....................................................

7 Οκτ 2016

Πανικάριο Νοσοκομείο: συνεχίζονται οι περιοδίες του συλλόγου εργαζομένων στα χωριά της Ικαρίας


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Δελτίο τύπου
5/10/2016
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/10, στην αίθουσα του Χριστού Ραχών, η ανοιχτή εκδήλωση του Συλλόγου μας για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας και τα πρόσφατα τοπικά γεγονότα με αφορμή τις μετακινήσεις των αγροτικών γιατρών, καθώς και τις διαδόσεις και την παραπληροφόρηση που επακολούθησαν. Ο χώρος της εκδήλωσης γέμισε με πάνω από 100 συντοπίτες μας, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι φορέων, τοπικών συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων καθώς και η επιστημονική υπεύθυνη του ΚΥ Ευδήλου (ΚΥΕ) κα Καττέ.

Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ΔΗΜΟΣΙΑ οι πάντες. Το λόγο πήραν πέραν των εκπροσώπων του συλλόγου μας, η κα Καττέ, η μετακινούμενη αγροτική γιατρός των Ραχών, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων αλλά κυρίως πλήθος κατοίκων. Παρόλο που το κλίμα ήταν αρκετά φορτισμένο, λόγω των διαδόσεων και της λασπολογίας που κυριάρχησε τις προηγούμενες μέρες, εκτιμούμε πως τελικά  κυριάρχησε η πρόθεση να δοθούν απαντήσεις και να ξεκαθαριστούν απόψεις ανοιχτά και δημόσια, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί μια κατάσταση που βρίθει από ψεύδη και ανακρίβειες και μόνο υπονομευτικά και διχαστικά μπορεί να λειτουργήσει στις όποιες διεκδικήσεις μας.

Έτσι, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις των ομιλητών αναδείχτηκε πως το πραγματικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση του ΚΥΕ και των Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΙ) και το ζήτημα που οφείλει να μας ενώνει όλους είναι η στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό, ο εξοπλισμός τους και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έγινε καθαρό από την πλειοψηφία των παρόντων ότι δεν υφίσταται καμία επιχείρηση ούτε εις βάρος του ΚΥ Ευδήλου, ούτε της κας Καττέ προσωπικά. Όπως παραδέχτηκε μάλιστα και δημόσια συμπατριώτης μας που συμμετείχε στην ομάδα που συνέταξε το κείμενο υπογραφών που κυκλοφόρησε πρόσφατα περί προστασίας του ΚΥΕ και της μοναδικής ιατρού του, το περιεχόμενο και η φιλοσοφία του βασίστηκε σε πληροφορίες που, όπως αποδεικνύεται, ήταν «κουτσομπολιά» και «κουβέντες καφενείου» (!!!), όπως χαρακτηριστικά διατυπώθηκε από τον ίδιο ομιλητή. Τονίστηκε πως οι κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων όχι μόνο δεν βλάπτουν το ΚΥΕ αλλά αντιθέτως έχουν αναγκάσει την 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) να αναζητεί λύσεις και να φέρνει έστω και προσωρινά γιατρούς, καθώς επίσης και το Υπουργείο Υγείας να εξαγγείλει ότι θα προκηρύξει  θέσεις μόνιμων ιατρών στο ΚΥ. Επίσης έγινε αναφορά στην, προφανώς, τιμωρητική διακοπή της μετακίνησης της μαίας που κάλυπτε το ΠΙ Ραχών τους τελευταίους 2 μήνες.

Από την πλευρά μας διατυπώθηκε η ξεκάθαρη και διαχρονική άποψή μας ότι παλεύουμε σταθερά για προσλήψεις, ενάντια σε λογικές μετακινήσεων/μπαλωμάτων και εργασιακής εξουθένωσης των εναπομεινάντων ιατρών, ανακυκλώνοντας τη μιζέρια μας. Για εμάς, οι ευθύνες για το κλείσιμο και την υποβάθμιση υγειονομικών μονάδων βαραίνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ 2η ΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας και όχι τον κόσμο που αγωνίζεται για προσλήψεις και ουσιαστική κάλυψη των κενών. Π.χ. φταίει ο Σύλλογός μας που σε 20 ημέρες λήγει η θητεία της αγροτικής γιατρού του ΠΙ Ραχών χωρίς να έχει προκηρυχτεί ακόμα η θέση της; Ευθυνόμαστε για το ότι σε 2-3 μήνες θα ισχύει το ίδιο και για το ΠΙ Καρκιναγρίου; Και για όλα αυτά τα κενά θα φταίνε ύστερα οι “κακοί γιατροί” που δεν θέλουν να μετατραπούν σε περιφερόμενα μπαλώματα, που δεν «βάζουν πλάτη» όπως ζητάει η κυβέρνηση και ο βουλευτής του νομού μας;

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως η λειτουργία του ΕΚΑΒ, οι διεκδικήσεις μας για την δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και την εγκατάσταση αξονικού τομογράφου, καθώς και ζητήματα εφημεριακής λειτουργίας και στελέχωσης των μονάδων υγείας.
Ανάλογη συζήτηση έγινε και την Τρίτη 4/10 στο Μαγγανίτη ενώ ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του Συλλόγου μας είναι η πλατεία του Ευδήλου την Πέμπτη 6/10, στις 8 μμ.

Σαν Σύλλογος, το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις περιοδείες στα χωριά της βόρειας Ικαρίας, σε μέρες που θα ανακοινωθούν στα τοπικά ΜΜΕ, και προτείνουμε τώρα που έχουν ευαισθητοποιηθεί και ενεργοποιηθεί πλήθος φορέων και κόσμου σε σχέση με τα ζητήματα υγείας, να προχωρήσουμε άμεσα και συντονισμένα σε κινητοποιήσεις μιας και όλοι παρουσιαζόμαστε να έχουμε κοινά αιτήματα
  • Άμεση στελέχωση των ΠΙ και του ΚΥΕ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό κι εξοπλισμός τους.
  • Να μένουν οι αγροτικοί γιατροί στην έδρα των ΠΙ και να μην μετατρέπονται σε περιφερόμενα μπαλώματα – Να ανακληθεί η εκδικητική διακοπή της μετακίνησης της μαίας στο ΠΙ Ραχών
https://panikarionosokomeio.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com