....................................................

6 Οκτ 2016

Εργαζόμενοι ΚΑΤ: Μήπως νιώσαμε τελικά οτι μπορούμε κάτι να διεκδικήσουμε;

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΙΩΣΑΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ,
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ;
ΣΤΟ ΚΑΤ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Την Τετάρτη έγινε συνέλευση των εργαζομένων του ΚΑΤ. Το θετικό ήταν ότι μετά από πολύ καιρό, έγινε μια σχετικά μαζική συνέλευση με κόσμο από πολλά τμήματα (κλινικές, εργαστήρια, ακτινολογικό, χειρουργεία). Οι εργαζόμενοι που μαζεύτηκαν στο αμφιθέατρο επί δυο ώρες κουβέντιαζαν με προσοχή το θέμα τις έλλειψης προσωπικού, την ανυπαρξία προσλήψεων παρά τη συνεχή υποσχεσιολογία της κυβέρνησης, όπως επίσης το γεγονός των απαραδέκτων εργασιακών σχέσεων των συμβασιούχων που αποτελούν αναλώσιμο προσωπικό χωρίς δικαιώματα, με την ανασφάλεια της απόλυσης κάθε λίγο και λιγάκι. Να σημειωθεί ότι συνάδελφοι επικουρικοί γιατροί μέσα στους επόμενους μήνες θα απολυθούν (εκτός αν αυτό ανατραπεί με αγώνα και με ανάδειξη του ζητήματος). Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το παθολογοανατομικό εργαστήριο θα μείνει με ένα μόνιμο ειδικό γιατρό αν ο συνάδελφος απολυθεί. Ο όγκος των χειρουργείων και των βιοψιών που χρειάζεται το νοσοκομείο του ΚΑΤ είναι πολύ μεγάλος. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό τι θα σημάνει η απόλυση του συναδέλφου για τη λειτουργία του παθολογοανατομικού εργαστηρίου. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους υπόλοιπους επικουρικούς συναδέλφους (επεμβατική ακτινολόγο, νευροχειρουργούς).

Το πιο θετικό όμως της συνέλευσης είναι ότι ένα τμήμα του χειρουργείου, το αναισθησιολογικό, το οποίο το τελευταίο διάστημα λειτουργεί στα όρια, (χωρίς να σημαίνει ότι είναι το μοναδικό -για την ακρίβεια τα περισσότερα λειτουργούν έτσι), αποφάσισε να κινητοποιηθεί. Πολλά χρόνια λειτουργεί στα όρια, το ποτήρι όμως ξεχείλισε όταν έφυγαν με απόσπαση δυο συναδέλφισσες και για να καλυφθούν οι ανάγκες του χειρουργείου ανακλήθηκε κανονική άδεια συναδέλφου μετά από εντολή της νοσηλευτικής διεύθυνσης. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι διοίκηση, νοσηλευτική διεύθυνση δεν έχουν καμία πρόθεση να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Το μόνο που τους απασχολεί είναι να βγει η δουλειά ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι συνάδελφοι θα δουλεύουν στα όρια της εξόντωσης, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν χρωστούμενα ρεπό χρόνων.

Η υποκρισία φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο όταν μετά τη συνέλευση έγινε μια αποφασιστικότατη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή ο οποίος ορθά κοφτά μας δήλωσε ότι προσωπικό δεν θα έρθει. Ότι ακόμα και να γίνουν οι διορισμοί που «υπόσχεται» το υπουργείο (4Κ, 5Κ προκήρυξη του 2015) οι νοσηλευτές που αντιστοιχούν στο ΚΑΤ είναι 5. Καταρρίπτονται λοιπόν πλήρως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις.

Το ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όμως είναι ότι παρά την δηλωμένη πρόθεση του διοικητή σχετικά με τις μη προσλήψεις οι νοσηλεύτριες του αναισθησιολογικού θα προβούν σε κινητοποίηση αποφασισμένες να απαιτήσουν το αυτονόητο. Αυτό συνάδελφοι πρέπει να γίνει σε όλα τα τμήματα. Κόντρα στη λογική του ρεαλισμού της αδιοριστίας εμείς να απαιτήσουμε το αυτονόητο. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και αυτό δε θα γίνει γιατί θα μας το χαρίσει καμιά «αριστερή» ή δεξιά κυβέρνηση αλλά γιατί θα το διεκδικήσουμε μόνοι μας.

Έτσι έκαναν πάντα οι εργαζόμενοι. Έτσι θα πρέπει να κάνουν και τώρα. Έτσι λοιπόν πρέπει όλο το προσωπικό, όπως και αποφασίστηκε στη συνέλευση, να στηρίξει το αναισθησιολογικό στην κινητοποίηση που θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου (μια νοσηλεύτρια ανά αίθουσα όπως ορίζει «η Ασφαλής χορήγηση αναισθησίας» και οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας). Μέχρι τώρα καλούνταν να κρατήσουν δύο αίθουσες ή και παραπάνω, καλούνταν επίσης μια νοσηλεύτρια να καλύψει την ανάνηψη μόνη της χωρίς γιατρό όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή καλούνταν να κρατήσει μόνη της 7 με 8 άμεσα μετεγχειρητικούς ασθενείς.

17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ.
ΕΤΣΙ ΑΠΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/10/16, 2:38 μ.μ.

    Δεν γινετε αναφορα για συμετοχη στην χθεσινη -ΠΕΜΤΗ 6η 9ου-κινητοποιηση για την υγεια.ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/10/16, 10:45 μ.μ.

    ναι μανώλη ίσως εχεις δίκιο, αλλά η ανταποκριση κεντραρει στα του ΚΑΤ. η συμμετοχή του Κατ ήταν κατα τι καλύτερη στη σταση εργασίας ή θα έλεγ πιο ουσιαστική αφού συμμετείχε κόσμος ο οποίος είχε έρθει την προηγουμένη στη συνέλευση. να σου πω ότι υπάρχει σχετική ανατποκριση της ταξικής πορείας για την κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ που αν δεν δημοσιευηκε ακόμα , θα δημοσιευθεί μεσα στις επόμενες ώρες. Μια σημείωση πάντως , ηεμπειρία του ΚΑΤ των τελευτάιων ημερών δείχνει οτι ο κόσμος σε τοπικες κινήσεις που έχουν νόημα και συγκεκριμένο στόχο έχει διάθεση να συμμετεχει. εν αντιθέσει με τις κινητοποιησεις-φιέστες της ΠΟΕΔΗΝ που τον απογοητευουν, τον ξενερώνουν, μη σου πω τον αποτρεπουν. γι αυτό να πυκνωσουν οι κινητοποιησεις οι τοπικές και μετα να εξαναγκάσουν την ΠΟΕΔΗΝ σε ουσιαστικές και γενικευμένες κινητοποιησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com