11 Ιουν 2016

Που ασκούνται δέρνοντας ξένοι φαντάροι…

Στη γνωστή ταινία τα «κόκκινα φανάρια» ο σκηνοθέτης παρουσιάζει με σκαμπρόζικο τρόπο την εκπόρνευση που φέρνει το αγκυροβόλιο -για πρώτη φορά- του έκτου στόλου στο λιμάνι του Πειραιά και στην γνωστή Τρούμπα. Βέβαια στα «πίσω κείμενα» υπάρχουν και οι αντιαμερικανικές νύξεις, όσες επέτρεπε η σιδερόφραχτη κοινοβουλευτική δημοκρατία μετά τον πόλεμο. Την ίδια εποχή περίπου και το «όχι κύριε Τζόνσον»…
Αυτό που έγινε όμως στον Πειραιά, το πρώτο και μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας όπου έδρασαν θρασύδειλα ναύτες της Αυτού Βρετανικής Μεγαλειότητας, μέλη του νατοϊκού στόλου που περιπολεί στο Αιγαίο δήθεν για τους πρόσφυγες δεν είναι ταινία, είναι πραγματικότητα:
Έσπασαν -κυριολεκτικά- στο ξύλο, με τραμπουκικό «πυρ ομαδόν», ένα λιμενεργάτη που για άγνωστους λόγους διαπληκτίστηκε με τα μεθυσμένα ανδράποδα.
Θα πει κανείς από τέτοια και άλλα πολλά έχει συνηθίσει π.χ. ο χανιώτικος λαός τόσα χρόνια νατοϊκής κατοχής του νησιού… Έχει; Κατά διαστήματα έχουν κυνηγηθεί αρκετοί παλληκαράδες νατοϊκοί ναύτες και στρατιώτες που ενεπλάκησαν σε τέτοιες βρωμιές.
Η πρόκληση όμως που αντιπροσωπεύει, στο κεντρικό λιμάνι της χώρας και τούτη την ιστορική στιγμή αυτή η ενέργεια, έχει άλλη βαρύτητα.
Σωστά άμεσα αντέδρασε το ΚΚΕ με ανακοίνωση και με ερώτηση βουλευτή και ας μην είναι αυτό συνεπές με τη θεωρία της ιμπεριαλιστικής αλληλεξάρτησης… Όμως η ανάγκη να υπάρχουν μαζικές απαντήσεις και σε τέτοιου είδους προκλήσεις μπαίνει τώρα και στον λαό του Πειραιά.
Προς το παρόν κυβερνητική ανακοίνωση δεν είδαμε ούτε από τον πρωταγωνιστή του… «λιμανιού της αγωνίας» που δεν ξέρουμε αν σε λίγο απαιτηθεί από τους προστάτες να επανέλθουν και τα «κόκκινα φανάρια». Επισήμως πια…
Συμβολικό θα μπορούσε να πει κανείς το ξύλο ΚΑΙ στον λιμενεργάτη. Αλλά αν είναι από αυτούς που δεν βλέπουν τι αντισταθμιστικά οφέλη κέρδισε η χώρα και το «μέτωπο της παραλίας» από τις εκχωρήσεις και τι υψηλή πολιτική διπλωματία ασκείται παρέα με τους φονιάδες των λαών… καλά να πάθει.

ΔΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: