5 Οκτ 2016

Προβολή ταινίας στο "Εκτός των Τειχών"

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Ο ΤΟΙΧΟΣ
DUVAR
YILMAZ GUNEI 1983
    32 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο του Γιλμάζ Γκιουνέι (1984), κάθε τόσο στους αγώνες του τούρκικου λαού ο Γιλμάζ δίνει το δικό του παρών, κλείνοντάς μας το μάτι
Κάθε τόσο στα πρόσωπα, τους αγώνες και τις διηγήσεις τούρκων συντρόφων, ο Γκιουνέι και οι ήρωές του ζωντανεύουν.
Μαζί μ’ αυτούς τους συντρόφους, υψώνουμε και τη δικιά μας φωνή, σφίγγουμε τα χέρια γροθιά και είναι σαν λέμε «Γιλμάζ Γκιουνέι γκιουλέ-γκιουλέ».                 
το βιβλιοπωλείο-καφέ «Εκτός των τειχών»
διοργανώνει ένα μικρό αφιέρωμα στο Γιλμάζ Γκιουνέι
              την Παρασκευή 7 Οκτώβρη

με την ταινία « Ο τοίχος», που γυρίστηκε στη Γαλλία το 1983 και πρωτοπροβλήθηκε στην Τουρκία το 2000, όντας απαγορευμένη μέχρι τότε.

Στην Τουρκία που τελεί υπό αυστηρότατο στρατιωτικό καθεστώς μεταφερόμαστε σε μια φυλακή όπου συστεγάζονται άπαντες, ανήλικοι, άντρες και γυναίκες μαζί και στην οποία επικρατούν εξαιρετικά απάνθρωπες συνθήκες πόνου, εκμετάλλευσης, αυστηρότητας και σκληρότητας.
 
Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ζώα κυριολεκτικά, δεν έχουν φαγητό, νερό να πλυθούν, τα σαπίζουν στο ξύλο και τους φέρονται πάρα πολύ άσχημα.

Ο ίδιος γράφει: “ Όλα όσα αφηγείται αυτή η ταινία είναι μνήμες αληθινών γεγονότων. Την αφιερώνω σ' αυτούς, που µε αίμα, φωτιά και δάκρυα,  αναζήτησαν το φως και το νερό μέσα στο σκοτάδι των τοίχων».
Σ' αυτήν την ταινία - ντοκουμέντο του Γκιουνέι, κύριοι πρωταγωνιστές όπως είπε ο ίδιος, είναι τα παιδιά.
Έναρξη προβολής: 8:00 μ.μ   Θα ακολουθήσει συζήτηση


ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ-ΚΑΦΕ
Εκτός των τειχών
Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348

Δεν υπάρχουν σχόλια: