...................

6 Ιουλ 2016

Σχετικά με την απόπειρα εμπρησμού του Αυτόνομου Στεκιού στη Ξάνθη

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 2 Ιούλη, έγινε απόπειρα εμπρησμού του Αυτόνομου Στεκιού στην πανεπιστημιούπολη της Ξάνθης. Η φωτιά που μπήκε στον εξωτερικό χώρο του στεκιού δεν επεκτάθηκε, και προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές. Η ενέργεια αυτή γίνεται σε μια περίοδο που οι εξετάστικές στο πανεπιστήμιο έχουν τελειώσει, και οι περισσότεροι φοιτητές έχουν φύγει από την πόλη. Σε ένα άδειο πανεπιστήμιο λοιπόν, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν τη «δουλειά τους».
Άσχετα από την ταυτότητα των δραστών, αν πρόκειται δηλαδή για φασιστοειδή/παρακρατικούς ή για «χρήσιμους ηλίθιους», το μόνο σίγουρο είναι πως η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε ένα πλαίσιο έντασης της φασιστικοποίησης, δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας και καταστολής των αντιστάσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τέτοια χτυπήματα χρησιμοποιούνται από το σύστημα ως δικαιολογία για να προωθήσουν την λογική «του ασύλου της ανομίας» και να εντείνουν τις προσπάθειες κατάργησης του στις συνειδήσεις των φοιτητών και του λαού.
Πιο συγκεκριμένα, το συμβάν γίνεται σε μια περίοδο που το Άσυλο δέχεται απανωτά πλήγματα, και κεντρικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια δημιουργίας ενός πανεπιστημίου που θα είναι αποστειρωμένος χώρος από οποιαδήποτε πολιτική-πολιτιστική δραστηριότητα. Η αυστηροποίηση στον τρόπο χορήγησης αδειών για χρήση χώρων του πανεπιστημίου, οι κλειδωμένες αίθουσες, οι απολύσεις προσωπικού είναι δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η απόπειρα εμπρησμού γίνεται επίσης στον απόηχο των δικαστικών διώξεων και μηνύσεων που ασκήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε φοιτητές του Πολυτεχνείου της Ξάνθης για τη συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση. Διαδικασία η οποία είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, στοχοποιώντας κατά αυτό τον τρόπο αγωνιστές και συλλογικότητες.
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καταγγέλλουν την απόπειρα εμπρησμού του Αυτόνομου Στεκιού και την όλο και πιο αντιδραστική στροφή που παίρνουν οι εξελίξεις στο πανεπιστήμιο και όχι μόνο. Καλούν τη νεολαία να μπει μαζικά και αποφασιστικά στη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες. Να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε χώρο όπου η πολιτική δράση θα βρίσκεται υπό διωγμό. Πρέπει οι φοιτητές να αντισταθούν στη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής που βλέπουμε καθημερινά ότι το σύστημα προσπαθεί να προωθήσει και στο πανεπιστήμιο. Οι καταπατήσεις του Ασύλου, το αντιδραστικό κλίμα που διαμορφώνεται, οι ταξικοί φραγμοί αλλά και οι διώξεις αγωνιστών δείχνουν την ένταση της επίθεσης του συστήματος που πρέπει οι φοιτητές μέσω των συλλογικών τους οργάνων και των συλλόγων να αντιπαλέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com