...................

22 Ιουλ 2016

Προφητείες και "στημένα πραξικοπήματα"

Κατά την διάρκεια των καταιγιστικών εξελίξεων στην Τουρκία, έγινε φανερό ότι βρισκόμαστε σε περιόδους σύνθετες που δεν μπορούν να ερμηνευτούν "με το μοιρογνωμόνιο". Όμοια φυσικά συνέβη και με το βρετανικό δημοψήφισμα.
Σε περιστάσεις όπως αυτές, γελοιοποιούνται και αποκαλύπτονται απόψεις που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες μιας κατάστασης, είτε θέλουν να κρύψουν κομμάτια της πραγματικότητας. Μια τακτική που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα, και χρησιμοποιεί ο εθνικιστικός λόγος, είναι η «προφητική εκτίμηση». Με το άκουσμα του πραξικοπήματος, τα εθνικιστικά site έσπευσαν να πανηγυρίσουν και να «τελειώσουν τον Ερντογάν», και να δικαιώσουν τις «προφητείες των γερόντων». Μάλιστα κάποιοι εμφάνιζαν τον λαό να… υποστηρίζει το πραξικόπημα (στην πραγματικότητα εκείνοι χειροκροτούσαν). Λίγες ώρες μετά, εξαφάνισαν με συνοπτικές διαδικασίες τις αναρτήσεις τους (θαύμα, θαύμα!) και εμφάνισαν τον Ερνtογάν κυρίαρχο της κατάστασης –κατόπιν εορτής.

Τις επόμενες μέρες, απτόητοι, έβγαλαν την επόμενη αναλυσάρα: «στημένο, σικέ» το πραξικόπημα. Ραδιουργία του Ερντογάν για να ισχυροποιηθεί. Όλα σε γνώση του και για το θεαθήναι. Έχει δηλαδή ο Ερντογάν την δυνατότητα να εξωθήσει κάποιους στρατιωτικούς σε πραξικόπημα (με το αντάλλαγμα να φάνε το κεφάλι τους;), να σκηνοθετήσει, κατευθύνει μια αντιπαράθεση με πραγματικά πυρά, καταρρίψεις μαχητικών και 200 νεκρούς, έχει δηλαδή τέτοιο έλεγχο στον μηχανισμό, που τους κουνάει όλους σαν πιόνια. Και τότε, τι το χρειάζονταν το στημένο πραξικόπημα, αφού ασκεί τέτοιον έλεγχο στην κατάσταση;  Ή μήπως κάποιοι κατά βάθος «ξενέρωσαν» που δεν έπιασε το πραξικόπημα και βγάζουν το ματς σικέ;

Αν και γελοίες όμως, αυτές οι απόψεις έχουν επίδραση στον λαό και πρέπει να αποκαλύπτονται και να αντιμετωπίζονται. Γιατί εθίζουν τον κόσμο σε έναν μηχανικό, απόλυτο τρόπο σκέψης, που τον αδρανοποιεί και του αποκρύπτει τους πραγματικούς κινδύνους. Γιατί έχουν ως αποτέλεσμα να συμβαίνει ένα πραξικόπημα δίπλα μας και εκείνοι να το "εξαφανίζουν ως δια μαγείας" για να κοιμίζουν τον κόσμο. Τώρα, αν τις υιοθετούν και κάποιοι από την αριστερή μπάντα, θα έπρεπε να προβληματιστούν.

3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος22/7/16, 6:31 μ.μ.

  Στημένο με την έννοια ότι ο Ερντογάν το έστησε όχι υπάρχει όμως ένα αλλά. Αν ισχύει ότι η ΜΙΤ γνώριζε για το πραξικόπημα πριν αυτό εκδηλωθεί, αν επίσης οι ρώσικες μυστικές υπηρεσίες το γνώριζαν και αυτές και είχαν προειδοποιήσει τις τουρκικές υπηρεσίες και αν ισχύει αυτό που δήλωσε ο John Brennan στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Πληροφοριών και Συνεργασίας των HΠA ότι γνώριζαν και αυτοί ότι επίκειται πραξικόπημα παρόλο που είπε ότι δεν ήξεραν την χρονική στιγμή ωστόσο γνωρίζανε για πραξικόπημα τότε όλα αυτά σε συνδυασμό με τον τρόπο που έγινε το πραξικόπημα και όπως εξελίχθηκε εγώ καταλήγω σε ένα συμπέρασμα: ότι ο Ερντογάν γνώριζε για το πραξικόπημα αλλά το άφησε και για να το εκμεταλλευτεί αλλά και γιατί σιγουρέυτηκε ότι αυτό δεν θα προχωρούσε σε κάτι πιο επικίνδυνο γι'αυτόν παρά θα λειτουργούσε τελικά περισσότερο ως μέσο πίεσης και όχι ως όχημα για ανατροπή του ίδιου και του καθεστώτος. Εδώ να παραθέσω ένα άρθρο που κολλάει στο τελευταίο που λέω:

  http://www.huffingtonpost.gr/pantelis-savvidis/-_6604_b_11039672.html?utm_hp_ref=greece&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

  Εδώ λοιπόν μπαίνει και άλλο ερώτημα γιατί μετά την παρέμβαση του Ντουντάρ Διοικητή Πρώτης Στρατιάς που τάχθηκε κατά του πραξικοπήματος αυτό άρχισε να εκφυλίζεται;

  Άλλο ερώτημα που αφορά τη στάση των δύο δυνάμεων ΗΠΑ και Ρωσία: γιατί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος κράτησαν ουδέτερη στάση χωρίς να καταδικάζουν ανοιχτά το πραξικόπημα ενώ αργότερα αφού φάνηκε ότι ο Ερντογάν πήρε το πάνω χέρι τον στήριζαν;

  Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον πραγματικά εξωφρενικό και κωμικοτραγικό τρόπο που πραγματοποιήθηκε και εξελίχθηκε το πραξικόπημα που ας πούμε την αλήθεια της πλάκας ήταν εμένα με οδηγούν σε κάποια υποθετικά συμπεράσματα κυρίως όσο αφορά την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Τουρκίας και την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ για το θέμα του Κουρδικού κυρίως στη Συρία και την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία καθως και για το τι θα παιχτεί με Τουρκία και Ρωσία (να θυμίσω ότι έχουμε και συνάντηση Πούτιν Ερντογάν το δεκαήμερο του Αυγούστου και πιθανόν συζήτηση για ένταξη Τουρκίας στην Ευρασιατική Ένωση κρατείστε το και αυτό).

  Περιμένω να δω τι θα γίνει όσο αφορά τις αντιθέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ κυρίως για Κουρδικό και Ρωσία αλλά και το τι θα γίνει με Τουρκία-Ρωσία για να βγάλω συμπεράσματα για αυτό το πραξικόπημα γιατί θεωρώ ότι όλο αυτό αφορά αυτό το τρίγωνο και όλα τα παρελκόμενα καθώς και την παρέμβαση των δύο δυνάμεων για το μοίρασμα της Τουρκίας.

  V For Viva La Revolution

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος23/7/16, 10:25 π.μ.

  Υπάρχει κίνδυνος να πάρουν αέρα τα μυαλά των "δικών μας" πατριδοκάπηλων. Να θεωρήσουν δηλαδή "ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε το αίμα μας πίσω" .
  Αναλυτές της γαιοπολιτικής - βλέπε Μάζης, Καλεντερίδης - λένε ότι η Τουρκία διασπάται, οι Τούρκοι της σμύρνης θέλουν να ενωθούν με την ελλάδα, τα σύνορα της Τουρκίας είναι αυτή τη στιγμή αφύλακτα, να αντιδράσουμε στην κύπρο όπως αντέδρασαν οι τούρκοι όταν έγινε το πραξικόπημα του ιωαννίδη, τί εγγυήτρια δύναμη είμαστε; κλπ κλπ
  Γ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος25/7/16, 3:00 μ.μ.

  Υποθετικά συμπεράσματα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com