3 Σεπ 2016

Κέντρο κράτησης προσφύγων Ριτσώνας, σε απεργία πείνας προχώρησαν δέκα έγκυες γυναίκες και μητέρες

Φτάνοντας στην έσχατη εκείνη κατάσταση όπου –όπως γράφει το πανό της φωτογραφίας– προτιμούν ακόμα και το θάνατο γι’ αυτές και τα μωρά τους απ΄ τη ζωή σ΄ αυτή την αθλιότητα, στο κέντρο «φιλοξενίας» (sic) προσφύγων Ριτσώνας, 10 έγκυες και μητέρες νεογέννητων ξεκίνησαν στις 25 Αυγούστου απεργία πείνας. Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται απεργία πείνας στο στρατόπεδο αυτό, ενάντια στις άθλιες συνθήκες κράτησης, διαβίωσης, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων απ’ τη Συρία και το Ιράκ, των θυμάτων αυτών του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Τον περασμένο Μάρτη και Απρίλη πρόσφυγες είχαν πραγματοποιήσει επίσης απεργίες πείνας. Καταγγελίες ανέφεραν τότε την ανυπαρξία τρεχούμενου νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, την έλλειψη υποδομών για τις σκηνές όπου μένουν και για την αποχέτευση, σχετικά με το φαΐ που «δεν τρώγεται ακόμα κι από πεινασμένους», την εμφάνιση φιδιών, σκορπιών και ποντικιών ανάμεσα στις σκηνές που ζουν οι πρόσφυγες…
Σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή τους, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο («Ανοιχτή επιστολή Σύριων και Ιρακινών προσφύγων του καταυλισμού Ριτσώνας» 16/8) οι πρόσφυγες επαναφέρουν δημόσια τις καταγγελίες που αφορούν όλο το φάσμα της διαβίωσής τους στο άθλιο αυτό κέντρο, την απομόνωσή τους, την ανασφάλειά τους για το μέλλον, την ψυχολογική πίεση, την εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών και θέτουν μια σειρά αιτήματα. Οι γυναίκες απεργοί πείνας, εκτός απ΄ τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ζήτησαν και 24ωρη ιατρική περίθαλψη και τη διαθεσιμότητα ασθενοφόρου. Χαρακτηριστική επίσης ήταν η εναντίωση στις λεγόμενες ΜΚΟ τις οποίες οι πρόσφυγες εμπόδισαν να μπουν στο στρατόπεδο, ενώ σε πλακάτ καταφέρονταν ενάντια και στον ΟΗΕ αλλά και στον Ερυθρό Σταυρό που άφηνε ακάλυπτο τον καταυλισμό το απόγευμα.
Η απεργία πείνας των εγκύων έληξε τελικά στις 30/8 μετά από προτροπή άλλων προσφύγων που ανησυχούσαν για την υγεία των γυναικών. Στην κατάσταση αυτή έχουν καταδικάσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν βίαια απ΄ τις πατρίδες τους και που βρίσκονται ουσιαστικά φυλακισμένοι σε μια σειρά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη χώρα μας οι τελευταίες αποφάσεις των ιμπεριαλιστών της Ε.Ε. σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, όπως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Που όταν δεν προκρίνουν την υπερεκμετάλλευση και το ξεζούμισμά τους, επιβάλλουν την περιθωριοποίηση, τον εγκλωβισμό και τη φυλάκισή τους. Συμμέτοχη και συνένοχή σ΄ αυτό είναι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ που, υποταγμένη στις επιταγές των ιμπεριαλιστών, εφαρμόζει την πολιτική του εγκλεισμού, της στέρησης βασικών δικαιωμάτων, της εξαθλίωσης και της καταστολής ακόμα, εφόσον χρειαστεί. Στο ίδιο πλαίσιο που εφαρμόζει την αντιλαϊκή και αντεργατική πολίτικη απέναντι στον ελληνικό λαό.
Μια ακόμα «εικόνα» σχετικά με το ρόλο των διάφορων κυβερνητικών συριζαίικων «δικτύων» στα στρατόπεδα προσφύγων δείχνουν και παλιότερες καταγγελίες από άλλη πρωτοβουλία για ένα τέτοιο «δίκτυο» στο στρατόπεδο της Ριτσώνας: Ρόλος αποσιώπησης της πραγματικότητας και των αντιδράσεων, φίμωσης και τρομοκράτησης των προσφύγων, συκοφάντησης όσων τους συμπαραστέκονταν, ρόλος αστυνομικού, μαζί με το στρατό… Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες –όπως και για τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία– ο δρόμος είναι ένας. Αυτός της αντίστασης και της διεκδίκησης για δικαιώματα και κατακτήσεις!

Από την Προλεταριακή Σημαία που κυκλοφορεί σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com