...................

23 Οκτ 2016

Έφυγε από κοντά μας η σ. Ανθή Ζαχάρη


Με μεγάλη θλίψη μάθαμε ότι από τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Οχτώβρη έφυγε από κοντά μας η Ανθή. Η Ανθή Ζαχάρη ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο και εργαζόταν με την ειδικότητα της γυναικολόγου.

Η ζωή της ξεκινάει από την Ρόδο στα 1973 και στα 1993 την ανταμώνουμε φοιτήτρια της Ιατρικής στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει ενεργά στο φοιτητικό κίνημα αρχικά μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, και στη συνέχεια με τις Αγωνιστικές Κινήσεις, πασχίζοντας για την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων.

Εντάσσεται στις γραμμές του ΚΚΕ(μ-λ) από το 1996 και υπερασπίζεται με την νεανική ορμή και τον δυναμισμό που την διέκρινε την ανάγκη να πάμε, να απευθυνθούμε, να παρέμβουμε στην εργατική τάξη. Συμμετέχει παντού, σε μικρές και μεγάλες μάχες, στην πρώτη γραμμή. Σε κάθε κάλεσμα για συνεισφορά και συμμετοχή στις λαϊκές κινητοποιήσεις και στις δράσεις του ΚΚΕ(μ-λ) η συντρόφισσα Ανθή δήλωνε παρούσα! Την θυμόμαστε να έχει ενεργό ρόλο στις φοιτητικές εκδηλώσεις, στην Θεσσαλονίκη – Αντίσταση 2003, στις βουλευτικές εκλογές του 2004 υποψήφια με το ΚΚΕ(μ-λ) στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Μετά το αγροτικό της φεύγει στο Λονδίνο για την ειδικότητα και παραμένει εκεί ως εργαζόμενη. Συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την πορεία του κινήματος στην Ελλάδα. Το 2011 έρχεται για να παρακολουθήσει από κοντά το κίνημα στις πλατείες.

Μας μεταφέρει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της και συχνά αναφερόταν στην αναγκαιότητα της οργανωμένης πάλης και της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος.

Ο πρόωρος και άδικος χαμός της μας γεμίζει θλίψη για την συντρόφισσα που χάσαμε, για το νέο αυτό κορίτσι, που συνταίριαζε την αξιοπρέπεια, τον δυναμισμό και την τόλμη, με την αγωνιστικότητα και την επαναστατική αισιοδοξία.

Το ΚΚΕ(μ-λ) εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της και σ’ όλους τους δικούς της ανθρώπους.

9 σχόλια:

 1. Ανώνυμος24/10/16, 4:31 π.μ.

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154631838759747&set=a.91428174746.110710.620879746&type=3&theater

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος24/10/16, 5:03 π.μ.

  Τι έγινε ξέρει κανείς?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος24/10/16, 7:01 π.μ.

  Η κηδεία της που θα γίνει; Πότε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. To επίθετο της συντρόφισσας τονίζεται στο "χα". Ζαχάρη ονομαζόταν, όχι Ζάχαρη. Το λέω μόνο διευκρινιστικά, και με καμιά διάθεση μομφής στον γράφοντα το άρθρο. Ήταν συχνό αυτό το τυπογραφικό λάθος όταν υπέγραφε κείμενα είτε στο "Έναυσμα" είτε αλλού. Πάντα περίμενε να το δει γραμμένο λάθος και πάντα το αντιμετώπιζε με γέλιο όταν συνέβαινε.
  Πολλή θλίψη για τον πρόωρο χαμό της συντρόφισσας, η οποία με την αξιοπρέπεια που τη διέκρινε, πάλεψε με την ασθένειά της τα τελευταία χρόνια, χωρίς να το μάθει πολύς κόσμος, πέρα από ελάχιστους μόνο δικούς της ανθρώπους.
  Θα θυμάμαι για πάντα τη μαχητικότητα και την αγωνιστική και αδιάλλακτη στάση της απέναντι σε κάθε άποψη, αντίληψη και νοοτροπία θεωρούσε επιζήμια για το κίνημα και την υπόθεση της επανάστασης. Με συνέπεια και μαχητική αισιοδοξία που πήγαζε από την πίστη της στις δυνάμεις των μαζών, συνέβαλε μαζί με μερικούς ακόμη συντρόφους στην δημιουργία της πλατιάς μαζικής δουλειάς του ΚΚΕ(μ-λ), του μαζικού σχήματος των Αγωνιστικών Κινήσεων στην Ιατρική Θεσσαλονίκης και της σπουδάζουσας στο ΑΠΘ όταν παρενέβαινε εκεί πριν 15 χρόνια περίπου, μια αναγνώριση που ποτέ δε δεχόταν η ίδια, προβάλλοντας - και σωστά - εκείνες της κατακτήσεις ως αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς όλης της οργάνωσης.
  Δε θα την ξεχάσουμε ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Την Ανθή τη γνώρισα μόλις μπήκα στην Ιατρική και ήταν εκείνη που με μύησε στο κίνημα. Επιβεβαιώνω πλήρως όσα έγραψε ο σ. ΝΒΤ. Συνήθιζε να λέει ότι μόλις γίνει η Επανάσταση θα μας παρακαλούσε να την αφήσουμε να κάνει λίγες διακοπές να ξεκουραστεί. Καλό ταξίδι αγαπημένη συντρόφισσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για όσους ρωτούν η κηδεία της ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα γίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


 7. Εικόνα στη ΦΕΑΠΘ ( Φοιτητική Ένωση Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και μέσα σ ένα αμφιθέατρο όπου φωνάζαν λες και ήταν σε μαγαζι Δαπιτες και Πασπίτες, η Ανθή να μην κολώνει ουτέ στις βρισιές ουτε στις χειρονομίες και στις χυδαιότητες να απαντα ψύχραιμα και προπάντων πολιτικά, να βάζει τα πράγματα με τη σωστή σειρά χωρίς να παρασύρεται απο τα μπάχαλα και το χαμηλο πολιτικό επίπεδο. Ένα παιδί η Ανθή που δεν κόλωνε ποτέ και πουθενά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος26/10/16, 7:08 π.μ.

  Ανεβάστε κείμενα της παλιά. Η Ανθή ήταν μεγάλο κεφάλαιο και απο τα δυσεύρετα άτομα πλέον στο κομμουνιστικο κίνημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com