...................

19 Σεπ 2016

Ινδία: Διεθνής κινητοποίηση για να σωθεί η ζωή του επαναστάτη ηγέτη Μ. Kannampilly (σ.Ajith)

Υπερασπιστές των δημοκρατικών δικαιωμάτων, διανοούμενοι και επιτροπές για τις πολιτικές ελευθερίες στην Ινδία αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει τις ανακοινώσεις και τις δράσεις τους απαιτώντας να σωθεί η ζωή του επαναστάτη Murali Kannampilly. Ο K. Muraleedharan η Murali Kannampilly γνωστός στο μαοϊκό κίνημα της Ινδίας με το επαναστατικό-συγγραφικό ψευδώνυμο “σύντροφος Ajith” βρίσκεται στην κεντρική φυλακή υψίστης ασφαλείας Yerwada της Πούνε από τον περσινό Μάιο σε συνθήκες απομόνωσης και κακομεταχείρισης.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο σύντροφος Ajith εισήχθη στο νοσοκομείο των φυλακών με οξείς πόνους στο στήθος . Η αστυνομία και οι αρχές των φυλακών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιτρέπουν την συνεχή ιατρική παρακολούθηση όπως συνέστησαν οι γιατροί κι έτσι ο κρατούμενος αναγκάστηκε να καταφύγει σε απεργία πείνας. Η αστυνομία, παρά τις ιατρικές συστάσεις, τον υποχρέωσε να σταματήσει την απεργία πείνας και τον μετέφερε και πάλι στη φυλακή. Η υγεία του πλέον είναι σε επικίνδυνη κατάσταση. Ο σύντροφος Ajith έχει κάνει ήδη μια χειρουργική επέμβαση στην καρδιά (μπαϊπάς) και η συνέχιση της κράτησης του σε αυτές τις συνθήκες, χωρίς ιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη αποτελεί μια σίγουρη πορεία προς τον θάνατο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου (ΕΔΜ) που κυκλοφόρησε διεθνώς στις 8 Σεπτέμβρη:  

“.....ο σ. Ajith Kannampilly είναι ένας επαναστάτης που συμπορεύτηκε με τις κομμουνιστικές πολιτικές από τα φοιτητικά του χρόνια και επηρεάστηκε από το ναξαλίτικο κίνημα όταν αποφοιτούσε σαν μηχανικός. Ο Murali προσχώρησε στο επαναστατικό κίνημα ως φοιτητής και αργότερα έλαμψε σαν δάσκαλος στο ίδιο κίνημα. Είναι ένας από τους λαμπρότερους διανοούμενους της πολιτικής οικονομίας και της μαοϊκής ιδεολογίας στην χώρα. Συμμετείχε ενεργά στις ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις για τον επαναστατικό προσανατολισμό του ινδικού κομμουνιστικού κινήματος και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενότητα των δυνάμεων του. .....Στα σπουδαιότερα πολιτικά του έργα συμπεριλαμβάνονται το “Γη, Κάστες και Δουλεία”, μια πρωτοποριακή μελέτη πάνω στη γη, τις μεταρρυθμίσεις, τις κάστες και τις αγροτικές σχέσεις στην Κεράλα και το “Ενάντια στο Αβακιανισμό”, μια ιδεολογική κριτική του Μπομπ Αβακιάν, του δογματικού ρεβιζιονιστή ηγέτη του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ. Σαν ένας από τους πρωτοπόρους μαοϊκούς στοχαστές και θεωρητικούς, ο Ajith έχει γράψει αρκετά σημαντικά άρθρα και απαντήσεις σε θέματα που σχετίζονται με το φύλο και τις κάστες από μαοϊκή σκοπιά. Ήταν εκδότης του διεθνούς περιοδικού A World to Win” , που έβγαζε παλιότερα το Διεθνιστικό Επαναστατικό Κίνημα, συντονιστικό κέντρο διαφόρων μαοϊκών κομμάτων και δυνάμεων ανά τον κόσμο.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της ζωής του είναι ότι σαν παιδί ταξίδεψε με τον πατέρα του, υπάλληλο της Ινδικής Πρεσβείας στο Πεκίνο (1958-1961), και είχε την σπάνια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μάο....”

Απο την σύλληψη του στις 8 Μαΐου του 2015 σε ένα νοσοκομείο της πόλης Talegaon Dabhade, της επαρχίας Πούνε στην Μαχαράστρα, δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του παρά μόνον πως η σύλληψη του έγινε με βάση τον δρακόντειο νόμο Περί Πρόληψης Παράνομων Ενεργειών. Είναι ένα από τα πολλά θύματα αυτού του δρακόντειου νόμου, όπου κάποιος μπορεί να συλληφθεί χωρίς λόγο και να κρατηθεί απεριόριστα χωρίς καμία ένδειξη ή κατηγορία εναντίον του. Ο ίδιος ο Murali έχει προσαχθεί στο δικαστήριο μόνο μια φορά τους δεκαπέντε μήνες κράτησης του!

Στις ημέρες της σύλληψης του το ΚΚ Ινδίας(Μαοϊκό) σε σχετική ανακοίνωση του πληροφορούσε πως ο σύντροφος Ajith, ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αφότου ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό -Λενινιστικό) Ναξαλμπαρί στο οποίο παλιότερα υπήρξε ηγέτης ενώθηκε με το ΚΚ Ινδίας( Μαοϊκό). Στην διαδικασία ενότητας ο σύντροφος Ajith, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τότε συνέχιζε την έντονη δραστηριότητα του στην Κεράλα και αλλού γράφοντας και εκπαιδεύοντας πολιτικά στελέχη του μαοϊκού κινήματος.

Το κίνημα αλληλεγγύης που έχει πάρει και διεθνείς διαστάσεις με διαβήματα και συγκεντρώσεις έξω από κτίρια των ινδικών προξενικών αρχών απαιτεί να παρασχεθεί άμεση ιατρική φροντίδα στον Murali και να επιτρέψουν έστω στο γιο του να μείνει και να τον βοηθά ειδάλλως να απολυθεί με εγγύηση για ιατρικούς λόγους.

Με μια πρόσφατη δήλωση, που υπογράφεται από διεθνώς αναγνωρισμένους στοχαστές, ακαδημαϊκούς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Νόαμ Τσόμσκι, Γκαγιάτρι Τσακραβόρτι Σπίβακ, Partha Chatterjee, Anand Teltumbde, Prabhat Patnaik, Μπέρναρντ ΝτεΜέλλο, Meena Kandasamy κ.α., απαιτείται απο τις ινδικές αρχές “να διασφαλίσουν μια δίκαιη, διαφανή και γρήγορη δίκη ή να τον απολύσουν με εγγύηση”. Η δήλωση είναι ενδεικτική της αλληλεγγύης και της διαμαρτυρίας σε διεθνές επίπεδο ενάντια στη σιωπή του Ινδικού κράτους που δεν αποκλείεται να επιθυμεί την εξόντωση πολιτικών κρατουμένων και διαφωνούντων. Στην Ινδία γνωστοί αγωνιστές και ακαδημαϊκοί όπως ο Βαραβάρα Ράο Πρόεδρος του Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου και ιδρυτής της Ένωσης Επαναστατών Συγγραφέων, ο καθηγητής G. Haragopal, απο την Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πολιτικών Κρατουμένων ο καθηγητής C. Sheshayya, Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Άντρα Πραντές, ο καθηγητής G. Lakshman, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών της Τελενγκάνα και ο πρόσφατα αποφυλακισθείς υπό όρους καθηγητής G. N. Saibaba, Αναπληρωτής Γραμματέας του ΕΔΜ, πρωταγωνιστούν στο δημόσιο κίνημα υπεράσπισης της ζωής του συντρόφου Ajith.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com