....................................................

20 Νοε 2016

Τρίκαλα: αθώοι οι 7 κατηγορούμενοι - αλληλέγγυοι στις καθαρίστριες του νοσοκομείου

Ολοκληρώθηκε με αθωωτική απόφαση η δίκη των επτά συνδικαλιστών, αλληλέγγυων και δημοσιογράφων για τη στάση τους στον αγώνα των καθαριστριών στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Η δίκη κράτησε πάνω από 2 μήνες και διεξήχθηκε σε 4 ακροαματικές διαδικασίες. Οι κατηγορούμενοι μέλη αριστερών οργανώσεων, ενεργοί αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, συνδικαλιστές με συμμετοχή στις κινηματικές διαδικασίες καθώς και δημοσιογράφοι που κάλυψαν με ρεπορτάζ τον αγώνα των καθαριστριών, μετέτρεψαν την δίκη σε ένα κατηγορώ ενάντια στον μηνυτή, τον θρασύτατο εργολάβο καθαριότητας του νοσοκομείου Τρικάλων.

Στη δίκη αποκαλύφθηκε πλήρως η αντιδραστική-αντεργατική και καιροσκοπική-κερδοσκοπική πολιτική του εργολάβου. Ο εργολάβος χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό δεν έδειξε ίχνος ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στις 40 καθαρίστριες του νοσοκομείου Τρικάλων τις οποίες συστηματικά εκβίαζε να αποδεχτούν τους μεσαιωνικούς όρους εργασίας που επέβαλε. Δεν αρκέστηκε στις εξευτελιστικές αμοιβές αλλά με συνεχείς εκβιασμούς τις ανάγκαζε να εργάζονται χωρίς καταβολή των δεδουλευμένων για διάστημα πάνω από 6 μήνες με απειλές, με υπογραφή εικονικών αποδείξεων πληρωμής, με απολύσεις. Ο ίδιος εργολάβος για να μεγαλώσει το εργολαβικό του κέρδος, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν τεράστιο, έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί ελλειπή καθαριστικά για τον ευαίσθητο αυτό τομέα όπως είναι η καθαριότητα στο νοσοκομεία. Αυτό καταγγέλθηκε από τις ίδιες τις καθαρίστριες.

Πρόκειται για μια περίπτωση που δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένη αλλά αφορά γενικότερα τις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ένα άλλο στοιχείο που αναδείχθηκε στη δίκη είναι ο φόβος των εκμεταλλευτών απέναντι στο οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Είναι ο φόβος που κίνησε τον εργολάβο να καταγγείλει τους αλληλέγγυους στις καθαρίστριες ως υποκινητές, ως συμμορία που κινείται με μίσος ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι ο φόβος που μετατράπηκε σε θράσος ώστε να απαιτεί την καταδίκη όσων αναδεικνύουν την ταξική αλληλεγγύη ως κοινωνική υποχρέωση, ακόμη και όσων δημοσιογράφων που εξαντλώντας τα τελευταία υπόλοιπα δημοσιογραφικής ελευθερίας κάλυψαν με αντικειμενικά ρεπορτάζ τα γεγονότα στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Η πρόθεση του εργολάβου φανερή. Να χρησιμοποιήσει την δικαιοσύνη ως στυλοβάτη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί η στάση των καθαριστριών στη δίκη. Ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, πολλές από αυτές έδωσαν ένα αγωνιστικό ράπισμα στο κατηγορητήριο του εργολάβου. Υπερήφανες για τον αγώνα τους πήραν την ευθύνη για την εξέγερση, όπως ονόμασαν την απεργία τους, και όλες τις ενέργειες που έκαναν για την προάσπιση των ταξικών τους συμφερόντων. Μια υπερηφάνεια που ενισχύθηκε από την ταξική αλληλεγγύη που αναδείχθηκε τις μέρες του αγώνα τους.

Κλείνοντας θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου ως νίκη του αγώνα των καθαριστριών, ως νίκη του κινήματος ταξικής αλληλεγγύης που αναδείχθηκε στην πόλη μας, ως νίκη της κοινής δράσης αριστερών οργανώσεων, ταξικών συνδικαλιστών και όλων των αγωνιζόμενων ενάντια στον κοινωνικό μεσαίωνα που προωθούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας και τα συνασπισμένα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που παρά τον έντονο ανταγωνισμό τους, συγκλίνουν στο χτύπημα των καταχτήσεων του εργατικού κινήματος.

Ας αξιοποιήσουμε το αποτέλεσμα της δίκης για να ενισχύσουμε την ταξική αλληλεγγύη και την κοινή δράση ενάντια στην εκμετάλλευση και την ρεβανσιστική πολιτική του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com