...................

16 Ιουλ 2016

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Ο τουρκικός λαός με την πλατιά του κινητοποίηση έδειξε την αποφασιστικότητά του να αποκρούσει και να ματαιώσει την επιβολή μιας νέας στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας
Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία για την κατάπνιξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με την επιβολή μιας νέας στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας, παρόμοιας με αυτές που έζησε στο πετσί του ο τουρκικός λαός τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται πως ανατράπηκε, ύστερα από μια κρίσιμη νύχτα.
Ο τουρκικός λαός, με την άμεση, πλατιά κινητοποίηση και κάθοδό του στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, έδειξε την αποφασιστικότητά του να αποκρούσει και να ματαιώσει τους σχεδιασμούς των πραξικοπηματιών.
Η εκδήλωση του πραξικοπήματος εκφράζει το διχασμό των κυρίαρχων δυνάμεων της Τουρκίας, τα αδιέξοδα και την ολόπλευρη κρίση του καθεστώτος, μπροστά στα άλυτα, συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στην ευρύτερη περιοχή με τους πολέμους στη Συρία, στο Ιράκ, στα εδάφη των Κούρδων και τις σχέσεις του με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία.
Η ανατροπή του στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος και η υπεράσπιση των όποιων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών έχει κατακτήσει ο τουρκικός λαός, ούτε αθωώνει, ούτε εξαγνίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, την άγρια τρομοκρατία, καταπίεση και καταστολή που ασκεί σε βάρος των αγωνιστών του δημοκρατικού, προοδευτικού και επαναστατικού κινήματος.
Το Μ-Λ ΚΚΕ χαιρετίζει τον αντιφασιστικό αγώνα του τούρκικου λαού, στέκει στο πλάι του και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στην πάλη για την ανατροπή του στατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος17/7/16, 2:02 μ.μ.

  Άρα, να υποθέσουμε ότι αυτός Ο λαός που συνέβαλε να αποτραπει το πραξικοπημα (οργανωμένα -και από ποιους- ή αυθόρμητα δεν έχω καταλάβει) θα είναι σε θέση να συμβάλει και στην ενίσχυση κ θωράκιση της κοινοβουλευτικής δικτατορίας του ερντογαν, που γινεται με τον ιδιο τρόπο με τους πραξικοπηματίες (φάγωμα δικαστών κ στρατιωτικών ). Εκτός φυσικά από το να κυνηγάει αριστερούς κ κομμουνιστές στις γειτονιές της Κωνσταντινου πολης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος17/7/16, 2:04 μ.μ.

  Θα είναι σε θέση να συμβάλει στην αποτροπή της ενίσχυσης κ τη θωράκισης .... (διόρθωση)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος17/7/16, 10:49 μ.μ.

  Το ερώτημα είναι : που βρισκεται η επαναστατική αριστερά σε αυτές τις εξελιξεις και βρέθηκε να έχει την πρωτοβουλια κινήσεων ο Ερντογάν και οι οπαδοί του.Θα ήταν σημαντικό να έχουμε μια ενημάρωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος18/7/16, 12:22 π.μ.

  Γιατί ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει τη πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτή τη φάση; Με μια αριστερά στη παρανομία, πολυδιασπασμένη, με χιλιάδες εξόριστους και σε μια χώρα τόσο πολύπλοκη; Οι εξελίξεις στη Τουρκία τώρα μόλις αρχίζουν, οι ανακοινώσεις οργανώσεων από τη Τουρκία που έχουν κυκλοφορήσει έχουν βγει από το εξωτερικό της χώρας και όχι από μέσα. Η επαναστατική αριστερά μπορεί να παρεμβαίνει, ακόμη και ένοπλα, κυρίως στην Ανατολή, στις κουρδικές περιοχές, αλλά είναι αδύναμη στα μεγάλα κέντρα, στην Άγκυρα και στη Κωνσταντινούπολη όπου παίχτηκε το παιχνίδι μεταξύ του Ερντογάν και των αντιπάλων του. Προφανώς τις επόμενες μέρες και αφού αρχίζει να κατασταλάζει η κατάσταση θα έχουμε και ανάλογες αναλύσεις από τις οργανώσεις. Τώρα είναι μάλλον νωρίς, ας κάνουμε υπομονή και ας δείξουμε κατ' αρχήν την αλληλεγγύη μας μιας και τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ στη Τουρκία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com