την περασμένη Τρίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντιπροσωπείες της ΛΑΕ, του Εργατικού Αγώνα, της Ένωσης Δικαίων και της ΟΚΔΕ και υπήρχε κοινή κατάληξη για την ανάγκη κινητοποίησης λαού και νεολαίας και για τη διοργάνωση πορείας στις 15 Νοέμβρη, με αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Τη συμφωνία τους εξέφρασαν επίσης στο κάλεσμα για διαδήλωση στις 15 Νοέμβρη το ΕΕΚ και το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Αντίστοιχα, την Τετάρτη σε σύσκεψη που είχε καλέσει η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία παρευρέθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού, όπου επίσης υπήρξε κατάληξη για κινητοποίηση στις 15 Νοέμβρη.

Ανώνυμος είπε...

Ως απάντηση για τον φίλο του [14/11/16, 12:20 π.μ.] θα παραπέμψω στην ανάρτηση με τίτλο "Οι επιλεκτικές αναφορές του «Πριν»" (https://antigeitonies.blogspot.gr/2016/11/blog-post_73.html).

Δυστυχώς, στο "Πριν" της Κυριακής 13/11 δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά (ούτε καν η κοινή αφίσα) και αυτό δείχνει αρκετά πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται κάποια ζητήματα από το ΝΑΡ.

Κ.Μπ.