20 Σεπ 2016

ΗΠΑ - Ισραήλ: Συμφωνία....πολέμου

Μπορεί να χρειάζεται κάθε χρονιά την έγκριση του Κογκρέσου για να δοθεί η δόση αλλά η νέα δεκαετής συμφωνία παροχής της αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, αποτελεί δίχως υπερβολή μια σχεδόν βέβαια πρόβλεψη πολέμων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας. Με τα 38 δις δολάρια που θα κατανεμηθούν σε δέκα χρόνια με αρχή το 2019, το Ισραήλ δεσμεύεται να αγοράζει αμερικάνικα οπλικά συστήματα ύψους τουλάχιστον 3,8 δις δολαρίων τον χρόνο, επεκτείνοντας ή ανανεώνοντας την πολεμική του μηχανή. Είναι η μεγαλύτερη τέτοιου είδους συμφωνία των ΗΠΑ με άλλο κράτος-σύμμαχο στον κόσμο!

Αρκετοί από όσους παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην κυβέρνηση Νετανιάχου εστίασαν στο γεγονός πως με την συμφωνία το Τελ-Αβίβ θα χάσει σταδιακά το δικαίωμα να επιδοτεί την δική του στρατιωτική βιομηχανία με αμερικάνικα δολάρια. Η συμφωνία προβλέπει πως στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η βοήθεια θα προορίζεται αποκλειστικά για αγορές εξοπλισμού από τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες και όχι όπως τώρα που το Ισραήλ διοχετεύει σχεδόν το ένα στα τέσσερα δολάρια στην δική του παραγωγή και κατ' επέκταση στις εξαγωγές πολεμικού υλικού. Αυτή η πλευρά της συμφωνίας δείχνει πως οι Αμερικανοί όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους σφίγγουν τα λουριά του ελέγχου της ισραηλινής πολεμικής μηχανής. Εχει και αυτό την σημασία του! Την ίδια στιγμή όμως θέλουν να την αναβαθμίσουν προσθέτοντας κονδύλια ειδικά στην αντιπυραυλική λεγόμενη άμυνα, στην ουσία στις τεχνικές δυνατότητες του Ισραήλ να κτυπά προληπτικά σε μεγαλύτερη ακτίνα.

Για όλους όσους προσπαθούν να προβλέψουν την πορεία των μεσανατολικών εξελίξεων αυτή η συμφωνία και μάλιστα με την υπογραφή του απερχόμενου Ομπάμα δεν μπορεί να έχει δεύτερη μετάφραση. Είναι μια κραυγαλέα υπογράμμιση πως η περιοχή και οι λαοί της δεν πρόκειται να βρούνε ησυχία. Οι πολεμικές συγκρούσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη στον βαθμό που αφεντικά θα παραμένουν οι ιμπεριαλιστές και τα κάθε λογής μαντρόσκυλα τους!

Από τη στήλη Προβολές της Προλεταριακής Σημαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: