...................

17 Οκτ 2016

Tο πρώτο διήμερο εκδηλώσεων της νέας Σφεντόνας

Πετυχημένο ήτανε το ξεκίνημα της  νέας Σφεντόνας, που είχε ως θέμα «Ποδόσφαιρο: φασισμός και Αντίσταση, τότε και σήμερα».
Το Σάββατο 15/10, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που αφορούσε την ιστορία των ποδοσφαιριστών της Δυναμό Κιέβου, και το «ματς θανάτου» που έδωσαν ενάντια στους ναζί. Η εισήγηση του σ. Δημήτρη Τσοντάκη ανέλυσε το πώς το καπιταλιστικό σύστημα προώθησε το φασιστικό φαινόμενο και τους παγκόσμιους πολέμους. Αναφέρθηκε στο αντιφασιστικό κίνημα των λαών και την στάση του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος, καθώς και στην σημερινή πολιτική της φασιστικοποίησης και των λεγόμενων «δύο άκρων». Στην συνέχεια ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για το ζήτημα και ταινίας βασισμένης στην σοβιετική ταινία «ημίχρονο του θανάτου».
Την Κυριακή 16/10 προβλήθηκε μια αξιόλογη νέα δημιουργία του σκηνοθέτη Τάσου Αλευρά: το ντοκιμαντέρ «WHAT POLITICA: μία απολιτίκ ποδοσφαιρική ιστορία». Μέσα από ζωντανές εικόνες και πολιτικά στοιχεία, ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει το ψέμα του «no politica» και θέτει ερωτήματα για την ανάπτυξη του νεοφασιστικού φαινομένου στις κερκίδες, καθώς και για την πολιτική κυριαρχία του εφοπλιστή Μαρινάκη στον δήμο Πειραιά. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ανοιχτή, με πολλές ερωτήσεις και προβληματισμούς συζήτηση, με την συμμετοχή του ίδιου του Τάσου Αλευρά, οποίος απάντησε σε πολλά ζητήματα. Από την πλευρά μας τονίστηκε ιδιαίτερα το ζήτημα της συνολικής φασιστικοποίησης, της εφαρμογής ενός ιδιότυπου «no politica» και μέσα στο κίνημα με την μορφή του αντι-οργανωτισμού, καθώς και της σημερινής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Προβληματισμός αναπτύχθηκε γύρω από την σχέση κινήματος-οπαδών.
Πραγματοποιήθηκε έκδοση της μπροσούρας «Ποδόσφαιρο και λαϊκό κίνημα», την οποία επιμελήθηκε ο σ. Δημήτρης Στουπάκης, η οποία αξίζει να διαβαστεί και είναι διαθέσιμη στον χώρο Σφεντόνα.
Η Σφεντόνα σας περιμένει στην ανοιχτή λειτουργία προς το κοινό:
κάθε Πέμπτη 18.00-23.00 και κάθε Σάββατο 16.00-21.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com