....................................................

3 Ιουν 2016

Ημερίδα της ΔΟΕ για τα νηπιαγωγεία

ΣΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Δεν πρόλαβαν οι νηπιαγωγοί να… οργιστούν από τις νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις στο νηπιαγωγείο (διπλασιασμός του κατώτατου ορίου μαθητών, χτύπημα -ουσιαστικά- της μέχρι τώρα οργανικότητας, πολυθέσια νηπιαγωγεία κλπ) και… κατέφτασαν τα αντιδραστικά μέτρα για το δημοτικό που συμπαρέσυραν και τις «δεσμεύσεις» του Φίλη για τα ολοήμερα των μικρότερων μονάδων και των νηπιαγωγείων, μία μέρα πριν αρχίσουν οι εγγραφές των νηπίων!
Δεν πρόφτασαν να «ξεζαλιστούν» δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στην κυβερνητική επίθεση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και νάσου νέα αναλυτικά προγράμματα και ωράρια στην δευτεροβάθμια που «εξοικονομούν» 3000 θέσεις εκπαιδευτικών.
Η αντιδραστική κυβερνητική επίθεση δεν αφορά απλά τους αδύναμους κρίκους στην εκπαίδευση αλλά επεκτείνεται συνολικά σε όλες τις βαθμίδες της με την εφαρμογή των «προτάσεων» του κακόφημου «διαλόγου» και εν αναμονή των γενικότερων κατευθύνσεων για την ελληνική εκπαίδευση του ΟΟΣΑ μέσα στο καλοκαίρι. Επιδιώκει άμεσα την «εξοικονόμηση» αλλά η στόχευση της είναι βαθύτερη: Είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού, της νεολαίας και των εργαζομένων που διεξάγονταν και πριν την εξαετία των μνημονίων και τώρα έχει πάρει τα χαρακτηριστικά… χιονοστιβάδας…
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Αν θέλουμε από δω και πέρα να μην επαναλάβουμε το γνωστό σενάριο των ηττών και των υποχωρήσεων είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε-στη βάση αυτή- μερικά ζητήματα:
1. Το νηπιαγωγείο «αδύναμος κρίκος» της εκπαίδευσης δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από αυτή τη λαίλαπα αλλά θα έχει την… τιμητική του. Ούτε βέβαια η επίθεση περιορίζεται στην προσχολική αγωγή.
2. Δεν πρόκειται να πείσουμε αυτούς που εφαρμόζουν τέτοιες αντιδραστικές πολιτικές για την αναγκαιότητα της προσχολικής αγωγής με επιστημονικά επιχειρήματα.
3. Η απάντηση στην βάρβαρη επίθεση δεν μπορεί να είναι ένα άλλο οραματικό νηπιαγωγείο «που μας αξίζει» (αλήθεια στα πλαίσια ποιας κοινωνίας;) αλλά ένα κίνημα αντίστασης και διεκδίκησης σε αυτό το άθλιο-σε μεγάλο βαθμό- νηπιαγωγείο που βιώνουμε. Που θα γίνει αθλιότερο όσο εμείς χρονοτριβούμε με σχέδια «επί χάρτου». Ένα κίνημα που να υπερασπίζεται και να διευρύνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του, ως χώρου- πριν απ` όλα- ικανοποίησης των πολυποίκιλων αναγκών των νηπίων.
4. Καμία θεσμική κατοχύρωση δεν μας εξασφαλίζει όσο δεν υπάρχει και δεν αναπτύσσεται κίνημα που να επιβάλλει τους μαζικούς διορισμούς και να βάζει φραγμό στο σχεδιαζόμενο κλείσιμο και συγχώνευση σχολικών μονάδων. Ποια δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή όταν λείπουν σχολεία και εκπαιδευτικοί;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Είναι επίσης απαραίτητα να ξεκαθαριστούν οι συνδικαλιστικοί μας στόχοι και πρακτικές.
Σε έναν κλάδο όπως οι νηπιαγωγοί που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από την ηγεσία της ΔΟΕ η τακτική της λεγόμενης «συνδικαλιστικής κάλυψης» -περίπτωση «μη εφαρμογής στην πράξη» της εγκυκλίου Ράμα το 2007- με τα γνωστά αποτελέσματα, όλοι έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί.
Και φυσικά δεν απαιτούμε κάτι τέτοιο από τους ανθρώπους και τις παρατάξεις του συστήματος. Αυτών που οι κυβερνήσεις τους ψήφιζαν ότι είναι νόμιμο ένα νήπιο να διανύει 2.400 μέτρα από το σπίτι του για το σχολείο, για να το βρει και να το… εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.
Αυτών που βγάζουν ανακοινώσεις του στυλ «καλό θα ήτο να γράφονταν όλα τα νήπια χωρίς να ζητούνται εργασιακές προϋποθέσεις» χωρίς να παίρνουν την ευθύνη του καλέσματος στη βάση του κλάδου και στις προϊστάμενες των νηπιαγωγείων. Προσεκτικότεροι και πιο συγκεκριμένοι πρέπει να είναι όλοι όσοι έχουν αναφορά στην «αριστερά του κλάδου» και επικαλούνται τους αγώνες.

Τι χρειάζεται να γίνει;
Πρώτα απ όλα να μαζικοποιήσουμε την απεργία στις 8/6. Ακόμα και αν δεν θα έχει πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα…
Να απαιτήσουμε από τη ΔΟΕ να καλέσει ανοιχτά και να δώσει την αντίστοιχη πολιτική κάλυψη στις προϊσταμένες (γιατί όχι και στους εκλεγμένους… δημοκρατικά διευθυντές;) να γράφονται όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις στα ολοήμερα.
Να προετοιμαστούμε στους συλλόγους όλες οι δυνάμεις που θέλουν να έχουν αναφορά στους αγώνες και στην ανάγκη ανατροπής αυτής της πολιτικής , όλες και όλοι οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι που δεν αντέχουν τη σιγή νεκροταφείου που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο, στις λίγες μέρες που απομένουν για να κλείσει το σχολείο αλλά και τις πρώτε μέρες του Σεπτέμβρη, για αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Όσοι περιμένουν να ξαναζήσουν τις ηρωικές μέρες του 2006 με αποφάσεις «κορυφής »στο προσεχές συνέδριο της ΔΟΕ θα απογοητευτούν. Η συνδικαλιστική ηγεσία μεταλλαγμένη και ενισχυμένη με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές θα αποτελεί μία μεγάλη γκρίζα ζώνη αποτροπής συνδικαλιστικών αγώνων.

Να προετοιμάσουμε την αντίσταση μας τον Σεπτέμβρη
Όλοι και όλες στην απεργία στις 8/6. Όλοι και όλες στους δρόμους!
Να αποσυρθούν οι αντιδραστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τα νηπιαγωγεία!
Να μην κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, κανένα τμήμα ένταξης!
Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών και εν γένει εκπαιδευτικών!
ΌΧΙ στις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, μισθοί και συντάξεις που να μπορείς να ζεις!
ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ!

Ιούνης 2016

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com