27 Ιουν 2016

Ανακοίνωση Ταξικής Πορείας στη Θεσπρωτία: Οι καθαρίστριες των σχολείων να δικαιωθούν

Οι καθαρίστριες των σχολείων να δικαιωθούν
ΟΧΙ στις επαίσχυντες συμβάσεις μίσθωσης έργου
Μονιμοποίηση και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων
Καμιά περικοπή –Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων

Οι καθαρίστριες των σχολείων βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα επίθεση. Αυτή τη φορά έχει να κάνει με το ίδιο το δικαίωμά τους στη δουλειά, αφού η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναθέσει σε ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού την καθαριότητα των σχολείων. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση εκβιάζει για να συμπιεστούν ακόμα πιο κάτω οι αμοιβές των καθαριστριών, οι οποίες είναι ήδη σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Οι καθαρίστριες εδώ και καιρό έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς της μίσθωσης έργου, δηλαδή οι κυβερνήσεις (τωρινή και προηγούμενες) τις αντιμετωπίζει ως εργολάβους! Κι αυτό για να απαλλαγεί από την υποχρέωση να πληρώνει δώρα, επιδόματα, άδειες ασθένειας, μητρότητας κλπ, δηλαδή δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα από αυτά που έχει ένας εργαζόμενος με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου (το παλιό εργασιακό καθεστώς) αφορούν έναν αριθμό καθαριστριών -παλιές κυρίως- που όσο πάει και λιγοστεύει λόγω συνταξιοδότησης.
Έτσι η σπουδαία και σκληρή δουλειά των καθαριστριών αμείβεται με το κομμάτι,(33,77 ευρώ μικτά για κάθε αίθουσα διδασκαλίας), ενώ αναγκάζονται να καθαρίζουν και όλους τους άλλους χώρους του σχολείου: τουαλέτες, σκάλες, γραφεία, βοηθητικές αίθουσες, αυλές κλπ. Έτσι αντιμετωπίζει το κράτος την υγιεινή και καθαριότητα των παιδιών μας στα σχολεία!
Το κονδύλι -που βγαίνει από κοινή απόφαση τριών υπουργείων (Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών)-, ο προϋπολογισμός του έργου δηλαδή, ήταν για την χρονιά που πέρασε μειωμένος κατά 10%, με αποτέλεσμα την αφαίρεση ενός μισθού από τους 10 που περιλαμβάνει η δεκάμηνη σύμβαση. Φυσικά οι πληρωμές πάντα καθυστερούν. Την προηγούμενη χρονιά η πρώτη πληρωμή ήταν τα Χριστούγεννα και τα χρήματα δόθηκαν μετά από απεργιακή κινητοποίηση.
Μπροστά στις νέες μειώσεις, στις περικοπές, στους εκβιασμούς, οι καθαρίστριες έναν δρόμο έχουν: Να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους στη δουλειά και να απαιτήσουν τη μονιμοποίησή τους, αξιοπρεπείς αμοιβές, τα δικαιώματά τους.
Ήδη έχουν εκφράσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις και κατεβαίνουν σε απεργία στις 30 Ιούνη και πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η επίθεση που δέχονται είναι μέρος της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και δεν πρέπει να περάσει! Σε μια περίοδο μάλιστα που οι δυνάμεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ετοιμάζουν ένα νέο χτύπημα για να ισοπεδώσουν όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει, έχει τεράστια σημασία να εκφραστεί η αντίσταση όλων των εργαζομένων και αποτελεί καθήκον η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη σε όποιον κλάδο αγωνίζεται. Γιατί…

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: