...................

20 Οκτ 2016

Η κοινή δράση απαιτεί να τηρούνται βασικές υποχρεώσεις (για την πορεία στις 20/10 ή με αφορμή αυτή)

Αναγκαζόμαστε να τοποθετηθούμε με βάση ορισμένες αρνητικές κινήσεις που διαπιστώσαμε τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της κοινής δράσης για την αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική- αντιφασιστική διαδήλωση στις 20/10.

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ(μ-λ) έχει προωθήσει και έχει υπηρετήσει την κατεύθυνση της κοινής δράσης, της συμπόρευσης και της συνεργασίας στο κίνημα και τους αγώνες με όλες του τις δυνάμεις. Είναι γνωστή η επιμονή μας σε καλέσματα - συσκέψεις ακόμη και όταν οι δυνάμεις στις οποίες απευθυνόμαστε αρνούνται πεισματικά. Ακόμα και όταν, παρά το γεγονός ότι «μας έκαναν τη χάρη» να παραβρεθούν, έθεταν ως προαπαιτούμενο για κοινή δράση το «μεταβατικό πρόγραμμα» τους, δυναμιτίζοντας την όποια προσπάθεια. Είναι επίσης γνωστό ότι όπου η κοινή δράση «περπάτησε», ακόμη και εκεί που ο συσχετισμός δύναμης μας το επέτρεπε αλλά οι Αρχές μας όχι, ποτέ δεν κινηθήκαμε με λογική να «καπελωθεί» μια κοινή προσπάθεια, μιας και τέτοιες λογικές την υπονομεύουν. Αυτά και πολλά αλλά που για οικονομία χώρου δεν αναφέρουμε είναι γνωστά και καταγεγραμμένα.

Επίσης είναι γνωστή η αρνητική κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Στη βάση των εκλογικών σχεδιασμών διαφόρων οργανώσεων και κομμάτων, όποια πρωτοβουλία παίρνονταν, αντί να υπηρετεί τις ανάγκες του λαϊκού και εργατικού κινήματος, προσέβλεπε στη κατοχύρωση όρων στις μεταξύ τους διεργασίες για τις όποιες εκλογικές συγκολλήσεις. Πρόσφατη επίσης είναι η αρνητική εξέλιξη γύρω από το προσφυγικό, που με ευθύνη δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του «Συντονισμού», δεν επιτεύχθηκε η συμπόρευση στο λιμάνι του Πειραιά (9/4/16) προκειμένου να εκφραστεί με μαζικό τρόπο η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες.

Σίγουρα οι πολιτικές διαφοροποιήσεις γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι μεγάλες και σοβαρές. Αν και θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις-αναλύσεις, τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης που θέτει η Οργάνωση μας επιβεβαιώνονται από την ίδια τη πραγματικότητα, σε αντίθεση με λογικές και αιτήματα άλλων δυνάμεων, δεν θα μπούμε τώρα σε αυτό το πεδίο κριτικής και αντιπαράθεσης.
Όπως τονίσαμε ανοικτά από το βήμα των τελευταίων μας εκδηλώσεων: «Η συστηματική ανάδειξη της ανάγκης ότι με όσα και όποια όπλα διαθέτει στις μέρες μας ο λαός, η εργατική τάξη, η νεολαία, οι άνεργοι πρέπει να οικοδομήσουν εστίες αντίστασης αποτελεί κεντρικό καθήκον για μας. Τέτοιες εστίες που θα δοκιμάζονται μέσα στην ταξική πάλη, στη σύγκρουση με τον αντίπαλο, θα κατοχυρώνουν στα πλαίσια τους τις ευρύτερες δυνατές συσπειρώσεις με ανοιχτή-δημοκρατική διαδικασία και σεβασμό στους μίνιμουμ στόχους και τις αιχμές πάλης που αυτές θα συνομολογούν και θα παλεύουν. Είναι οπωσδήποτε στοιχείο της φάσης που περνάμε και της ήττας του κινήματος η πανσπερμία των συλλογικοτήτων, των οργανώσεων, των πρωτοβουλιών που εμφανίζονται και υπάρχουν. Επιβάλλεται και πρέπει να επιδιώκεται η συνεργασία, η συμπόρευση, ο συντονισμός μεταξύ τους όπου και όσο είναι εφικτό. Με πνεύμα ανοιχτό και δημοκρατικό πρέπει να αναζητούνται οι κοινοί στόχοι. Με ανάλογη δημοκρατική νοοτροπία πρέπει να ευνοείται η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα τους μιας και υπάρχει σωρεία διαφορετικών απόψεων. Συνεργασία και αντιπαράθεση λοιπόν, ενότητα και πάλη.», τονίζεται στη κεντρική πολιτική εισήγηση που έγινε στον πρόσφατο κύκλο εκδηλώσεων της Οργάνωσης μας σε μια σειρά από πόλεις. Ενώ συγκεκριμένα για το προσφυγικό υπογραμμίζει ότι «… παρ’ όλο που η κατάσταση δεν επιτρέπει θριαμβολογία, αλλά ούτε και παραγνώριση των πολλών αδυναμιών και καπελωμάτων, τον μικροηγεμονισμό και την υποκειμενική περιχαράκωση, θέλουμε να πούμε ότι το δυναμικό της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΑΑΣ στηρίζει τη δημιουργία μιας προσπάθειας που θέλει να πάει κόντρα στο αντιδραστικό ρεύμα και να απαιτήσει απευθυνομενο και προς τους πρόσφυγες και προς τον ντόπιο πληθυσμο ωστε ολοι οσοι βρισκονται στην χωρα μας να έχουν ίδια δικαιώματα.».

Ήδη, η Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ είχε αποφασίσει να ανοίξει μια νέα πλατιά πανελλαδική καμπάνια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πριν ανακοινωθεί το κάλεσμα του «Συντονισμού», προκειμένου να παρέμβει πρωτίστως στον ελληνικό λαό αλλά και στους πρόσφυγες, για να κοντράρει το αντιδραστικό κλίμα που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής που δίνει χώρο στα ρατσιστικά, εθνικιστικά και φασιστικά κηρύγματα. Σε αυτή τη βάση ανταποκρίθηκε στη σύσκεψη στις 26/9 θέτοντας την ανάγκη για συμπόρευση, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση των υλικών (δελτίο τύπου της σύσκεψης, κάλεσμα, αφίσα) και τη συνδιοργάνωση μαζί με πολλές άλλες συλλογικότητες της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής-αντιφασιστικής διαδήλωσης στις 20/10. Στη σύσκεψη μάλιστα προτάθηκε από τη μεριά της και υιοθετήθηκε η διαδήλωση να καταλήξει στην αμερικανική πρεσβεία. Σε αυτή τη βάση επίσης τα σχήματα της σε διάφορες πόλεις της χώρας πήραν τη πρωτοβουλία για πλατιές συσκέψεις ώστε την ίδια μέρα να υπάρχει πανελλαδική έκφραση της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής-αντιφασιστικής κατεύθυνσης και έχουν πρωτοστατήσει για τη μαζικοποίηση της. Ενώ παράλληλα σε πόλεις που δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση διαδήλωσης έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις-δράσεις των σχημάτων της.

Φαίνεται όμως ότι δεν διακατέχει το ίδιο πνεύμα τις δυνάμεις του «Συντονισμού» που τις τελευταίες μέρες έντονα προσπαθεί να «καπελώσει» την κοινή προσπάθεια και να εμφανίσει τη πορεία στις 20/10 ως δική του διοργάνωση. Αφού ήδη στην Πάτρα προέτρεξε να ανακοινώσει κάλεσμα για διαδήλωση χωρίς να προηγηθεί καμία σύσκεψη φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα όπου αναπαράγεται διαδικτυακά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» (https://www.efsyn.gr/arthro/antipolemikes-diadiloseis-se-oli-tin-ellada-tin-pempti) όπου αναφέρει χαρακτηριστικά «Αντιπολεμική κινητοποίηση διοργανώνει ο Συντονισμός Προσφυγικού-Μεταναστευτικού την Πέμπτη 20 Οκτώβρη σε εννέα πόλεις της Ελλάδας μετά από κάλεσμα που έκανε για αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές, αντιφασιστικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.».


Να θυμίσουμε λοιπόν στους συντρόφους του «Συντονισμού» ότι η συνεργασία, η συμπόρευση και η κοινή δράση στο κίνημα, που και οι ίδιοι επικαλούνται, προϋποθέτει και τη τήρηση βασικών υποχρεώσεων από τη μεριά των δυνάμεων. Προϋποθέτει το σεβασμό της υπογραφής που διαμορφώνεται και αυτή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι «σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες, αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, συντονισμοί, οργανώσεις, κινήσεις» και όχι «Συντονισμός για το προσφυγικό-μεταναστευτικό». Προϋποθέτει την ισοτιμία όλων των συμμετεχόντων χωρίς εν γένει προνόμια για αυτόν που πηρέ πρώτος τη πρωτοβουλία. Ας διδαχτούν από αντίστοιχες δικές μας «πρωτιές» ή ακόμη και από τις πρωτοβουλίες που πήραμε σε πόλεις της επαρχίας για τις 20/10. Προϋποθέτει μια στοιχειώδη ειλικρίνεια πολιτικών επιχειρημάτων και όχι κατασκευασμένα επιχειρήματα κατά πως βολεύει τον καθένα όπως το περιβόητο «πρώτα τα σωματεία και μετά οι συλλογικότητες, οι οργανώσεις και τα κόμματα».

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, με τις αυξημένες απαιτήσεις και τα καθήκοντα που βάζει σε όλους μας, τουλάχιστον ας ανταποκριθούμε στα στοιχειώδη. Να μείνουν στο περιθώριο οι μικροηγεμονισμοί για να βρουν έδαφος να καρποφορήσουν και να αναπτυχτούν κοινές προσπάθειες, όπως η συγκεκριμένη αλλά και άλλες, ενάντια στην επίθεση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, για να γεννηθούν εστίες αντίστασης και διεκδίκησης, ώστε να πάρουν κουράγιο και δύναμη, μέσα από τους αγώνες, λαός και εργαζόμενοι.

Βάρλας Γιάννης
Μπουγιούκας Δημήτρης

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος22/10/16, 9:03 μ.μ.

  Η "ΕφΣυν" την προηγουμενη Τριτη ειχε ρεπορταζ για το συλλαλητηριο για τις ΣΣΕ στο Συνταγμα κι εγραφε οτι "καλουσε η ΑΔΕΔΥ και δυναμεις του ΠΑΜΕ",ενω το συλλαλητηριο ηταν εξ ολοκληρου υποθεση του ΠΑΜΕ,αφου το προπαγανδιζε ο Ριζοσπαστης,το 902.gr κλπ ολοκληρες εβδομαδες πριν…Και ΑΔΕΔΥ δεν φανηκε πουθενα ουτε για δειγμα.
  Τι περιμενατε λοιπον απο την εν λογω εφημεριδα;
  Η γενικη διαπιστωση του κοσμου που κατεβηκε την Πεμπτη ηταν οτι καλουσε "λαος",δηλαδη πληθος οργανωσεων,συλλογικοτητων κλπ με κορμο τον "Συντονισμο".
  Για 9/4/16 στον Πειραια εννοειτε την πορεια εναντιον της ομιλιας του αρχιναζι Μιχαλολιακου; Μα στην εν λογω πορεια ηταν μονο η ΚΕΕΡΦΑ με πολυ λιγα ατομα,η ΟΡΜΑ και καποιοι απο τον αναρχικο χωρο…Δεν υπηρχε καμια ΑΝΤΑΡΣΥΑ,καμια ΑΑΣ…
  ΓΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος22/10/16, 9:20 μ.μ.

  Εσύ αναφέρεσαι στη Κυριακή 10/4. Το κείμενο αναφέρεται στη προσπάθεια που έγινε να γίνει κοινή διαδήλωση στο λιμάνι του Πειραιά το Σάββατο 9/4 όπου τελικά συμμετείχαν η Λαϊκή Αντίσταση, η ΟΡΜΑ, η Κόντρα και μια σειρά άλλες συλλογικότητες που δεν τις θυμάμαι τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com