...................

1 Ιουλ 2016

1η Ιουλίου 1932, διαμαρτυρία ενάντια στις βρετανικές εταιρίες ΟΥΛΕΝ και ΠΑΟΥΕΡ

του Γιώργου Αλεξάτου
Ενώ η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου έχει κηρύξει τη χώρα σε πτώχευση, χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν, την 1η Ιουλίου 1932, το Πεδίον του Άρεως, σε μια διαμαρτυρία ενάντια στις βρετανικές εταιρίες ΟΥΛΕΝ και ΠΑΟΥΕΡ, που μονοπωλούσαν το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα με όρους αποικιοκρατικούς.
Στο μεγάλο αυτό συλλαλητήριο, που επιχείρησε να διαλύσει η Χωροφυλακή χωρίς επιτυχία, αποδοκιμάστηκε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Νίκος Καλύβας, που αργότερα θα αναλάβει κατοχικός υπουργός Εργασίας και θα εκτελεστεί από την ΟΠΛΑ.
Είναι η περίοδος που το ΚΚΕ, έχοντας ξεπεράσει τη μακρόχρονη εσωκομματική του κρίση, τίθεται επικεφαλής μεγάλων εργατικών-λαϊκών αγώνων, διαμορφώνοντας ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον εργαζόμενο λαϊκό κόσμο.
Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά είμαστε και πάλι αναγκασμένοι να αγωνιζόμαστε ενάντια σε νέες αποικιοκρατικές συνθήκες. Με μια τεράστια διαφορά: Η ΟΥΛΕΝ και η ΠΑΟΥΕΡ είχαν πληρώσει για να κατασκευαστούν οι υποδομές τις οποίες εκμεταλλεύονταν. Οι νέοι αποικιοκρατικοί εκμεταλλευτές απλώς απομυζούν υπαρκτό δημόσιο πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com