...................

6 Νοε 2016

Ξάνθη: Μαζική και μαχητική διαδήλωση ενάντια στο φασισμό

Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης το απόγευμα του Σαββάτου με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Χρυσής Αυγής και την παρουσία βουλευτών του φασιστικού κόμματος. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μαζική συμμετοχή της νεολαίας μέσα από το μπλοκ του φοιτητικού συλλόγου έδωσε τον τόνο στη κινητοποίηση.

Για το γεγονός πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη από την ΚΕΕΡΦΑ και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Πλατεία. Με μοναδικό πολιτικό πλαίσιο “να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ” και “Έξω οι φασίστες από τη πόλη”, όλες τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησε με κάθε τρόπο να εμφανίσει τη συγκεκριμένη συγκέντρωση ως τη μοναδική, την οποία εν τέλει θα στήριζαν όλοι οι φορείς και οι οργανώσεις. Την ίδια στιγμή, η παραπάνω κεντρικού πολιτικού επιπέδου συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΕΕΡΦΑ (βλ. σύσκεψη με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ), προσπάθησε εντέχνως να κρυφτεί πίσω από τις αποφάσεις μαζικών φορέων της πόλης (πχ ΑΔΕΔΥ, ΕΛΜΕ), οι οποίοι φέρονταν να είναι οι διοργανωτές της συγκέντρωσης. Τελικά, τα μπλοκ της Κεντρικής Πλατείας, αφού προσπάθησαν να καπελώσουν τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου με το γνωστό τρόπο, “βάζω το πανό μπροστά για να φανώ στη φωτογραφία”, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τα μπλοκ του φοιτητικού συλλόγου και της Λαϊκής Αντίστασης. Τέλος στη Κεντρική Πλατεία βρέθηκαν με το χαρακτήρα της κριτικής στήριξης η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η δεύτερη πιο μαζική και μαχητική συγκέτρωση ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, στην οποία καλούσαν η Λαϊκή Αντίσταση και ο Φοιτητικός Συλλογος του Πολυτεχνείου. Ένα κάλεσμα το οποίο προήλθε καταρχήν μετά την αποχώρηση της Λαϊκής Αντίστασης από τη σύσκεψη που είχε καλέσει η ΚΕΕΡΦΑ και τη διαφωνία της ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πραγματοποιηθεί ξεχωριστή συγκέντρωση με αντιφασιστικά, αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Η Λαϊκή Αντίσταση με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της με διαφορετικό κάλεσμα σε συγκέντρωση. Καθοριστικό ρόλο στη μαζικότητα και μαχητικότητα της διαδήλωσης έπαιξε η απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών για κάλεσμα με το προαναφερόμενο πολιτικό πλαίσιο. Μια κίνηση που συσπείρωσε εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου. Η πορεία ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, πέρασε από την Κεντρική Πλατεία και διαδήλωσε σε όλο το κέντρο της πόλης, σπάζοντας στην πράξη το κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας. Στη συνέχεια, καθώς ο δρόμος της εισόδου των γραφείων ήταν αποκλεισμένος από τα ΜΑΤ, πέρασε από δρόμο που βλέπει στο πίσω μπαλκόνι, στάθηκε για αρκετά λεπτά φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και συγκροτημένα αποχώρησε για το Πολυτεχνείο όπου και διαλύθηκε.

Τέλος, συγκέντρωση πραγματοποίησε και ο αυτόνομος και αναρχικός χώρος. Με αυξημένη μαζικότητα για τα δεδομένα της πόλης συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο αρκετή ώρα μετά από την αποχώρηση του μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης - ΑΑΣ και του Συλλόγου Φοιτητών και κατευθύνθηκαν προς την Κεντρική Πλατεία. Εκεί, με πλήρη εξοπλισμό ξεκίνησε ο γνωστός κλεφτοπόλεμος με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ένα γεγονός το οποίο άφησε μια ολόκληρη πόλη να συζητάει με αντιδραστικούς όρους για τα επεισόδια, αφήνοντας στην άκρη την μαζική και μαχητική απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις.

.

9 σχόλια:

 1. Ανώνυμος6/11/16, 11:44 μ.μ.

  Ξέρετε αν ο σύλλογος φοιτητών πήρε την απόφαση με συνέλευση? Γιατί αν έγινε έτσι είναι θετικό γεγονός σε μια περίοδο "ηρεμίας" στα πανεπιστήμια..

  Troubleman

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με απόφαση Δ.Σ. είναι, απ' ότι κατάλαβα από το άρθρο εδώ στο τελείωμά του, αλλά απ' ότι φάνηκε εξέφρασε τη θέληση πολλών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οχι ηταν αποφαση ΔΣ. Παντως είναι απο τις περιπτωσεις που μια αποφαση ΔΣ μπορεσε να επιτελεσει το ρολο που της αντιστοιχει. Δηλαδη να βαλει σε κινηση τον συλλογο σε μια φαση που αδυνατουσε να πραγματοποιηθει συνελευση. Και το λεω αυτο γιατι εδω και χρονια εχουμε συνηθισει να βλεπουμε αποφασεις ΔΣ απλα και μοβο σφραγιδες χωρις να αντιπροσωπευουν απολυτως τιποτα, με μονη χρηστικη αξια μια υπογραφη σε ενα πανο. Αυτη η αποφαση που απο γυρω της εμπλεκετε πληθος κοσμου μοβο να προσθεσει μπορει στο συλλογο. Προφανως μια αποφαση συνελευσης θα εδινε παραπάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος7/11/16, 1:18 μ.μ.

  Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ΜΜΕ επικέντρωσαν την προσοχή τους, αφενός στη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών του στην αντιφασιστική διαδήλωση, παρουσιάζοντάς την σαν δικιά του υπόθεση, στην οποία απλώς ο «κράχτης» ήταν η ΚΕΕΡΦΑ (σ’ αυτό δεν έχουν άδικο αφού υπήρξε αρμονικότατη συνεργασία μεταξύ τους) και αφετέρου στον κλεφτοπόλεμο του αναρχικού μπλοκ με την αστυνομία με στόχο φυσικά (των ΜΜΕ) να υποβαθμίσουν την μαζική αντιφασιστική απάντηση που υπήρξε και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.
  Η πραγματικότητα είναι (όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση) ότι η αντιφασιστική πορεία σηματοδοτήθηκε από τον παλμό και τη μαζικότητα του μπλοκ που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο (πρωτίστως του φοιτητικού συλλόγου όπου ενεργά και δυναμικά συμμετείχαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις) στο οποίο συμμετείχε η Λαϊκή Αντίσταση (και καμία άλλη πολιτική συλλογικότητα). Το μπλοκ αυτό, με κατά βάση σωστά συνθήματα, καθόρισε τη διαδρομή της πορείας, έσπασε την τρομοκρατία, άνοιξε τον κλοιό των ΜΑΤ πίσω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και συνέχισε προς το Πολυτεχνείο, αρνούμενο να παραμείνει στην πλατεία και να «παρακολουθήσει» τον κλεφτοπόλεμο που επακολούθησε (όπως έκαναν οι υπόλοιποι).
  Νομίζω ότι αξίζει να σημειωθεί η σωστή εκτίμηση και στάση της ΛΑ-ΑΑΣ. Η απόφασή της να διαχωριστεί πολιτικά και κινηματικά από το μπλοκ ΚΕΕΡΦΑ-ΣΥΡΙΖΑ, η απόφασή της να πραγματοποιήσει μαζική, πετυχημένη πρωινή παρέμβαση στο κέντρο της πόλης (όταν όλες οι άλλες δυνάμεις προτίμησαν να μην «εκτεθούν» σε πιθανούς τραμπουκισμούς φασιστών), καθώς το κάλεσμά της (πριν αποφασίσει το ΔΣ των φοιτητών) σε ξεχωριστή συγκέντρωση-διαδήλωση από το Πολυτεχνείο, μετά από την άρνηση των ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ για συνδιοργάνωση.
  Σ.Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος9/11/16, 1:06 π.μ.

  Ας σημειωθεί και η αρχική πρόταση της ΛΑ-ΑΑΣ να γίνει ΜΟΝΟ παρέμβαση/συγκέντρωση το πρωί και τίποτα το απόγευμα που γίνονταν τα εγκαίνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος9/11/16, 1:18 π.μ.

  Καλές οι λαθροχειρίες αλλά...

  Σε σχέση με τα κινηματικά, η πρόταση που τελικά υποστηρίξαμε ήταν πραγματοποίηση μαζικής πρωινής παρέμβασης στην πλατεία και πικετοφορίας και διοργάνωση το απόγευμα συγκέντρωσης στο πολυτεχνείο με πορεία στην πλατεία (όπου θα εξετάζαμε τα περιθώρια συνέχισης της πορείας σε κεντρικούς δρόμους). Κατά την άποψή μας η πρωινή παρέμβαση θα έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας ενάντια στο φασισμό, δηλαδή την απεύθυνση στον κόσμο. Ενώ η απογευματινή συγκέντρωση-πορεία θα μας παρείχε τη δυνατότητα να δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα και να διαχωριστούμε πολιτικά και κινηματικά από αυτό το οποίο συντελείται κατά την άποψή μας στην κεντρική πλατεία, που δίνει την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να νεκραναστήσει ένα κάποιο κινηματικό προφίλ, την ίδια ώρα που βάζει πρόσω ολοταχώς ως κυβέρνηση την ολομέτωπη επίθεση απέναντι σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και στα δύο μέρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος9/11/16, 2:56 π.μ.

  αρνείσαι ότι αυτή ήταν η αρχική πρόταση της ΛΑ-ΑΑΣ ή αρνείσαι να την τεκμηριώσεις πολιτικά?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος9/11/16, 10:51 π.μ.

  Η πρόταση που αναφέρεται είναι η συνθετική (για να καλύπτει όλους) την οποία στηρίξαμε στη σύσκεψη, και υλοποιήσαμε και στην πράξη, ακόμα και πριν την γνωστοποίηση ότι θα καλέσει ο φοιτητικός σύλλογος, και ενώ γνωρίζαμε ότι ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΛΑΕ θα καλούσαν στην πλατεία. Η αρχική μας πρόταση ενόψει των εγκαινίων, ήταν πρωϊνή κινητοποίηση (συγκέντρωση-διαδήλωση)με το εξής σκεπτικό:
  1. Είναι καλύτερα από άποψη απεύθυνσης στον κόσμο, λόγω αγοράς, παζαριού κλπ. Μην μου πεις ότι κυκλοφορούσε ιδιαίτερος κόσμος το απόγευμα, στην ίδια πορεία είμαστε.
  2. Στην πλατεία θα υπήρχε μικροφωνική -υποτίθεται από νωρίς το μεσημέρι-, των ΚΕΕΡΦΑ-ΣΥΡΙΖΑ, άρα η οποιαδήποτε παρουσία άλλου προφανώς θα ήταν υποδεέστερη.
  3. Ο α/α χώρος, και με συμμετοχή κόσμου από άλλες πόλεις επίσης καλούσε το απόγευμα, με "συγκρουσιακές" διαθέσεις. Εν τέλει όποιος ζει σε αυτήν την πόλη, νιώθει περίπου σαν να μην έγινε η πορεία του Σαββάτου, αφού σχεδόν όλοι επικεντρώνουν στα "επεισόδια".
  Το ότι δεν υλοποιήσαμε αυτήν, αλλά τη συνθετική, έχει να κάνει με το γεγονός ότι είχαν περάσει ήδη πολλές μέρες χωρίς να έχουμε βγάλει επίσημο κάλεσμα (μόλις δυο μέρες πριν βγήκε, και όσο περιμέναμε απάντηση από τις άλλες συλλογικότητες), και θα ήταν δύσκολο να εξηγήσουμε τη στάση μας σε ένα κόσμο, και να διαχωριστούμε από το κάλεσμα της πλατείας. Αν είχαμε όλα τα δεδομένα αρκετές μέρες πριν, πιθανά και να υλοποιούσαμε μόνο το πρωινό.
  Συνοψίζοντας, δεν είμαστε υπέρ μιας λογικής να "κυνηγάμε φασίστες", για αυτό δεν καθορίζουμε απαραίτητα τη στάση μας με βάση το πότε και που θα εμφανιστούν. Σκοπός μας είναι να παρέμβουμε στο λαό και να τον πείσουμε για το τι εστί φασισμός-φασιστικές οργανώσεις.
  ΓΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος10/11/16, 12:10 μ.μ.

  Υπάρχει καταγγελία συναγωνιστών της ανταρσύας για τη συμπραξη της ΚΕΕΡΦΑ όχι μονο με το Συριζα αλλά και με το εθνικιστικό κομμα DEB. Γιατί η Λαική Αντίσταση δεν έχει κάνει ανάλογη αναφορά;Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα. Σκοπεύεται να γράψετε κάποιο άρθρο ίσως. Να θυμίζω τις συναντήσεις μελών του DEB με τους Γκρίζους Λύκους και τον ηγετη τους Μπαχτσελί όταν ήρθε επισκέφθηκε τη Θρακη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com