...................

19 Νοε 2016

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: συγκέντρωση Τρίτη 22/11, 6:00 μ.μ., στο υπ. Εργασίας

Ακόμα ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Απασχόλησης και τον ΟΑΕΔ. Ακόμα ένα πρόγραμμα που συμβάλλει στη νέα σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνουν για τους εργαζόμενους. Τα δικά τους λόγια: «επιδότηση της απασχόλησης και όχι παθητικά της ανεργίας», «Να μην χαϊδεύουμε απλώς τους ανέργους». Και η πραγματικότητα: το επίδομα ανεργίας από δικαίωμα του εργαζόμενου μετατρέπεται σε επιδότηση της εργοδοσίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο σε πρώτη φάση θα ισχύει για 10.000 «ωφελούμενους», το επίδομα ανεργίας τους θα δίνεται σε μια επιχείρηση για 12 μήνες, αρκεί να έχει μέχρι 10 εργαζόμενους, να μην έχει κάνει απολύσεις το προηγούμενο τρίμηνο, να πληρώνει το υπόλοιπο ποσό για να συμπληρωθεί ο βασικός μισθός του εργαζόμενου και να τον κρατήσει για 3 επιπλέον μήνες, για τους οποίους η επιχείρηση θα επιδοτείται πάλι από τον ΟΑΕΔ. Μετά το τέλος του προγράμματος οι εργαζόμενοι θα πετιούνται στην ανεργία χωρίς καμία αποζημίωση.

Ένα ακόμα βήμα για τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος ανεργίας. Έχει προηγηθεί η δραματική μείωση των ανέργων που το δικαιούνται, περίπου το 10% των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, η μείωση του μηναίου πόσου στα 360 ευρώ καθώς και η καθιέρωση ενός δωδεκάμηνου επιδότησης ανά τέσσερα χρόνια ανεργίας, ακόμα κι αν ο εργαζόμενος πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Όλα αυτά όχι τυχαία. Είναι μαζί το κεφάλαιο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην προσπάθεια να συρρικνώσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και ανέργων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στην αντεργατική πολιτική των μνημονίων, την επιβολή της σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Από κοντά, ο ΟΑΕΔ με τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (ΚΟΧ) και τα Προγράμματα Μαθητείας (VOUCHER), στα οποία ανακυκλώνονται οι εργαζόμενοι για λίγους μήνες, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, χωρίς να θεωρούνται καν εργαζόμενοι. Με τα ιδεολογήματα της «μείωσης της ανεργίας», της «επιμόρφωσης των ανέργων στις ανάγκες της αγοράς», της «επιθετικής τακτικής στην εύρεση εργασίας», μεταφέρουν την ευθύνη της ανεργίας, στις πλάτες των ανέργων. Διαμορφώνουν εργαζομένους κι άνεργους διαφορετικών ταχυτήτων, έτσι ώστε να μη μπορούν να οργανωθούν και να παλέψουν μαζί για τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα ως Δούρειο Ίππο για να εξαλείψουν κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής εργασίας που έχει απομείνει. Για να είναι ο εργαζόμενος ευάλωτος, αναλώσιμος, φτηνό εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου.

Η πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν, μόνο από εμάς τους ίδιους ανατρέπεται. Δε θα το κάνει κανένας για μας. Στο δρόμο της αντίστασης και του αγώνα θα ανακαλύψουμε τη δύναμή μας. Θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν και μας τα κλέβουν.

Διεκδικούμε:

Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Κατάργηση των προγραμμάτων εκμετάλλευσης των ανέργων.

Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα.

Καλούμε σε συγκέντρωση στις 22/11, στις 18.00, στο Υπουργείο Εργασίας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


1 σχόλιο:

  1. Γρήγορα οι βρώμικη κεφαλαιοκρατία προσπαθεί να μας αρπάξει ότι έχουμε και δεν έχουμε. Το ίδιο το οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα ορμάει στα κεκτημένα όλων μας και εμείς τι κάνουμε? Τίποτα... Πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας από χτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com