...................

12 Οκτ 2016

ΤΕΙ Αθήνας: Άλλαξε ο Μανωλιός… κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά βομβαρδιστήκαμε από μια σειρά αλλαγές. Από αλλαγές στα προγράμματα σπουδών μέχρι και στην ονομασία του ιδρύματος. Και δεν είναι μόνο αυτά. Βρισκόμαστε στην εποχή του τρίτου μνημονίου, όπου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις επιταγές των ιμπεριαλιστών, δίνει στην κυριολεξία γη και ύδωρ σ’ αυτούς. Απ’ την άλλη τάζει νέους γύρους επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού. Δεν μας ξαφνιάζουν πάντως οι «ξαφνικές» αλλαγές. Αποτελεί βασική στρατηγική του συστήματος να περνά όποια αντιδραστική αλλαγή θέλει μες το κατακαλόκαιρο, ενώ οι φοιτητές είναι απομακρυσμένοι από τα συλλογικά τους όργανα.

Το ΤΕΙ αλλάζει όνομα (ξανά)

Το ΤΕΙ Αθήνας, λέει, μετανομάζεται σε πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, μας πληροφορεί ο «καλός» πρόεδρος του ΤΕΙ, ότι θα επιλυθεί πραγματικά το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας! Αλήθεια τι πρόκειται να γίνει; Θα σταματήσει η εντατικοποίηση και το κλίμα σχολείου; Τα πτυχία μας θα είναι ενιαία χωρίς πιστωτικές μονάδες, εξειδικευμένες κατευθύνσεις αλλά με επαγγελματικά δικαιώματα; Στις υποχρεωτικές πρακτικές θα σταματήσουν να μας δίνουν ψίχουλα και θα μας ζητάνε πριν καλά πάρουμε πτυχίο; Ανάλογα επιχειρήματα περί «αναβάθμισης» του ΤΕΙ είχαμε άλλωστε ακούσει όταν αυτό έγινε ΑΤΕΙ. Αντίθετα, αυτό που άμεσα αντιμετωπίσαμε ήταν τα μονά- ζυγά εξάμηνα, προαπαιτούμενα μαθήματα, μείωση των εξεταστικών και άλλα.

Αλλάζει και το πρόγραμμα σπουδών!

Με το νέο πρόγραμμα σπουδών, στο τμήμα της συντήρησης, αυτό που επιδιώκεται είναι η επιπλέον εντατικοποίηση των σπουδαστών καθώς προστίθενται επιπλέον μαθήματα και ώρες εργαστηρίων. Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του «πανεπιστημιακού αέρα» για «περισσότερη γνώση» ή «εξασφαλισμένη δουλειά», του επιχειρήματος «δεν είσαι πλέον ΤΕΙ, πρέπει να εκσυγχρονιστείς» και άλλα τέτοια. Όλοι να βγούμε δυνατά με το αίτημα για ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. Τόσες μέρες απλά παρακολουθούμε το τι αποφάσισε η συνέλευση των καθηγητών, για ποιους θα ισχύσει κανονικά και ότι οι μόνοι που την γλιτώνουν είναι οι πτυχιούχοι! Στην πραγματικότητα, ΟΛΟΙ αντιμετωπίζουμε ένα ολοένα πιο εξαντλητικό πρόγραμμα στο όνομα της περισσότερης γνώσης, δουλεύουμε σχεδόν τζάμπα στην πρακτική στο όνομα μιας «καλής επαγγελματικής ευκαιρίας», για να καταλήξουμε εθελοντές-άνεργοι.

Αναμένουμε κι αναστολή λειτουργίας…

Με πρόσχημα την υποχρηματοδότηση, δεν έχουν οριστεί ακόμα οι καθηγητές σε μια σειρά μαθημάτων, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται. Έτσι, η σύνοδος των προέδρων, όπως μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν, απείλησε με προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ. Το πόσο νοιάζονται βέβαια οι συγκεκριμένοι για τα φοιτητικά προβλήματα φαίνεται από την ανυπαρξία εστιών, τα αυξημένα κριτήρια για τη σίτιση, τα επί πληρωμή αναλώσιμα, βιβλία. Το κύριο όμως είναι ότι οι συχνές δηλώσεις για έλλειψη χρημάτων και καθηγητών μας θυμίζει το σχέδιο Αθηνά, δηλαδή νέα κλεισίματα και συγχωνεύσεις σχολών.

Η δική μας απάντηση

Να πάψουμε να ‘μαστε θεατές και αποδέκτες των πραγμάτων και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ξέρουμε πολύ καλά άλλωστε ότι τίποτα δε μας έχει χαριστεί και τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Οι ανάγκες μας, οι σπουδές και η δουλειά μας από ένα πράγμα θα εξαρτηθούν: το αν θα υπάρξει κίνημα που θα τα διεκδικήσει και θα τα επιβάλλει. Δεν διαπραγματευόμαστε τα δικαιώματά μας! Να μπούμε στις Γενικές μας Συνελεύσεις και να πάρουμε αγωνιστική απόφαση που δε θα μπαίνει σε διαδικασία συζήτησης του τι να αλλάξει και τι όχι. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει καμία αλλαγή που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, που επιτρέπουν σε όλο και λιγότερους να σπουδάζουν. Ως νέα γενιά έχουμε καθήκον το να καθορίσουμε το παρόν και το μέλλον που εμείς επιθυμούμε και όχι αυτό που μας επιβάλλουν. Έχουμε καθήκον να ακολουθήσουμε τον δρόμο της αντίστασης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com