....................................................

6 Σεπ 2016

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!

Καινούριο πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών σε βάρος εργαζόμενων και ανέργων ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με αυτό, για 10.000 ανέργους, το επίδομα ανεργίας τους (360€) θα χαρίζεται σε μια επιχείρηση για 12 μήνες, αρκεί να έχει μέχρι 10 εργαζόμενους, να μην έχει κάνει απολύσεις το προηγούμενο τρίμηνο, να πληρώνει το υπόλοιπο ποσό για να συμπληρωθεί ο βασικός μισθός του εργαζόμενου και να τον κρατήσει για 3 επιπλέον μήνες, πάλι επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ. Στο τέλος του 15μηνου, ο εργοδότης όχι μόνο θα έχει ξεζουμίσει τον άνεργο πληρώνοντας λιγότερα από 300€ το μήνα (και ακόμα λιγότερα αν πρόκειται για κάτω των 25 χρονών), αλλά θα μπορεί και να τον απολύσει χωρίς αποζημίωση!
Το νέο αυτό πρόγραμμα αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης του επιδόματος ανεργίας. Μια κατεύθυνση που έχει χαραχτεί από την ΕΕ και πρόθυμα υλοποιείται και από αυτή την κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί το μοντέλο που προωθείται εδώ και χρόνια με τα δεκάδες χρηματοδοτούμενα προγράμματα («κοινωφελούς» εργασίας, βάουτσερ κ.ά.): ο ελαστικοποιημένος, περιπλανώμενος μισο-εργαζόμενος / μισο-άνεργος, όμηρος στα χέρια του κράτους και της εργοδοσίας, απομονωμένος και αδύναμος μπροστά στους εκβιασμούς που οδηγούν σε ολοένα χειρότερη θέση συνολικά τους εργαζόμενους. Είναι λοιπόν πλήρης αναστροφή της πραγματικότητας η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα ως «επιδότηση της απασχόλησης», όταν πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο εκμετάλλευσης των ανέργων και χτυπήματος των εργατικών δικαιωμάτων, ένα μέτρο που νομιμοποιεί τις πιο χυδαίες πρακτικές της εργοδοσίας στη λεγόμενη «αγορά εργασίας».

Το επίδομα ανεργίας ανήκει στους εργαζόμενους, όχι στην εργοδοσία!

Αυτοί το έχουν πληρώσει και με τις κρατήσεις στους μισθούς τους και με την υπεραξία που τους κλέβει συνολικά το κεφάλαιο. Ήδη το στερούνται εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και κάθε χρόνο μειώνεται και αυτό το ποσοστό των ανέργων που το λαμβάνει. Η ανεργία δεν είναι επιλογή κανενός εργαζόμενου αλλά αποτέλεσμα της ίδιας της λειτουργίας του συστήματος, το οποίο την αξιοποιεί για να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτούς ακριβώς τους στόχους έχει και η κυβέρνηση με το νέο πρόγραμμα.
Γι’ αυτό πρέπει το πρόγραμμα αυτό όπως και όλη η αντεργατική πολιτική που θέλει να μετατρέψει τους ανέργους σε πολιορκητικό κριό των εργατικών δικαιωμάτων να βρει απέναντί της από κοινού εργαζόμενους και ανέργους. Γιατί δημιουργεί έναν ακόμα διαχωρισμό ανάμεσα στους ανέργους, Γιατί ακόμα κι αν αρχικά παρουσιάζεται «προαιρετική», η ένταξη σε αυτό ή παραπλήσιο πρόγραμμα θα γίνει τελικά υποχρεωτική για όλους τους επιδοτούμενους ανέργους. Γιατί διαμορφώνει μια κατάσταση όπου κάθε εργο-δότης θα απαιτεί την ένταξη ενός εργαζόμενου σε τέτοιο πρόγραμμα για να τον προσλάβει. Γιατί ευνοούνται οι απολύσεις των ήδη εργαζόμενων για να αντικατασταθούν από επιδοτούμενους. Γιατί κάθε χειροτέρευση στους όρους κάλυψης και προστασίας των ανέργων αυξάνει την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία σε κάθε χώρο δουλειάς.

• Επίδομα ανεργίας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας!
• Όχι στα προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων!
• Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com