29 Σεπ 2016

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για συμβασιούχους και εργολαβικούς: αξιόλογα συμπεράσματα, να υπάρξει συνέχεια!

Μια αξιόλογη κινητοποίηση συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 28-9-16 έξω από το υπουργείο Υγείας. Η κινητοποίηση έγινε με απόφαση διοικητικών συμβουλίων σωματείων των νοσοκομείων Αττικό, Ευαγγελισμός, Άγιος Σάββας, ΚΑΤ, Σωτηρία. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με ευέλικτη σχέση εργασίας (μπλοκάκια, επικουρικοί, 5μηνα) δεν είχαν μαζική παρουσία.
Στη συγκέντρωση τον παλμό έδωσαν οι καθαρίστριες εργαζόμενες σε εργολάβους. Παρευρέθησαν δεκάδες καθαρίστριες από τα παραπάνω νοσοκομεία οι οποίες αψηφώντας την τρομοκρατία που υφίστανται καθημερινά ήρθαν αποφασισμένες να καταγγείλουν τις άθλιες εργασιακές σχέσεις με τις οποίες δουλεύουν τόσα χρόνια. Αντιπροσωπεία που συναντήθηκε την ώρα της συγκέντρωσης με τον υφυπουργό υγείας (πρόεδροι σωματείων και ομοσπονδιών και δυο καθαρίστριες) πληροφορήθηκε ότι ετοιμάζεται σχέδιο στελέχωσης όλων των βοηθητικών -όπως τις ονόμασαν- υπηρεσιών (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη κτλ) στη δημόσιο πλην ΟΤΑ με διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι συμβάσεις έργου όπως πριν από λίγους μήνες είχε ψηφιστεί (αλλά δεν είχε ακόμα εφαρμοστεί).
Οι εργολάβοι μπορεί να απομακρύνονται από τα νοσοκομεία με αυτό τον τρόπο (που μένει να δούμε πόσο καιρό θα πάρει αυτή η διαδικασία και αν πράγματι θα γίνει) το ουσιαστικό πρόβλημα όμως παραμένει δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι θα είναι και πάλι στην ανασφάλεια μιας και πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Οι καθαρίστριες που δουλεύουν για πολλά χρόνια στο ίδιο νοσοκομείο (κάποιες πάνω από δέκα χρόνια) κατάλαβαν ότι η προκήρυξη αυτών των θέσεων με διετή σύμβαση πολύ πιθανό να σημάνει την απόλυση τους. Κανείς δεν τους διασφαλίζει ότι θα βρίσκονται μέσα στη λίστα των διετών συμβάσεων (έγινε σαφές ότι η προϋπηρεσία στο νοσοκομείο δεν θα μοριοδοτείται). Κανείς επίσης δεν τους διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν στη δουλειά μετά το πέρας των δυο ετών.
Οι επικουρικοί άλλωστε των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μετά τις 30-9 θα απολυθούν όπως ρητά δήλωσε ο υφυπουργός. Τα πεντάμηνα με το πέρας της σύμβασης απολύονται.
Αυτό το αντιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες. Φοβούνται ότι αν φύγουν οι εργολάβοι αλλά προσληφθούν ως συμβασιούχοι θα προστεθούν και αυτοί ση μεγάλη λίστα των ευέλικτων μορφών που κάθε λίγο και λιγάκι βρίσκονται στην ανεργία.
Οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, να δυναμώσουν, να συντονιστούν με ένα και μοναδικό αίτημα, παρά την ασάφεια που δημιουργούν συνδικαλιστές, ακόμα και αριστεροί, κεντράροντας στο αίτημα να φύγουν οι εργολάβοι και μετά να παλέψουμε για μόνιμες θέσεις εργασίας.
Ο αγώνας θα πρέπει να είναι παράλληλος με ένα και μοναδικό αίτημα. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζόμενων. Άμεση πρόσληψή τους με μόνιμη και σταθερή σχέση από το νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com