...................

6 Οκτ 2016

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Σάμου για τους πρόσφυγες.

Για πολλούς μήνες ζούμε το δράμα των προσφύγων – μεταναστών, ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν μακριά από τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την εξαθλίωση της ζωής τους. Πόλεμο και εξαθλίωση που έφεραν στις χώρες τους οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσίας και ΕΕ. Και ήταν οι ίδιες δυνάμεις που φρόντισαν, με την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, συμφωνία που προσυπέγραψε και η σημερινή κυβέρνηση, να τους κλείσουν σε στρατόπεδα με συνθήκες που τους στερούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα ή να τους επαναπροωθούν στην Τουρκία. Από την άλλη (μέσω των δυνάμεων FRONTEX και NATO) κατάφεραν να εδραιώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

Οι ίδιες οι απαράδεκτες συνθήκες των στρατοπέδων (υποσιτισμός, εκμετάλλευση από ΜΚΟ, εγκλωβισμός, έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων) έχουν οδηγήσει τους πρόσφυγες σε απόγνωση, ενώ παράλληλα έχουμε περιστατικά βίας σε βάρος τους καθώς και σε βάρος αλληλέγγυων (Μυτιλήνη, Χίος, Κως). Ταυτόχρονα κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες κινήσεις που - είτε με συγκαλυμμένες είτε με απροκάλυπτα ρατσιστικές απόψεις - θέτουν θέματα κινδύνων για τη δημόσια υγεία, εθνικής καθαρότητας και βλαβών στην τοπική οικονομία από την ύπαρξη των προσφύγων. Τις τελευταίες μέρες έκανε την εμφάνισή της και στη Σάμο μια τέτοια κίνηση. Σε ένα κείμενο που απαριθμούνται μια σειρά από τοπικά προβλήματα, καταλήγουν ότι το κύριο πρόβλημα της Σάμου αυτή τη στιγμή είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και προαναγγέλει πρωτοβουλίες που θα κρατήσουν τη Σάμο “καθαρή”.

Νομίζουμε ότι τέτοιες απόψεις έρχονται να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων μας και να δημιουργήσουν τεχνητές οξύνσεις ανάμεσα στους Σαμιώτες και τους πρόσφυγες. Αιτία των προβλημάτων μας δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά οι κυβερνητικές πολιτικές που έβαλαν λουκέτο σε χιλιάδες μαγαζιά, γιγάντωσαν την ανεργία, οδήγησαν σε φτωχοποίηση την κοινωνία και συνεχίζουν χρόνο με το χρόνο να διαλύουν τη δημόσια παιδεία και υγεία. Αν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν οφείλουμε να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες τους και ανάλογα να προσανατολίσουμε τη δράση μας.

• Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν τον πόλεμο και την προσφυγιά.
• Να εφοδιαστούν οι πρόσφυγες με ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στον προορισμό που τους ενδιαφέρει.
• Όσο παραμένουν οι πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης να απολαμβάνουν των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σίτιση, στέγαση, περίθαλψη, δικαίωμα στη δουλειά).
• Οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί, αλλά μαζί τους πρέπει να αγωνιστούμε για τις ζωές όλων μας.

ΕΛΜΕ Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com