...................

17 Οκτ 2016

ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ

Κρατάτε βήμα σταθερό!
Κι έχουμε ακοίμητον εχθρό!

Περασμένες δώδεκα το βράδυ, ακούμπησε το κεφάλι της στο μαξιλάρι, αποκαμωμένη. Ποιος Μορφέας και ποια αγκαλιά. Μέσα στο κεφάλι της όρμηξαν ουρλιάζοντας οι σκέψεις.
Αυτά τα «συν», τα «πλην», τα «αν» που χαράζονται στο μυαλό, με τον ανατριχιαστικό θόρυβο, του καρφιού που αυλακώνει τη λαμαρίνα, χωρίς καν να είναι απολογισμός μια μέρας. Ήταν μια αυθαίρετη παράθεση εικόνων, σε τόπο και χρόνο, χωρίς καμιά απόχρωση.
Από το πρωί έτρεχε να μαζέψει «στοιχεία και παραστατικά», όπως τα είχε ονομάσει ο δικηγόρος, μήπως και μπορέσει να σώσει το διαμερισματάκι της, με το κόκκινο δάνειο, από τον πλειστηριασμό. Τι διαστροφή της γλώσσας και αυτή! Να ονομάζουμε τα δάνεια από τις μαύρες Τράπεζες, κόκκινα. Το κόκκινο είναι λαμπερό χρώμα. Μαύρα πρέπει να τα ονομάζουμε, Μαύρα, σκέφτηκε.
Άρχισε να κυνηγάει τα... παραστατικά. Πρώτα στο ΙΚΑ. Η ουρά στο γκισέ, ίδια ουρά κινέζικου δράκου, με μακρύ σώμα, χωρίς φτερά, με τέσσερα πόδια με πέντε δάχτυλα το καθένα. Στο ΙΚΑ, για να μαζέψει τα ένσημα από τους διαδοχικούς εργοδότες. «Δεν φαίνεστε ασφαλισμένη στο Σύστημα, αυτό το διάστημα». Στο Σύστημα. Πάντα έφτιαχνε θεούς ο άνθρωπος. Τώρα έφτιαξε το Σύστημα. Μια αόρατη δύναμη. Αν δεν το λέει το Σύστημα, δεν εργάστηκες. Και πώς ζούσες; Μπορεί να πληρωνόσουν με μαύρα. Επιτιμητική υποψία: Θα το εξετάσουμε κι αυτό. Σκέτος τρόμος, ενοχή, αμφιβολία για τα σίγουρα. Βρε μπας και δεν κόλλαγα ένσημα τότε; Μα να στο βιβλιάριό μου είναι κολλημένα! «Καλώς. Περάστε αύριο να δούμε τα χειρόγραφα αρχεία, γιατί δεν φαίνεστε στο Σύστημα».
Ύστερα στην Εφορία. Οι άνθρωποι στην ουρά, ίδιοι οι ψυχές μπροστά στον Κωκυτό, τον ποταμό των θρήνων στον Άδη. Αντίγραφα των εκκαθαριστικών, βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου, δήλωση στο Ε9, Ε2, 3, 4, 529 και όποιας άλλης υποδήλωσης γεννούσε το διεστραμμένο μυαλό του εκάστοτε υπουργού των Οικονομικών. «Λυπούμαι. Το Σύστημα έπεσε, δεν μπορώ να σας εκδώσω τα παραστατικά που ζητάτε. Περάστε αύριο». Έπεσε; Πέφτουν και τα Συστήματα;
Και συνέχεια, στην τράπεζα να πάρει την κίνηση του λογαριασμού της. «Φοβούμαι πως εδώ εμφανίζονται 100 ευρώ που δεν προέρχονται από τη μισθοδοσία σας. Θα έχετε πρόβλημα με την εφορία. Περάστε αύριο, να δούμε από ποιο λογαριασμό προέρχονται, διότι ξέρετε, αυτά έπρεπε να συνοδεύονται από δήλωση δωρεάς». Τι να είναι αυτά τα 100 ευρώ αναρωτήθηκε θολωμένη. Τότε θυμήθηκε τους συναδέλφους της, που της έκαναν δώρο στη γιορτή της, ρεφενέ. Και γυρίζοντας πλευρό χαμογέλασε.
Κάθε λέξη που περιγράφει το κάθε απαιτούμενο παραστατικό, δυσνόητη. Για να πάρεις το ακριβές παραστατικό και όχι ένα με παραπλήσιο όνομα, πρέπει να έχεις πάρει πτυχίο των Νομικών, ή των Οικονομικών Επιστημών. Ποια Επιστήμη μπορεί να παράξει τόσο άχρηστο χαρτομάνι; Υπάλληλοι αφυδατωμένοι, ανίδεοι και περιδεείς μπροστά στις χιλιάδες «διευκρινιστικές», των υπουργικών διευκρινίσεων και κατατρομαγμένοι, πως θα χάσουν τη θεσούλα τους, αν εκδώσουν λάθος παραστατικό.
«Αν» δεν είχα πάρει το δάνειο και έμενα στο νοίκι, το νοίκι, θα μου ήταν «πλην» στο μηνιάτικο. Παίρνοντας το δάνειο, στα «συν» ήταν ότι θα μου έμενε το σπίτι..., έτσι είπε η Τράπεζα. Να μπορούσε να τα ξεχάσει όλα, να τα διαγράψει. Να κάνει delete (ντιλίτ), που λέει και το... Σύστημα. Αλησμονώ και χαίρομαι/ θυμάμαι και λυπούμαι... σιγομουρμούρησε με ραγισμένη φωνή.
Ο ανατριχιαστικός θόρυβος, του καρφιού που αυλακώνει τη λαμαρίνα, της τρύπησε το κεφάλι. Τι ώρα να 'ναι; Χτες ή σήμερα; Άνοιξε τα μάτια της. Ένα αχνό φως μπήκε από τις γρίλιες του παραθύρου. Η Ηώς! σκέφτηκε, η Αουρόρα των Λατίνων, η θεότητα στην Ελληνική Μυθολογία- προσωποποίηση της Αυγής, απόγονη του Υπερίωνα, (=εκείνου που πορεύεται πάνω από τη Γη), και της Ευρυφάεσσας (= της διαχέουσας τη λάμψη της μακριά), η «Ροδοδάκτυλος» και «Χρυσοδάκτυλος», η «Χρυσόθρονος», η «Κροκόπεπλος»... Άνοιξε το παράθυρο με προσμονή. Ο ουρανός γκρίζος, χωρίς καμιά απόχρωση.
«Περάστε αύριο».
Υπάρχει άραγε ένα σύστημα που να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και κοκκινοπολύχρωμους; Αναρωτήθηκε. Δεν μπορεί θα υπάρχει, είπε με κάποια αμυδρή υπόνοια αισιοδοξίας.

http://www.m-lkke.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com