...................

16 Οκτ 2016

ΗΠΑ - Ρωσία: Κλιμακώνονται οι εντάσεις και βαθαίνει η αντιπαράθεση. Προετοιμάζεται η σύγκρουση;

«Η παρούσα περίοδος είναι πιο επικίνδυνη κι από τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας αυξάνεται εκθετικά». Εκτιμά (και σωστά) ο Γερμανός ΥΠΕΞ Στάινμαγερ, και συνεχίζει: «είναι μία φενάκη να πιστεύουμε, πως πρόκειται για αναβίωση του παλιού Ψυχρού Πολέμου. Οι ενεστώτες χρόνοι είναι διαφορετικοί, πολύ πιο επικίνδυνοι».

Δεν είναι τα λόγια ενός δυτικού αξιωματούχου που περνούν το μήνυμα, ότι «οι καιροί» ευνοούν ακραία ενδεχόμενα, αλλά οι πραγματικές κινήσεις των ιμπεριαλιστών που τα φέρνουν ολοένα και πιο κοντά. Ο «Ψυχρός Πόλεμος», ως όρος που χαρακτήριζε το μεταπολεμικό στάτους ανάμεσα στα δύο βασικά μπλοκ, δεν σήμαινε παρά μια διαρκή απειλή της μετατροπής του σε θερμό. Σήμερα, οι πρωτοφανείς εντάσεις που αναπτύσσονται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά και η εμβέλεια των όσων διακυβεύονται, αυξάνουν τον κίνδυνο περάσματος σε θερμό επεισόδιο και όχι αναγκαστικά ως ατύχημα. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν και τα χαρακτηριστικά μιας επαπειλούμενης σύγκρουσης χωρίς προηγούμενο και πιθανά, χωρίς… επόμενο!

Στο φόντο μιας «μεταβλητής γεωμετρίας» που ισχύει πλέον στις ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές «ποιος», «πόσο» και «για πόσο» από τους βασικούς παίκτες ΗΠΑ και Ρωσία, ευνοείται. Σε σύγκριση με την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου», εκείνο που παραμένει σχεδόν ίδιο είναι η «ισορροπία του τρόμου», δηλαδή στρατηγική πυρηνική ισχύς των οπλοστασίων Ρωσίας και ΗΠΑ. Από κει και πέρα, υπάρχουν σημαντικές ανατροπές συσχετισμών και ισορροπιών σε πολλά άλλα επίπεδα από την επιθετική επέκταση του ΝΑΤΟ και γενικότερα της δύσης.

Με αφετηρία το «Ουκρανικό» και σημερινό όριο το «Συριακό», παρατηρούνται κινήσεις που ανεβάζουν το επίπεδο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης. Κάτι που αντανακλάται στις επίσημες δηλώσεις, τοποθετήσεις, και προειδοποιήσεις και από τις δύο πλευρές, και οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη οξύτητα και καθόλου διπλωματική γλώσσα.

Η διπλωματία των ΗΠΑ δείχνει να χτίζει μεθοδικά μια αντιρωσική προπαγάνδα. Για όλα φταίει η επιθετικότητα της Ρωσίας σε όλα τα μέτωπα και πεδία. Κατηγορείται εκτός από το σπάσιμο της εκεχειρίας στη Συρία, και για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές! Εδώ αναφέρονται στις λεγόμενες επιθέσεις στο διαδίκτυο και σε υποκλοπές μηνυμάτων «που στρέφονται ενάντια σε πρόσωπα και πολιτικούς θεσμούς των ΗΠΑ». Για όλα αυτά λοιπόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα συμφέροντά της και θα επιλέξει εκείνη «τον τόπο και τον χρόνο» που θα ανταποδώσει την επίθεση της Ρωσίας.

Η Ρωσία, όπως τόνισε ο Λαβρόφ, εκτιμά πως «δεν είναι απλά μια ρητορική ρωσοφοβία, αλλά επιθετικά βήματα που πράγματι βλάπτουν τα εθνικά μας συμφέροντα και θέτουν μια απειλή για την ασφάλειά μας». Γι’ αυτό και η Ρωσία εγκαταλείπει πλέον τη «στρατηγική υπομονή»(;), «που συνήθιζε επί μακρόν να επιδεικνύει, όσον αφορά τις ενέργειες της Ουάσινγκτον», αφού πλέον είναι γεγονός η δραματική επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, «η οποία άρχισε πολύ πριν από την ουκρανική κρίση». Γενικότερα, οι ομοβροντίες αντιαμερικανικών καταγγελιών και αποκαλύψεων από υψηλόβαθμούς Ρώσους αξιωματούχους και θεσμούς που διατυπώνονται τελευταία, εκτιμάται πως αφορούν μια συνολικότερη (και αναγκαστική) αλλαγή στάσης της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ και όχι μια κίνηση απευθυνόμενη προς τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, που δεν περνάει μέρα δίχως να καταγραφούν νέα περιστατικά κλιμάκωσης στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, τα οποία προστιθέμενα στα παλιά, (επέκταση της «πυραυλικής ασπίδας», κυρώσεις στη Ρωσία, νατοϊκές βάσεις στις βαλτικές χώρες, κ.λπ.) διαμορφώνουν αυτό που ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει πλέον δραματική αλλαγή.

Με πρόσχημα την έντονη ρωσική αεροπορική δραστηριότητα επάνω από τη Βαλτική στις 22 Σεπτεμβρίου, κινητοποιήθηκε όλος ο νατοϊκός μηχανισμός από Νορβηγία μέχρι Ισπανία για πιθανές αναχαιτίσεις, πράγμα που δεν χρειάστηκε τελικά. Ωστόσο, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι στο παιχνίδι των αναχαιτίσεων μπήκαν και χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ισλανδία δεν πήρε μέρος στις αναχαιτίσεις, γιατί, αν και ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει στρατό. Ζήτησε ωστόσο την ενεργοποίηση της αμερικανικής βάσης που έκλεισαν οι αμερικανοί το 2006, γιατί τα ρωσικά βομβαρδιστικά αποτελούν κίνδυνο για τις πολιτικές πτήσεις. Ωστόσο, η πιο προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ, που αυτονόητα ερμηνεύεται ως κλιμάκωση από το Κρεμλίνο, αφορά την «ουδέτερη» Φινλανδία και την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας στις 7 Οκτωβρίου στο Ελσίνκι. Πρόκειται για σύμφωνο ανάλογο με αυτό που υπογράφηκε φέτος μεταξύ ΗΠΑ και Σουηδίας.

Τέλος, η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ρωσίας, ζητώντας να της δοθούν οι θαλάσσιες ζώνες γύρω από την Κριμαία, δηλαδή η Κριμαία!

Η απάντηση της Ρωσίας, και σαν μια πρώτη προειδοποίηση, αφορά συνολικά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Δούμα για την αναστολή υλοποίησης της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας καταστροφής των εκατέρωθεν αποθεμάτων πλουτωνίου, (34 τόνοι) προβλέπει πλέον, ότι η συνεργασία μπορεί να επαναληφθεί μόνο με «άρση όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αποζημίωση της ρωσικής πλευράς για τις ζημίες που υπέστη, εγκατάλειψη της εχθρικής πολιτικής που συνιστούν οι αμερικανικοί νόμοι Magnitsky Act του 2012 και Ukraine Freedom Support Act του 2014, καθώς και μείωση στα αρχικά επίπεδα των αμερικανικών στρατευμάτων και του οπλισμού στις χώρες που εισήλθαν στο ΝΑΤΟ μετά το 2000». Η απόφαση αυτή συμπαρασύρει τόσο το συμπληρωματικό πρωτόκολλο του 2010 που θα εφαρμοζόταν το 2018, όσο και τις συμφωνίες για συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας που αφορά τα πυρηνικά και την ενέργεια. Μπορεί όλα αυτά να έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αναδεικνύουν ωστόσο ένα νέο φόντο στις μεταξύ τους σχέσεις, μια και, όπως παρατηρείται, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται καμιά εν ενεργεία συμφωνία.

Ωστόσο, το νέο βήμα από πλευράς Ρωσίας, αφορά την εμφάνιση των υποστρατηγικών πυραυλικών συστημάτων τύπου Iskander-M στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, ανάμεσα σε Λιθουανία και Πολωνία. Σε μια μάλιστα επίδειξη πολιτικής στόχευσης, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι άφησαν επίτηδες «εκτεθειμένο» το σύστημα, με στόχο τον εντοπισμό του από τους αμερικανικούς δορυφόρους. Η περίπτωση των Iskander M, αφορά την πλέον προηγμένη έκδοση οικογένειας πυραυλικών συστημάτων, τα οποία μπορούν να φέρουν μη συμβατικές κεφαλές (συνολικά μπορεί να εξοπλιστεί με 10 διαφορετικές κεφαλές), ενώ το βεληνεκές τους θέτει στο στόχαστρο στόχους μέχρι και την κεντρική Ευρώπη. Η ανάπτυξη του συστήματος αυτού, είχε ως απώτατη ημερομηνία το 2018, και γινόταν λόγος για το 2019, σε μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στη διπλωματία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα «συγκοινωνούντα δοχεία» της Ουκρανίας και της Συρίας. Όπως φαίνεται η διπλωματία δεν έχει άλλο χρόνο.

Παράλληλα, στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε τριήμερη άσκηση ετοιμότητας των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή 200.000 υπαλλήλων και τη συνεργασία 40 εκατομμυρίων πολιτών – βάσει σεναρίου που παραπέμπει σε πυρηνική ή χημική ή βιολογική επίθεση, προφανώς από τη Δύση.
Καθώς λοιπόν οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, θα δοκιμάζονται όλο και περισσότερο οι υπάρχουσες σχέσεις και οι τυπικές ή άτυπες συμμαχίες τους, αναδείχνοντας ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον σε αυτό που συγκροτεί το σημερινό ενδοϊμπεριαλιστικό πλαίσιο σχέσεων. Το ζήτημα των συμμαχιών (καθόλου προφανές πλέον), τα πλησιάσματα και οι απομακρύνσεις, τα διάφορα «αλληθωρίσματα», βρίσκονται ήδη στην ημερήσια διάταξη, και σε κάποιες περιπτώσεις η «ουδετερότητα» αρχίζει να γίνεται πολυτέλεια.

Κάπως έτσι και η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναλάβει τη στρατιωτική παρουσία της, όπου στο παρελθόν είχε στρατιωτικές βάσεις ως Σοβιετική Ένωση, δημιουργώντας ένα νέο δίκτυο βάσεων. Τελευταίες που έκλεισαν ήταν η βάση υπηρεσιών πληροφοριών στην Κούβα και η ναυτική βάση Καμ Ραν στο Βιετνάμ το 2002. Πριν από λίγο διάστημα, άρχισαν οι μεγαλύτερες ρωσoαιγυπτιακές στρατιωτικές ασκήσεις από την εποχή του Νάσσερ. Με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία επισημοποίησε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, πέρα από τη Συρία και την Υεμένη (αν και η παρουσία στην Υεμένη είναι ακόμα ανεπίσημη).

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα αφορά την εσωτερική παράμετρο, το εσωτερικό τους μέτωπο. Και εδώ, όσο συγκεχυμένη και ασαφής παρουσιάζεται η εικόνα στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, άλλο τόσο ξεκάθαρη εμφανίζεται στη Ρωσία. Οι βουλευτικές εκλογές τον προηγούμενο μήνα, ανέδειξαν τον Πούτιν και το κόμμα του θριαμβευτές. Έφτασε το 54% (από 49%, το 2011) και 343 έδρες. Δηλαδή, πάνω από τα 3/4 του συνολικού αριθμού τους και πολύ πάνω από τα 2/3 που απαιτούνται για την όποια Συνταγματική Αναθεώρηση. Αλλά και τα τρία επόμενα κόμματα, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (13,35%, 42 έδρες), Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα(13,16%, 39 έδρες), «Δίκαιη Ρωσία» (6,21%, 23 έδρες), δεν είναι ότι κάνουν και ιδιαίτερη αντιπολίτευση στον Πούτιν.

Ωστόσο, την κατάσταση καθιστά ιδιαιτέρως επικίνδυνη η «αντιφατικότητα» της αμερικανικής στρατηγικής στα μέτωπα που έχει ανοίξει. Δεν ξέρουμε, αν τα επιτελεία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού εκτιμούν, πως μια κλιμάκωση της επιθετικότητάς του, που πρακτικά σημαίνει επιλογή σύγκρουσης με τη Ρωσία, μπορεί να τη διαχειριστεί μέχρι τέλους. Αμερικανοί στρατηγοί σημείωσαν, ότι η κατάσταση δεν ήταν πότε τόσο σοβαρή από τον πόλεμο της Κορέας. Κατά τη γνώμη τους, μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα είναι σύντομη, αλλά δεν μπορούν να εκτιμήσουν την κλίμακα, με την οποία θα καταγραφεί στην ιστορία!

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι, ότι πλέον Ουάσιγκτον και Μόσχα εισέρχονται σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι εκατέρωθεν στρατιωτικών κινήσεων, αυξάνοντας δραματικά το ενδεχόμενο άμεσης αντιπαράθεσης αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων.
Χ.Β

Προλεταριακή Σημαία - http://www.kkeml.gr/

10 σχόλια:

 1. Ανώνυμος19/10/16, 9:54 π.μ.

  Η χώρα του Οχτώβρη,η Ρωσία,έχει μετατραπεί στο αντίθετό της.Μάλιστα έχει γίνει ο πιο φιλοπόλεμος,φασιστικός,αντιλαϊκός καπιταλισμός,ιμπεριαλισμός.Λόγω της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας της,αν και δεν έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ,μπορεί να συγκλονιστεί συγκριτικά λιγότερο από τις οικονομικές κρίσεις.Επίσης ο πληθυσμός στη Ρωσία είναι πιο θρησκόληπτος απ' ο,τι στη Δύση.Η Επανάσταση πια πιο δύσκολα θα γίνει στη Ρωσία,παρά στη Δύση.Έχει γίνει η Ρωσία ο κύριος εχθρός των λαών και το κύριο στήριγμα του καπιταλισμού διεθνώς.Είναι λοιπόν προς το συμφέρον της Επανάστασης να ηττάται η Ρωσία από τη Δύση σε κάθε περίσταση,τομέα,διαφορά, αντίθεση ανταγωνισμό,σύγκρουση,πόλεμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος19/10/16, 11:13 π.μ.

  To 1969 o Μάο Τσε Τουνγκ έκανε την ακόλουθη προφητεία:
  «Σε σχέση με το ζήτημα του παγκόσμιου πολέμου,δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο ενδεχόμενα :
  Το ένα είναι ότι ο πόλεμος θα προκαλέσει την επανάσταση και το άλλο είναι ότι η επανάσταση θ' αποτρέψει τον πόλεμο».
  Πιστεύω ότι δεν πρόκειται για ιδεαλιστική-μεταφυσική ψευτοπροφητεία,
  αλλά για επαναστατική προφητεία,στη βάση προσδιορισμού νομοτελειών,
  και ότι πριν περάσει από το 1969,που την πρωτοδιατύπωσε την προφητεία
  του αυτή,μια ολόκληρη διάρκεια ανθρώπινης ζωής,θα επαληθευτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος19/10/16, 12:57 μ.μ.

  Ο μάο τσε τουνγκ δεν έκανε προφητείες. Τον έχεις μπλέξει μάλλον με τον άγιο παϊσιο. Εκανε συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης καθε φορά κατάστασης. Αλλο το 1969 στην κίνα, όταν η χώρα αυτή απειλούνταν πράγματι άμεσα από την σοβιετική ένωση του χρουτσωφ, και άλλο η σημερινή κατάσταση.
  Απίστευτο πως μπορεί να κολλήσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε θεωρίες που χρησιμοποίησαν οι κινέζοι αντιδραστικοί νεοαστοί ενάντια στους μαοϊκούς, για να πάρουν την εξουσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος19/10/16, 7:56 μ.μ.

  O Λένιν έλεγε ότι υπάρχουν επαναστατικές προφητείες,
  που δεν είναι ιδεαλιστικές- μεταφυσικές.Μην μπερδεύεσαι.
  Δηλαδή σήμερα δεν ισχύει κατά σε φίλε σχολιαστά το :
  «Σε σχέση με το ζήτημα του παγκόσμιου πολέμου,δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο ενδεχόμενα :
  Το ένα είναι ότι ο πόλεμος θα προκαλέσει την επανάσταση και το άλλο είναι ότι η επανάσταση θ' αποτρέψει τον πόλεμο» ;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος19/10/16, 9:48 μ.μ.

  Το να μεταφερομε οτι ειπε ο μαο σε καθε εποχη και σε καθε χωρα ειναι κατι που δεν νομιζω πως θα συμφωνουσε ο ιδιος ο μαο.
  Αν δεν φτιαχτουν μαζικα επαναστατικα κ.κομματα που θα προετοιμασουν θεωρητικα και πρακτικα τους λαους, δεν προκειται κατα τη γνωμη μου να γινει καμμια επανασταση.
  Οι νομοτελειες υπαρχουν πραγματικα σε σχεση με το πως λειτουργει ο καπιταλισμος και πως εξελισεται. Που οδηγει. Το αν θα επαναστατησουν οι λαοι ομως ,ποτε και πως, δεν νομιζω οτι ειναι νομοτελεια.
  Για το κολλημα το ειπα για τον πρωτο σχολιαστη που εχει κολλησει στη γνωστη θεωρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος20/10/16, 12:38 π.μ.

  Νομίζω ότι προς το τέλος της ζωής του ο Μάο
  ετοιμαζόταν να εξελίξει την επαναστατική
  προφητεία του αυτή ως εξής :
  ...............................................
  Ο παγκόσμιος πόλεμος,που τελικά δεν θ' αποτραπεί,
  θα προκαλέσει την παγκόσμια νικηφόρα σοσιαλιστική
  επανάσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος20/10/16, 8:06 π.μ.

  Νομοτελειακά θα γίνει η Επανάσταση από τους λαούς,
  καθοδηγούμενες από τα κομμουνιστικά κόμματα.
  Ταυτόχρονα ισχύει διαλεκτικά ότι οι Μάζες είναι
  πιο αριστερές από το Κόμμα,το Κόμμα είναι πιο
  αριστερό από την Κεντρική Επιτροπή του,η Κεντρική
  Επιτροπή είναι πιο αριστερή από το Πολιτικό Γραφείο της
  και τον Γενικό Γραμματέα της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος20/10/16, 8:17 π.μ.

  Έγραψα το πρώτο σχόλιο.
  Έχω κόλλημα με τη γνωστή θεωρία,λέει σχολιαστής.
  Είμαι,και το διατυμπανίζω,με τον μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό
  [και ειρήσθω εν παρόδω,κάνω αριστερή μαρξιστική-λενινιστική-μαοϊστική
  κριτική στον Στάλιν,που θεωρώ πρόπλασμα του Χρουστσιόφ],
  και ενάντια στον ρεβιζιονισμό , που είναι φύσει αντεπαναστατικός.
  Το σχόλιο μου θα ενόχλησε κάποιους ταλαντευόμενους.
  Ή θάμαστε αντιρεβιζιονιστές ή δεν θάμαστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος20/10/16, 8:24 μ.μ.

  Διαβάζουμε το πρώτο σχόλιο,που έχει ως εξής :
  «Η χώρα του Οχτώβρη,η Ρωσία,έχει μετατραπεί στο αντίθετό της.Μάλιστα έχει γίνει ο πιο φιλοπόλεμος,φασιστικός,αντιλαϊκός καπιταλισμός,ιμπεριαλισμός.Λόγω της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας της,αν και δεν έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ,μπορεί να συγκλονιστεί συγκριτικά λιγότερο από τις οικονομικές κρίσεις.Επίσης ο πληθυσμός στη Ρωσία είναι πιο θρησκόληπτος απ' ο,τι στη Δύση.Η Επανάσταση πια πιο δύσκολα θα γίνει στη Ρωσία,παρά στη Δύση.Έχει γίνει η Ρωσία ο κύριος εχθρός των λαών και το κύριο στήριγμα του καπιταλισμού διεθνώς.Είναι λοιπόν προς το συμφέρον της Επανάστασης να ηττάται η Ρωσία από τη Δύση σε κάθε περίσταση,τομέα,διαφορά, αντίθεση ανταγωνισμό,σύγκρουση,πόλεμο.».
  Μά τα λέει σοβαρά αυτά ;;; Ή μήπως θέλει να περάσει υποσυνείδητα στον αναγνώστη
  τα αντίθετα ;; Θεωρώντας ότι έτσι το πετυχαίνει με το πιο αποτελεσματικό τρόπο
  (μέθοδος ανάστροφης ψυχολογίας),ενώ αλλιώς (κλασικά,ευθέως) θα ήταν πιο δύσκολο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος21/10/16, 12:47 μ.μ.

  Aπό τα 4 πιο κάτω σημεία,η ΟΑΚΚΕ συμφωνεί με τα 1) και 2).
  Δεν είμαι βέβαιος για το εάν συμφωνεί και με τα 3) και 4).

  1) Η Ρωσία είναι η κύρια πηγή πολέμου,θα εξαπολύσει τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο.

  2) Η Ρωσία είναι ο κύριος εχθρός των λαών.

  3) Η Ρωσία είναι η κυριότερη ασπίδα,το κυριότερο στήριγμα του καπιταλιστικού συστήματος διεθνώς.

  4) Η ήττα της Ρωσίας στον 3ο παγκόσμιο πόλεμο,και η νίκη των ΕΠΑ,θα είναι,αντικειμενικά,προς το συμφέρον της Επανάστασης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com